Fabrika ayarlarına dönüş

Son günlerde sıkça duyuyoruz; ‘back to basics’ yani ‘temele geri dönme’... Bu kavram önümüzdeki yıllarda daha da çok hayatımızda olacak. İnsanın yetişemeyeceği kadar hızlanan dünyanın vaatlerinin bittiği günleri yaşıyoruz. Değişim başka bir yöne doğru devinimini sürdürecek. Bu sebepten, hızdan yorulanlara, ‘Ben annemin yemeklerini özledim!’ diyenlere duyurulur; yeni bir dönem başlıyor. Öze, basite dönme zamanı geliyor. Yakında ‘Sana tütsülenmiş pirinç yatağında zencefilli somon yaptım’ diyenler pilav üstü sucuklu kuru fasulye pişirmeye geçecek. Erken başlamak isteyenlere benden en temel tariflerin oranları...

Haberin Devamı

İdeal anne köftesi
500 gr kıyma, 1.5 adet soğan, yarım bağ maydanoz, bir yumurta, dört dilim ekmek içi, iki çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı sirke, üç çay kaşığı köfte baharı, iki çay kaşığı kimyon, bir çay kaşığı toz kırmızıbiber, bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber.

İstanbullu anneanne sarması
İç harcı için; iki büyük kuru soğan, bir su bardağı pirinç, bir su bardağı su, bir avuç çamfıstığı, 40 gram kuşüzümü, 1/3 bağ maydanoz, 1/4 bağ dereotu, 10 çorba kaşığı zeytinyağı, yedi tane karanfil, bir çorba kaşığı kuru nane, iki tatlı kaşığı yenibahar, bir tatlı kaşığı tarçın, bir çorba kaşığı tozşeker, iki tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber.

Kendini su böreği zanneden tavaböreği
Üç adet yufka, iki yumurta, bir çorba kaşığı yoğurt, 1/3 bardak süt, 1/3 bardak zeytinyağı.

Haberin Devamı

Fabrika ayarlarına dönüş

En basit ekmek
400 gram beyaz un, 100 gram tam buğday unu, 10 gram ‘instant maya’ veya 30 gram yaş maya veya 200 gram ekşi maya, 10 gram tuz.

Kıyır kıyır poğaça hamuru
Altı bardak un, iki bardak yoğurt, bir bardak ayçiçek veya zeytinyağı yağı, iki paket kabartma tozu, bir çay kaşığı toz mahlep, bir tatlı kaşığı tozşeker, bir tatlı kaşığı tuz.

En sade bulgur pilavı
Bir su bardağı bulgur, bir soğan, üç çorba kaşığı zeytinyağı, iki çorba kaşığı tereyağı, bir çorba kaşığı biber salçası, iki su bardağı su.

Cankurtaran salata sosu
Üç ölçü zeytinyağı, bir ölçü sirke, limon veya nar ekşisi, bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber.

Şifalı turşu
Bir litre içme suyu, bir çay bardağı sirke, 2.5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu, turşusunu kuracağınız meyve veya sebze.

Tane tane pirinç pilavı
Bir su bardağı pirinç, 1.5 su bardağı su, iki çorba kaşığı zeytinyağı, iki çorba kaşığı tereyağı.

Tam kıvamında irmik helvası
Üç su bardağı irmik, iki su bardağı şeker, 200 gram tereyağı, iki avuç çamfıstığı, 2.5 su bardağı su, 2.5 su bardağı süt, üç karanfil, bir çay kaşığı tarçın, bir tutam tuz.

Haberin Devamı

Garantili kek
Yarım bardak sıvı yağ, bir bardak süt, iki bardak tozşeker, üç bardak un, dört yumurta, bir paket kabartma tozu, bir paket vanilin veya çeyrek vanilya çubuğu veya bir tatlı kaşığı vanilya özütü.

Bildiğimiz sütlaç
Bir litre süt, 150 gram pirinç, 150 gram tozşeker

Sade muhallebi
Bir litre süt, 150 gram şeker, üç çorba kaşığı nişasta, nohut büyüklüğünde damla sakızı.

Yazarın Tüm Yazıları