Çok yürü iyi yaşa

ARAŞTIRMALAR kronolojik yaşlarına rağmen biyolojik yaşlarını daha genç tutmayı başaran, neticede de daha iyi yaşlanmayı hak edenlerin çoğunun “düzenli egzersiz yapan” özellikle de “doğa yürüyüşlerini” tercih eden kişiler olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Düzenli egzersiz alışkanlığının özellikle de günlük düzenli yürüyüşlerin ayrıcalıklı bir şekilde “NÖROBİLİŞSEL SAĞLIĞI” da geliştirdiği anlaşılıyor. Düzenli yürüyüşlerin özellikle de doğa yürüyüşlerinin beynimizdeki “SİNAPTİK PLASTİSİTE”yi geliştirdiği, beyne daha hızlı, daha farklı ve daha yaratıcı düşünme kabiliyeti eklediği; ayrıca beynin yeni ilişkiler kurabilme becerisini maksimuma yükselttiğini gösteren çok sayıda bilimsel veriye sahibiz. Dolayısıyla özellikle 40’lı yaşlardan sonra atacağınız her fazla adımın belleğinize ek bir kapasite ve güç ekleyeceğini unutmayın. Özellikle oksijen varlığında yaptığınız aerobik aktivitelerin -tabii ki öncelikle de yürüyüşlerin- bilişsel işlevlerinizi geliştireceğini aklınızdan hiç çıkarmayın. Kısacası bizim sık sık tekrarladığımız ve bir numaralı iyi yaşam mottomuz saydığımız “DURMA, DÜŞME, ÜŞÜTME” üçlemesindeki “DURMA” sözcüğünün arkasında “DÜZENLİ EGZERSİZ ALIŞKANLIĞI KAZANMAK” özellikle de hemen her fırsatta yapacağımız doğa yürüyüşleriyle “HAYATI ADIMLARIMIZLA ZENGİNLEŞTİRMEK” var.

Haberin Devamı

Çok yürü iyi yaşa

İYİ BİLGİ

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ NEDEN ÖNEMLİ

SPOR salonu yöneticileri beni affetsinler, mecbur kalmadıkça spor salonlarında egzersiz yapmayı sevmedim, sevemedim. İflah olmaz bir yürüme tutkunu olarak tercihim öncelikle ve daima “doğa yürüyüşleri”nden yana oldu. Doğada, özellikle el değmemiş doğal ortamlarda, toprak yollarda ya da kumsallarda yaptığım yürüyüşler bana inanılmaz deneyimler kazandırdı. Bu yürüyüşlerden birini birkaç gün önce BURSA ULUDAĞ/KİRAZLIYAYLA’da yapabilme fırsatı buldum. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışkan ve yaratıcı başkanı
İBRAHİM BURKAY’ın davetlisi olarak gezme ve inceleme fırsatı bulduğum Kirazlıyayla’daki yeni ve mükemmel sağlıklı yaşam merkezi konseptini incelemelerimin iki gününü Kirazlıyayla’da ormanda doğa yürüyüşleri yaparak değerlendirdim. O yürüyüşler esnasında “dağla, ormanla, dallar, kökler, taşlarla, patika toprak yollarla, muazzam bir oksijen zenginliği içerisinde” yeniden buluşma fırsatı buldum. Bazen düz, bazen engebeli arazide 100 yıllık çam ormanının muazzam zenginliği içinde bize eşlik eden dost köpekler, kuşlar ve daha pek çok mahlukatla beraber harika bir doğa yürüyüşü yaptım. Ve tabii ki bu yürüyüşte karşılaştığım “değişkenliklerin sonsuz sayısı” uzun zamandır hasret kaldığım farklı doğal sesler, dokular, dokunuşlar biliyorum ki belleğime ve genelde nörobilişsel sağlığıma muazzam bir güç ve arınma fırsatı verdi.

Haberin Devamı

Çok yürü iyi yaşa

BİR ÖNERİ

SİNAPSLARINIZI ÇOĞALTIN

BİRLİKTE çalıştığım nöroloji ve psikiyatri uzmanı arkadaşlarım, “doğal ortamlarda yapacağımız yürüyüşlerin beyin hücreleri nöronlarımız arasındaki bağlantıları/sinapsları çoğaltıp, geliştirip güçlendirerek ve merkezi organizasyonu beynimizin HİPOKAMPUS bölgesinde yer alan bellek sistemlerimizi daha da destekleyerek bize daha iyi yaşlanma fırsatı verebileceğini” söylüyor ve ekliyorlar: “Beynimizi son nefesimize kadar güçlü ve esnek tutmak istiyorsak mümkünse her gün yürümeliyiz. Ve mümkünse o yürüyüşler için doğal alanları, dağları, ormanları ya da kumsalları tercih etmeliyiz.”

Çok yürü iyi yaşa

BİR ÖNERİ

YÜRÜYÜŞ yaparken mümkün olduğunca uzun mesafeleri hedefleyin. Daha uzun mesafeler kat etmeyi tercih edin. Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler (yürüyüş, yüzme, golf) ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yağ harcayacağından emin olun.

Haberin Devamı

Dolaşmayın, yürüyün! Mümkünse tempolu yürüyün. Adımlarınızı biraz daha sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok kalori harcar, daha çok yağ kaybedersiniz. Uzun mesafeleri kat etmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla kat etmek çok daha da iyidir.

Yemekten sonraki 30 dakikayı takiben 20-30 dakikalık kısa yürüyüşleri tercih edin. Yemekten sonra yaptığınız yapacağınız bu hafif yürüyüşlerde, metabolizmanız daha da hızlanacak, daha çok kalori (enerji) tüketecek, kaslarınız insülin direncinden vazgeçecek, kanınızdaki insülin seviyeleriniz normale inecektir.

Yazarın Tüm Yazıları