Yaşlılık düğümünün şifreleri hangi genlerde gizli

YAŞLILIK süreçlerimizi yöneten, yaşlanma kalitemizi olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen 3 ana gen grubumuz var...

Haberin Devamı

1- SİRTUİN gen grubu.

2- AMPK gen grubu.

3- mTOR gen grubu.

Bu üç gen grubunu yaşam tarzı seçimlerimizle doğru ya da yanlış yönetmemiz, yaşlanma kalitemizi ciddi ölçüde etkileyebilen önemli hem de çok önemli ayrıntılardır. İsterseniz gelin, şimdi de bu “ÜÇLÜ YAŞLILIK DÜĞMESİ” ya da “ÜÇLÜ YAŞLILIK DÜĞÜMÜ”nün nasıl daha iyi yönetilebileceğinin ayrıntılarına kısaca bir göz atalım. Zira iyi yaşlanmanın şifrelerini araştıran “SENESCENCE” kavramının da “SENOLİTİK” moleküller ve “SENOTERAPİ” kavramlarının da temelini önemli ölçüde bu düğme ya da düğüm oluşturuyor. 

Yaşlılık düğümünün şifreleri hangi genlerde gizli

İYİ YAŞLANMA DÜĞMESİ 1

SİRTUİN GEN GRUBU

Haberin Devamı

SİRTUİN genleriyle bizi ilk tanıştıran bilim insanı Harvardlı ünlü genetikçi Dr. David Sinclair oldu. Dr. Sinclair, özellikle “resveratrol-sirtuin bağlatısı”nın öneminin altını ilk kez çizen bilim insanı idi. Pek çok besinde doğal olarak bulunan resveratrol molekülünün sirtuin genlerini olumlu yönde etkileyerek ömrümüzü uzatabileceğini de ilk kez Dr. Sinclair keşfetti. Günümüzde sirtuin genlerine ilişkin çok daha önemli ve ciddi bilgilere ulaşmış durumdayız. Ve bu genlerin daha iyi çalışabilmeleri yani “daha iyi yaşamamız ve daha sağlıklı yaşlanmamız” için doğal bazı moleküllere ihtiyacımız olduğunu da ilk kez Dr. Sinclair keşfetti. Resveratrolden sonra önemi anlaşılan yeni iyi yaşlanma moleküllerinin ilk sıralarında B3 vitamini (nikotinik asit) kökenli NAD’ye ihtiyaç duyuyoruz. Ne var ki NAD gücümüz/üretimimiz yaşımız ilerledikçe azalıyor, NAD rezervlerimiz 50’li yaşlardan sonra 20’li yaşların neredeyse yarısına kadar inebiliyor. İşte bu nedenle iyi yaşlanmak için sirtuin genlerimizin daha iyi çalışması için resveratrol kadar daha fazla NAD’ye de ihtiyacımız var.

Yaşlılık düğümünün şifreleri hangi genlerde gizli

İYİ YAŞLANMA DÜĞMESİ 2

Haberin Devamı

AMPK GEN GRUBU

AMPK açık yazılımıyla “Adenozin Monofosfat ile aktive olan Protein Kinaz” gen grubu, yaşam kalitemiz ve süremizi, yaşlılıktaki sağlık ve sağlamlık düzeyimizi belirleyen en önemli yaşlılık regülatörlerinden/düğmelerinden biridir. AMPK gen grubunun ürettiği AMPK enzimi, metabolik yollarımızı koordine ederek ve adeta bir METABOLİK DÜĞME gibi görev üstlenerek hücrelerimizin enerji gereksinimlerini düzenlemekle görevli stratejik bir proteindir. Yaşamsal ve metabolik fonksiyonlarımızın ve vazgeçilmez fizyolojik süreçlerimizin çoğunu bu muazzam enzim başlatır ve yönetir. Eğer AMPK sistemimizi düzenli çalıştırabilirsek “kanserden diyabete, bunamadan artrite” pek çok kronik yaşlılık hastalığına da engel olabiliyoruz. Bu nedenle bana göre bu enzim bizim için yaşlılık sürecinin adeta GİZLİ PATRONU gibidir. Zira AMPK’yı aktive etmek demek hücresel enerji üretimimizin ana merkezi olan mitokondrilerin şalterlerini indirmemiz anlamına gelmektir. Bir başka deyişle AMPK aktive olunca mitokondrilerimiz adeta “gaz pedalına basılmış birer yarış otomobiline” dönüşmekte, inanılmaz bir hızla yağ ve şeker yakmaya, otofaji süreçlerini hızla aktive etmeye ve bizi sağlıklı ve sağlam tutmaya yönelmektedir.

Haberin Devamı

KISA BİLGİ

NAD REZERVLERİ NASIL ARTAR 

DAHA fazla NAD rezervi için...

1- Daha sık ve düzenli, zaman zaman da hudutları zorlayan ama kısa süren düzenli bir egzersiz alışkanlığı edinmemiz şart.

2- Resveratrol zengini besinleri (üzüm, yerfıstığı, badem, fındık, ahududu, kızılcık, dut, erik, yabanmersini...) daha sık ve bol tüketmemiz zorunlu.

3- Mutlak ve kalıcı bir huzur için daha çok gayret göstermemiz ise vazgeçilmez şartlardandır.

Yaşlılık düğümünün şifreleri hangi genlerde gizli

KISA BİLGİ

AMPK’YI NASIL AKTİVE EDECEĞİZ

1- AMPK’yı aktive etmek için bedenimize kazandırmamız gereken bazı doğal besinler/moleküller var. Onların en önemlileri de şunlar: Çilekteki FİSETİN, soğan ve elmadaki KUVARSETİN, zerdeçaldaki KURKUMİNLER, yeşil çaydaki KATEŞİNLER, tarçındaki SİNNAMALDEHİT, sirkedeki KAFEİK ASİT, üzümdeki RESVERATROL, kakaodaki PROANTOSİYANETİNLER, greyfurttaki NOOTKATON, kahvedeki KLOROJENİK ASİD ilk
aklıma gelenler.

Haberin Devamı

2- D3, B2, B3 ve K2 vitaminleri.

3- Genelde iki öğün zaman zaman da tek öğün beslenmek ve akşamları erken yiyip 50’li yaşlardan sonra daha az gıda tüketip bedene daha az kalori yüklemek.

4- Sık ve düzenli ve zaman zaman da aralıklı yüklemeler içeren etkili egzersizler yapmak.

5- Bedene sık sık “sıcak/soğuk şoklamalar” (sauna, soğuk duş bile yetiyor) uygulamak.

Yaşlılık düğümünün şifreleri hangi genlerde gizli

İYİ YAŞLANMA DÜĞMESİ 3

mTOR GEN GRUBU 

AMPK ve sirtuin gen grubunun aksine bu gen grubunun aktive olması, iyi değil tersine “kötü yaşlanma” ile eşdeğerdir. Bu gen grubunun aktive edilmesi değil, baskılanması daha iyidir. Egzersizden uzak tembel bir hayat, yüksek kan şekeri düzeyleri, aşırı gıda tüketimi, özellikle gereğinden fazla şeker, un/nişasta ve hayvansal proteinlere yüklenerek beslenmek, mTOR genlerini aktive ederek bizim gereğinden daha hızlı ve kötü yaşlanmamıza yol açabilmektedir.

Haberin Devamı

Yaşlılık düğümünün şifreleri hangi genlerde gizli

Yazarın Tüm Yazıları