Nonil fenol mu bisfenol mu?

Kimi besinlerle, kimi soluduğumuz hava, kullandığımız temizlik (!) ürünleri kimi de giydiğimiz giysilerle bedenimize giriyor. Nonil fenol ve bisfenol gibi “fenolik” bileşenler de bunlara dahil.

Haberin Devamı

Son 50 yılda doksan binden fazla yeni kimyasal üretilip hayatımıza eklenmiş.
Kimi besinlerle, kimi soluduğumuz hava, kullandığımız temizlik (!) ürünleri (şampuanlar, sıvı sabunlar, deterjanlar, kremler, serumlar) kimi de giydiğimiz giysilerle bedenimize giriyor. Nonil fenol ve bisfenol gibi “fenolik” bileşenler de bunlara dahil.
İkisi de birbirinden zararlı bu “genotoksik” maddelerin esas zararlı marifetleri ise hormonal yapımızı bozmaları.
Erkek ve kız çocuklarda başta obezite ve erken ergenlik gibi pek çok sağlık sorununun “tetikçisi” olmaları. Ve maalesef zavallı karaciğerlerimiz plastik kaplar, su damacanaları hatta çocuk bezleri ile bedenimize giren bu kimyasalları tanımıyor, onları nasıl temizleyeceğini, bedenimizden nasıl defedeceğini bilmiyor.
Çünkü bu yönde evrimleşmiş değil. Kimyasal toksinlerin evimize, banyomuza, tuvaletimize hatta çocuk bezlerimize kadar girdiğini unutmayalım, uyanık olalım.

Haberin Devamı

Toksik metallerden kurtulmak mı istiyorsunuz?

Civa, kurşun, kadmiyum... Arsenik, bizmut, berilyum... Bunlar bedenimizde biriken, miktarları giderek artan toksik ağır metallerden sadece bazıları.
Özellikle civa intoksikasyonu mühim bir sorun.
Peki çare ne?
Doğru yaklaşım şu: Ağır metal toksisitesini gösteren bir durum varsa kan ve idrar testleri ile araştırılacak.
Eğer böyle bir bulgu varsa da şelasyon yapan (yani bu toksinlerden arınmaya destek veren) takviyelerden faydalanmak düşünülecek. Peki, neler o takviyeler. İşte kısa ve güncel bir liste:
◊ N-Asetil Sistein
◊ Alfa Lipoik Asit
◊ Selenyum (selenomethionin)
◊ Magnezyum (magnezyum glisinat)
◊ Zerdeçal
◊ Deve dikeni
◊ Metil kobalamin (B12)
◊ Metil folat
(Folik Asit)

Aklıma takılan 5 soru

◊ Eğer günde 21 hurma yemek bizi zayıflatıyorsa, sabah–akşam hurma yiyen Orta Doğulu bey ve hanımların çoğu neden göbekli? - Hatay ve/veya Urfa acı biberi bizi zayıflatıyorsa o bölgede obezite sorunu sıfır seviyesinde mi?
◊ Kefir probiyotik ihtiyacımızı tümüyle karşılıyorsa her gün kefir içenler neden hep “gazım var!” diyor?
◊ Her ürünü kalori bombası, şeker deposu, trans yağ yüklü yani “sağlık zararlısı” maddelerden en az birini içeren gıda şirketleri, neden ürünlerini “mutluluk” esprisiyle ve özellikle de çocuklarla gençlere pazarlıyor?
◊ Göbekli hastalarına “göbeğini erit, bunun için de şu önlemleri al!” demeyen, sigara içen hastasına “sigarayı bırak!” tavsiyesinde bulunmayan bir doktor, reçeteye neden ille de bir kolesterol hapı (statin) yazıyor?

Haberin Devamı

Daha bol kalsiyum için

◊ Yoğurt, peynir
◊ Ayran, kefir
◊ Lahanalı lezzetler
◊ Badem
◊ Yeşil yapraklı sebzeler
◊ Susam/tahin
◊ Bakliyat
◊ Siyah kuru erik

Daha nemli cilt için

◊ Kolajen peptitler
◊ E. Primrose Oil
◊ Hyalüronik asit
◊ C vitamini
◊ Su

 

Yazarın Tüm Yazıları