Sağlık geçmişiniz temiz mi?

Lütfen doktora gitmeden önce sağlık geçmişinizle ilgili kısa notlar hazırlayın. Geçirdiğiniz hastalıkları, ameliyatları ve yaşadığınız sağlık sorunlarını o notlara yazın.

Haberin Devamı

Şu bilgi çok net ve açık: Elimizdeki mevcut yığınla tanı aracı ve kapsamlı test var. Ama buna rağmen biz doktorlar için sizin sağlık sorunlarınıza tanı koymanın –yani hastalıkları teşhis etmenin- en önemli unsuru sizinle yaptığımız baş başa görüşmelerde elde ettiğimiz sağlık geçmişinize ilişkin bilgilerdir.
İşte bu yüzden, herhangi bir nedenle doktora giderseniz lütfen gitmeden önce sağlık geçmişinizle ilgili kısa notlar hazırlayın. Geçirdiğiniz hastalıklar, ameliyatlar ve yaşadığınız sağlık sorunlarını o notlara tek tek yazın.
Yanına da daha önce yaptırdığınız testleri, radyolojik incelemeleri, gördüğünüz tedavilere ilişkin belgeleri almayı da unutmayın.
Önemli bir tavsiyem daha var: Sağlık sorunlarını doğru ve hızlı teşhis etmenin en etkili yollarından biri de doktorunuzla işbirliği içinde olmaktır.
Bu işbirliği de her işbirliği gibi  güven, açıklık, samimiyet ve dürüstlük gerektirir.
Doktorunuzla konuşurken açık ve net olun. Doktorların hastalarına ait çok kişisel ve özel konular üzerinde konuşmaya alışık olduklarını ve daima güçlü birer sırdaş olarak kaldıklarını aklınızdan çıkarmayın.
Probleminiz ister hemoroit, ister idrar kaçırma, isterse de cinsellik alanında olsun. Hiç fark etmez. Her sorunu ilk randevunuzda mutlaka gündeme getirin.
Mühim bir ayrıntı da şudur: Doktora gitmeden önce kullandığınız ilaçları, vitaminleri, mineralleri, bitkisel destekleri de bir kenara not edin. Genetik mirasınızın daha doğru anlaşılabilmesi için de ailenizde hangi hastalıkların daha sık görüldüğüne dair basit notlar hazırlayın.

 

Haberin Devamı

UNUTMAYIN

Hijyen enfeksiyonları engeller

Temizliğin imandan geldiğini söyleyen, üzülerek belirtelim temizlik konusuna yeteri kadar dikkat de etmeyen bir toplumuz ve basit hijyenik tedbirlerin öneminin çoğumuz hâlâ farkında bile değiliz.
Oysa bilinçli hijyen enfeksiyonları engellemenin en geçerli yoludur. Vazgeçmememiz gereken hijyenik tedbirler şunlar...
* Düzenli el temizliği yapın: Özellikle yemekleri hazırlamadan önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi mutlaka sabun ve su ile yıkayın.
* Toprakla, bağla, bahçeyle uğraşırken eldiven giyin. Ve çıplak ayakla bahçede, tarlada dolaşmayın. Ayrıca tetanos aşınızı ihmal etmeyin.
* Öksürürken, hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille veya kolunuzla kapatın.
* Soğuk algınlığının yaygın olduğu mevsimlerde öpüşerek selamlaşmayı bırakın. Tokalaştığınızda ellerinizi de sık sık yıkayın.
* Mutfak ve tuvaletler, temizliğine
en çok dikkat ettiğiniz yerler olsun.

 

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ

Sigarayı bıraktıktan sonra neler oluyor

Önce vücudunuz size daha ilk birkaç dakika içinde teşekkür etmeye başlıyor. Ve anında sigaranın yarattığı tahribatı onarma süreçleri devreye giriyor.
Mesela iki saat kadar sonra bedeninizde biriken nikotin yavaş yavaş sizi terk etmeye başlıyor. 10-12 saat kadar sonra da vücudunuz/sisteminiz zararlı karbon monoksitten tamamen temizleniyor. Dolayısıyla kanınız soluduğunuz oksijeni daha verimli taşımaya başlıyor.
Aradan bir hafta bile geçmeden tat ve koku alma duyularınız keskinleşiyor. Nefesiniz daha az kokmaya başlıyor. Parmaklarınız ve dişleriniz eskisinden daha temiz hale geliyor.
Bir ay geçince de akciğerlerinizin iç yüzeyini döşeyen temizleyiciye benzer yapılar, yeniden iyileşmeye ve görevini daha iyi yapmaya başlıyor. Akciğer borularınızdaki sümüklü madde yani mukoz daha kolay atılıyor.
Zaten bu nedenle de sigarayı bırakanlarda bir ay kadar sonra balgamlı bir öksürük baş gösterebiliyor. Bu iyi bir haberdir ve akciğerlerinizde enfeksiyon riskinin azaldığına işarettir.
Bu “öksürükle balgam boşaltma” sürecinin bir süre sonra düzeldiğini göreceksiniz. Üç ay sonra daha az sinüzit, bronşit, farenjit atakları geçirdiğinizi fark edeceksiniz. Nefes darlığınızdaki iyileşmeyi görünce de şaşıracağınız kesindir.
Kalp krizi geçirme veya felç olma riskiniz de 1-2 yıl sonra ciddi ölçüde azalacaktır. Üçüncü yıldan sonra akciğer kanserine yakalanma riskiniz de minimuma inecektir.

 

Haberin Devamı

OKUR SORUSU

Aerobik ne demek

Aerobik sözcüğü kaslara enerji sağlamak için oksijenin kullanıldığı en az 10-15 dakika boyunca yapılan hafif yoğunluklu bir aktiviteyi (hafif tempolu bir yürüyüşü, dans etmeyi, yüzmeyi, bisiklete binmeyi, kürek çekmeyi, merdiven çıkmayı) ifade eder.
Özellikle hafif tempolu yürüyüşlerin kasları geliştirip yağları azalttığını, kalp damar ve akciğer performansını destekleyip kemikleri güçlendirdiğini lütfen unutmayın.
Özetle “aerobik hayattır!” desek yanlış olmaz.

 

İYİ BİLGİ

Esneklik için 3 ev ödevi

Evde yapılabilecek birçok esneklik egzersizi var. İşte onlardan üçü...

Beliniz için: Yere sırtüstü uzanın. Her iki dizinizi bükün ve ayaklarınızı poponuza doğru yöneltin.
Bu arada ellerinizle uyluklarınızı tutarak ve hafifçe kalçanızı yukarı doğru iterek bacaklarınızı göğsünüze doğru çekin ve 30 saniye süre ile bu pozisyonda bekleyin.
Sonra bacaklarınızı teker teker ve yavaşça bırakarak hareketi tamamlayın.

Baldır ve bacaklarınız için: Bir duvarın önünde duvardan bir bacak boyu kadar uzakta dik bir biçimde ayakta durun.
Sol bacağınızı düz tutarak sağ bacağınızı öne atın ve dirseklerinizden aşağısı duvara dümdüz dayanacak şekilde duvara doğru yaslanın.
Arkadaki sol ayağınız ile topuğunuz tamamen yerle temas edecek şekilde ve ayak parmaklarınız öne doğru bakacak şekilde yere basın.
10 saniye bekleyin ve sonra rahatlayın. Bacaklarınızı değiştirerek aynı hareketi bir kez daha tekrarlayın.

Kol kasları için: Sağ kolunuzu belinizin arka kısmında mümkün olduğunca yukarıda duracak şekilde tutarak oturun veya ayakta durun.
Sol elinize ise rulo haline getirdiğiniz bir havlu alın. Sol kolunuzu başınızın üzerinden sırtınıza doğru bükün.
Sol elinizden sarkan havluyu da aynı anda sol elinizle yukarı sağ elinizle aşağı doğru çekerek iyice gerin ve bu şekilde on saniye kadar durun. Daha sonra kollarınızı değiştirerek aynı hareketi bir kez daha tekrarlayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları