‘Sınıf annesi’ uygulamasına dikkat

Okullarımızdaki ‘sınıf annesi’ uygulamasının ortaya çıkış sebebi iyi niyetli. Ancak bazen bu görevi abartıp öğretmenin işine karışan annelerimiz de yok değil. Bazı sınıf anneleri öğretmenin işini kolaylaştırırken bazıları ise çocuklara ödev bile vermeye çalışıyor. Uzmanlar ise “Annenin sınıfta işi yoktur” diyor.

Haberin Devamı

◊ ‘Sınıf annesi’ uygulaması doğru bir uygulama mı?
Prof. Dr. Norma Razon (Pedagog): Nasıl uygulandığına bakmak lazım. Çünkü her okul bu kavramı kendine göre farklı yorumluyor. Kimi okullarda, özellikle ana sınıfında ve ilkokulda, sınıf annesi, öğretmenin işini çok kolaylaştırıyor.
Kimi okullarda ise bu işin dozunu kaçırıp, dersin süresinden tutun da ödevlere kadar birçok konuya karışıyor. Burada öğretmenin veya okul yönetiminin sınır çizmesi çok önemli.
Ancak öte yandan da ‘sınıf annesinin’ tarafsız olmasını bekleyemeyiz. Elbette kendi çocuğuna daha farklı bir gözle bakacaktır.
Örneğin sınıfta öğrenciler arasında bir anlaşmazlık çıksa, sınıf annesi kendi çocuğundan yana tavır takınacaktır. Bu da sadece çocuklar arasında değil, veliler arasında da yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

◊ Peki, ne yapmak gerek?
Prof. Dr. Arzu Yükselen (Psikolog): Sınıfın işleyişine, diğer öğrencilerin durumuna, ailelerle iletişime öğretmen karar vermelidir. Sınıf annesi diğer çocuklara etki eder ve çocukları yönlendirmeye çalışırsa orada sorunlar oluşabilir, bu aşamada dikkatli olmakta yarar vardır.
Sınıf annelerinin eğitime müdahale etmeye çalıştığı durumlar gözlemlenebiliyor ya da kendi çocuklarına diğer çocuklardan ayrıcalıklı davranılmasını bekleyebiliyorlar.
Ancak bu çok uygun bir yaklaşım değildir. Sınıf annesi, sınıfla ilgili çeşitli ihtiyaçlar olduğu durumlarda gerektiğinde öğretmene yardımcı olabilir. Ancak şu unutulmamalıdır:
Okul ve sınıf ayrı bir disiplin ve düzen ortamıdır. Sınıf ortamında düzen, disiplin ve işleyişin birinci derece sorumlusu öğretmendir.
Prof. Dr. Norma Razon: İlk önce şunu bilmeliyiz ki, hiçbir velinin öğretmenin işine karışmaya hakkı yoktur.
Sınıftaki düzeni öğretmen sağlar, sınıf annesi ise gerekli olan durumlarda, öğretmenin ricasını yerine getirerek, öğretmene yardımcı olur.
Mesela öğretmen bir etkinlik yapacaktır. Sınıf annesi gerekli malzemeleri hazırlar, kırtasiyeden alınacak malzemeler varsa onları alır, ama öğretmenin etkinliği nasıl yapacağına karışamaz.

Haberin Devamı

1923 Müzikali muhteşemdi

Haberin Devamı

‘Sınıf annesi’ uygulamasına dikkat

Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak hazırlanan 1923 Müzikali’ni Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ile izledik. Müzikalin fikri kendisinden çıkmış, bu işe büyük emek vermiş. Yüngül, “Cumhuriyet değerlerine olan bağlılığımızı ve sorumluluğumuzu Atatürk’ün en büyük eseri Cumhuriyet’e kalıcı bir sanat eseri bırakarak yansıtmak istedik. Zorlu PSM’de daha uzun yıllar sahnelenecek müzikalin olabildiğince geniş kitlelere ulaşarak Anadolu’ya yayılması en büyük temennimiz” diyor. Bu güzel müzikali izleyin, izletin.

Hadi gidelim

Bir Bavul Masal

‘Sınıf annesi’ uygulamasına dikkat

Birbirinden farklı ve yenilikçi oyunlarıyla Mehmet Erbil çocukların yüzünü güldürmeye devam ediyor. Çocuklar ‘Bir Bavul Masal’ oyununa bayılıyor. Kaçırmayın...
Yer: İstanbul Oyuncak Müzesi
Tarih: 12 Kasım Pazar
Saat: 14.00
Yaş: Her yaşa uygundur
İletişim: (0216) 359 45 50
Fiyatı: 195 lira

Haberin Devamı

Haftanın kitabı

‘Sınıf annesi’ uygulamasına dikkat

Çocuklar İçin Arkeoloji El Kitabı, arkeolojiyle ilgili merak edilen tüm soruların yanıtını eğlenceli bir şekilde veriyor.
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Yazan ve resimleyen: Stefano Tognetti
Tür: Bilim
Yaş: 3-8 Sayfa: 96 Fiyatı: 95 lira

Yazarın Tüm Yazıları