Sürpriz ikili: Begüm Khan ve Sinan Tuncay

İki farklı disiplinden iki yetenekli insan; mücevher tasarımcısı Begüm Kıroğlu ve sanatçı, yönetmen Sinan Tuncay yeni bir projede bir araya geldi. Begüm Khan’ın sınırlı sayıda üretilmiş “Protector Eyes” koleksiyonu için hazırlanan kısa film projesinde.

Haberin Devamı

Begüm Kıroğlu mücevher markası Begüm Khan’da alışılmadık takılar tasarlıyor.

Çünkü Begüm’ün takılarında kaplumbağalar, böcekler ve sinekler başrolde!

“Benim çalıştığım hayvanlar klasik güzellik anlayışına pek uymuyor. Onlar beni daha çekiyor” diye açıklıyor Begüm bu durumu...

Markasını 10 yıl önce Şangay’da kurmuş Begüm.

Oraya gidiş nedeni ise Doğu kültürlerine karşı duyduğu merak ve ilgi.

Şanghay’da Çin kültürü üzerine master yaparken çalışmaya da başlamış.

HER ŞEYİN NEDENİ KOL DÜĞMELERİ!

Mücevher tasarımı işine girmesi ise kol düğmesi arayışından dolayı!

Abisine düğün hediyesi olarak kol düğmesi aramaya çıkmış Begüm.

Ama bir türlü hayalindeki gibi zamansız, 30-40 yıl sonra bile takılabilecek bir kol düğmesi bulamamış.

“Fark etmeden markamın DNA’sını oluşturmuşum aslında” diyor Begüm, “Şu an yaptığım ürünlere bakarsanız; 50 sene öncesi, sonrası ve bugün için de geçerli tasarımlar olduklarını görürsünüz”.

Haberin Devamı

Sürpriz ikili: Begüm Khan ve Sinan Tuncay

“MARKAM ÖNCE ASYA’DA YAYILDI”

Begüm’ün kol düğmesi yapmasıyla başlayan tasarım yolculuğu, zaman içinde kadınlar için göz kamaştırıcı mücevher ve aksesuvarlara yönelerek büyümüş. Ve nihayetinde Şangay’dan İstanbul’a taşınmasıyla bugünlere gelmiş.

“Çin’de olduğum için şanslıydım” diyor Begüm ve ekliyor: “Ürünlerimi İstanbul’da üretip Çin’de satıyordum. Markam önce Asya’dan yayıldı. Seri üretimiyle meşhur bir ülkede artistik zanaat ürünü tasarımlar satıyordum. Oysa herkes tam tersini yapar.

Çinlilerin milyonlarca üretilen şeyler yerine daha artistik olana yöneleceğini öngörebiliyordum. Haklı da çıktım. Sonuçta başarılı oldum.”

Şu anda dünyanın seçkin mağaza ve butiklerinde satılıyor Begüm Khan tasarımları. Tüm tasarımlar ise Türk zanaatkârlar tarafından İstanbul’da el işçiliğiyle üretiliyor.

DİJİTAL KOLAJLARDAN YÖNETMENLİĞE

New York’ta yaşayan Sinan Tuncay ise toplumsal cinsiyet rollerini irdelediği, minyatür sanatının görsel estetiğinden ilham alınarak oluşturulmuş dijital kolajlarıyla tanınan bir sanatçı.

Haberin Devamı

Hatta son kişisel sergisi “Olamadığım Adamlara Mahsustur”da erkeklik kavramına kendi oto portreleri üzerinden yaklaşmıştı.

Ama Sinan’ın müzik ve eğlence dünyasında bilinen bir de yönetmen kimliği var.

Sezen Aksu’nun “Manifesto” şarkısına çektiği videodan sonra Mabel Matiz ve Gaye Su Akyol’un videolarına da yönetmen olarak imza atmıştı.

ESPRİLİ VE ŞIK

Gelelim Begüm ve Sinan’ı bir araya getiren “Protector Eyes” koleksiyon projesine. 

Sinan hazırladığı kısa filmde hem farklı Begüm Khan mücevherleri takıyor hem de her taktığı tasarımla farklı bir karaktere bürünüyor.

Son taktığı parçayla da Begüm Khan’ın ikonik kurbağa figürüyle bir araya gelerek gerçeğe dönüşüyor.

Haberin Devamı

Esprili işin başrolünde ise göz tasarımları var.

Şöyle diyor Begüm: “Kendini korumak isteyen, kendi ayakları üzerinde duran cesaretli kadınlara hitap ediyor”.

Aslında yukarıya bak!

Matrix filan hikâye, Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence’lı Don’t Look Up filmi günümüzün içinde bulunduğu esas Matrix’i öyle sarkastik bir tavırla anlatıyor ki, hayran olmamak imkansız.

Kutuplaşmalar, gerçekliğin sosyal medyada nasıl sabun köpüğü bir hale geldiği, toplumu kendi çıkarlarına göre yönlendiren siyasetçiler, üst kademe zenginlerin “gezegeni kurtarırken de kâr edelim” tavrı ve daha neler neler...

Her şeye değinen çok iyi bir film olmuş “Don’t Look Up”.

 

Yazarın Tüm Yazıları