Üç farklı alandan üç yaratıcı isim

Bu pazar farklı alanlardan üç farklı genç ve yaratıcı ismi konuk etmek istedim. İlki, Batman’dan NY’a uzanan hikâyesiyle dijital sanat üretimi yapan Hamza Kırbaş. İkincisi, İstanbul’un gözde restoranlarından Markus’un ortağı Emirhan Paralı. Üçüncüsü ise “The Poet House” ile dikkatleri üstüne çeken sanatçı İsmail Sertaç Yılmaz.

Haberin Devamı

HAMZA KIRBAŞ: SINIR ÖRMEDİM

Üç farklı alandan üç yaratıcı isim

New York’taki Residency Unlimited (RU) programına nasıl davet edildin?

- Başvuru sonucu 3 aylık programa davet edildim. Son 5 yılık sürecim bir noktada beni New York’a hazırladı. Yapıtlarımı NY sanat ortamında aktif olan insanlarla paylaştım. Ayrıca kamusal alanda iki performans gerçekleştirdim ve iki grup sergisinde eserlerim sergilendi.

Batman’da başlayan bir eğitim sürecin var. Batman’dan New York’a uzanan maceranda “Doğu”nun senin için ifade ettiği şeyler neler?

- Birçok alan ve konuda şartlar ne olursa olsun bireysel mücadele en önemli etkenlerden biri. Maceram Batman’da başlıyor ama sanatsal sürecim için nerede olduğum önemli değildi. Tabii ki Batman, İstanbul ve şimdi New York karşılaştırması yaparsak, bilinçaltımda kalan ve eksikliğini o zaman hissettiğim en önemli şeylerden biri müze ya da bir sanat galerisinin olmamasıydı. Bir noktada şanslıydım. Lisans eğitimime Polonya’da devam ettim ve bu açığı orada kapattım. Sürecim boyunca “Doğu”nun benim için çok önemli olduğunu söylemek isterim. Ancak üretimlerimde bu coğrafyanın dilini sınırlandırdım. Çünkü sanatsal sürecimi bu coğrafya üzerinden var etmek bana etik gelmiyor. Yani üretimlerime bir sınır örmedim.

Haberin Devamı

EMİRHAN PARALI: EN KATLANAMADIĞIM ŞEY...

Üç farklı alandan üç yaratıcı isim

 Markus’un ortağı Emirhan Paralı, film yıldızı edasındaki köpeği Iggy’yle sosyalleşiyor. Emirhan ve Iggy’yi en son bir sergi açılışında gördüm ve Emirhan bir saniye bile kucağından indirmedi Iggy’yi. Bu şahane ikiliye İstanbul’un bohem yerlerinde ansızın rastlamadan önce Emirhan’a kulak verin...

Hayalindeki İstanbul nasıl bir yer?

- Estetik değerleriyle tarihi kültürüne sahip çıkılan, yapılaşması belirli bir regülasyona tabi olan, en önemlisi de insan yaşamına yönelik tasarlanmış bir şehir.

Haberin Devamı

Sen İstanbul’u nasıl yaşıyorsun?

- Her gün farklı bir bölgesini deneyimliyorum. Maslak, Beyoğlu ve Anadolu yakası arasında bir üçgen kurmuş durumdayım. Dolayısıyla şu sıra şehrin keyfini çıkarabilmek için çok limitli zaman yaratabiliyorum.  

Markus bir insan olsaydı, onu nasıl tanımlardın?

- Aslında ismimizi seçmeden ve marka kimliğimizi çalışmadan önce bir ‘persona’ oluşturmuştuk. Markus kendi kurallarını belirleyen, samimi, şaşırtıcı ama aynı zamanda güven veren biri.

İstanbul sosyal hayatında hoşuna giden ve en çok katlanamadığın şey nedir?

- İyi yemek ve eğlenceyi bir arada yakalayabildiğim yerleri seviyorum. En katlanamadığım şey ise gittiğim yerde kötü müzik çalması.

Haberin Devamı

 İSMAİL SERTAÇ YILMAZ:  KÜÇÜK BİR YAYIN BU

Üç farklı alandan üç yaratıcı isim

 İsmail Sertaç Yılmaz’ın yaratıcısı olduğu The Poet House, Kabataş’taki Setup Cafe’de gerçekleşen sergiyle popüler oldu. Şimdi herkes bu sergideki fırlama, esprili, fantastik çizimleri konuşuyor.

The Poet House nedir, nasıl ortaya çıktı?

- Sınırlı sayıda, koleksiyonluk, resimli şiir ve bağımsız ‘slow book’lar ürettiğim küçük bir yayın bu. The Poet House’da ortaya çıkardığım eserler metin, çizim ve nesne olarak okura ulaşmak için birlikte hareket ediyor. ‘Slow book’lardaki şiirler, öyküler ve bağımsız metinler, içerdikleri görsel ve sunuldukları form itibarıyla okur-kitap ilişkisini sıradan kitap deneyiminin dışına çıkarmayı hedefliyor. Şairin, yazarın ve sanatçının bildiğimiz yayımcılık düzeninde yeni evi The Poet House.

Haberin Devamı

Aynı zamanda kitapların kapaklarını da çiziyorsun...

- Ortaya çıkardığım eserlerin sadece kapaklarını değil, içini de tasarlıyorum. Metnin içine girerek, ona karşılık gelen çizimi değil de, metnin dünyasını büyütecek çizimler katmaya çalışıyorum.

Eserlerin dijital baskı. Tekniğin nasıl? Hepsi dijital ortamda mı üretiliyor?

- iPad pro, Apple Pen ve Procreate benim şeytan üçgenim! Bu üçlüden önce kâğıda, kaleme tutkun bir şekilde hazırladığım artbook’lar da oldu. Ama kâğıda döneceğimi sanmıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları