Dijital diye hepsini kötü mü sandınız!

Çocuklar dijital oyun oynamaya bayılıyor, bilgisayarın başından kalkmıyor. Anne-babalar şikâyetçi olsa da çocuklar bundan büyük keyif alıyor. Peki, onlar için hiç yararlı bilgisayar oyunu yok mu? Dijital oyun tasarımcısı ve akademisyen Dr. Yavuz Samur’a sorduk.

Haberin Devamı


Dijital diye hepsini kötü mü sandınız

Biz hep çocuklar için zararlı bilgisayar oyunlarından söz ediyoruz. Çocuklar için yararlı oyun yok mu?

-Elbette ki var. Üstelik pek çok! Bir oyunun çocuğa yararlı hale dönüşmesi için öncelikle hangi yaşa hitap ettiğine ve içeriğine bakmak gerekiyor. Örneğin, küçük bir çocuk ‘+18’ etiketi olan bir oyunu oynuyorsa elbette ki ondan olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle yaşa uygun oyun seçilmeli. Sonra da o oyunun içeriğine bakılmalı. Eğer seçilen oyun çocuğun problem çözme, yaratıcı düşünme, strateji geliştirme, hızlı düşünüp çabuk karar verme gibi becerilerini geliştiriyorsa, o oyun yararlı bir oyun olur. ‘MentalUp’ gibi beyin egzersizleri yaptıran, ‘Minecraft’ veya ‘Roblox’ gibi üç boyutlu tasarım becerilerini geliştiren, ‘The Sims’ gibi gerçek hayatı simule ettiren, ‘FIFA-PES’ veya ‘NBA’ gibi spor oyunlarının dijitalde oynanmasını sağlayan, ‘Ateş ve Su-Plants vs Zombies-Redball’ gibi problem çözme, stratejik düşünme becerilerini geliştiren, ‘Fruit Ninja-Subway Surfers-Kafa Topu’ gibi hızlı hareket etmelerini sağlayan oyunlar çocuklar için yararlı olabilir.

Haberin Devamı

Çocukların bilgisayar başında uzun süre kalmaması için neler yapmak gerekir?

-Ekran zamanlarını yönetmek sadece çocuklarımızın sorumluluğunda değildir. Asıl sorumluluk ebeveynlerdedir. Çocuklarının ekran başında zaman geçirmesini istemeyen ebeveynler çocuklarıyla teknolojisiz, yani ekransız zaman geçirmelidir. Bunun için de evde ya da dışarıda yapılabilecek etkinliklere yönelmeliler.

Korku oyunlarından uzak tutun

Peki, onları dijital oyunların zararlarından korumak için neler yapılmalı?

-Yaşına uygun olmayan oyunları oynamasına kesinlikle izin verilmemeli, oyun içerikleri bilinmeli, çocuklarla oyunlar hakkında sohbet edilmeli. Son zamanlarda çocukların en çok oynadıkları ‘Granny, Baldi, Slenderman’ gibi korku oyunları, olumsuz yönde etkiliyor. Aslında oyun olmayan ancak oyunmuş gibi lanse edilen ‘Mavi Balina ve Momo’ gibi meydan okumalarla ilgili de bilinçlenip, çocuklarımızla bunları konuşmak çok önemli.

Haberin Devamı

Çocuklar çevrimiçi oyunları oynarken kulaklık kullanıyor. Bu, nelere sebep olur?

-Bir çocuk, kulaklıkla bir video izler veya bir oyun oynarsa gerçeklikle bağlantısını tamamen kesmiş olur. Dolayısıyla kimse orada çocuğun neye maruz kaldığını bilemez. Bu nedenle kulaklıkla oynamaması temel kural olmalı. Çevrimiçi oyunlarda da çocukların kimlerle karşılaştıklarını bilmediğimiz ve oyundaki kişilerin tam olarak ne söyleyeceğini bilemeyeceğimiz için bu tarz ortamlarda küfür, hakaret ve kötü dil ile çok sık karşılaşmaktayız. Maalesef ki çocuklarımız küfürleri en çok bu tarz video oyunlarından ve videolardan öğrenmektedirler.

Anne-babalara önerileriniz neler?

Haberin Devamı

-Çağımızın velilerinin “Ben anlamam, ben bilmem” demek gibi bir lüksü yok artık. Bu nedenle araştırmalılar, öğrenmeliler. Çocukla dijital oyun oynamak zorunda değiller ama izlemek ve öğrenmek artık velilerin de sorumlulukları arasında yer alıyor. Çocuklarla bol bol sohbet etmek, onları dinlemek, karşılıklı bir güven ilişkisi geliştirmek çocukları korumak için çok önemli.

Hadi gidelim

İzmir’de Kitap Fuarı’nda
buluşalım
Bugün saat 12.00’de fuarın dış alandaki konferans salonunda Turhan Günay, Işık Baykurt ve Adnan Özyalçıner ile birlikte Fakir Baykurt’u ve eserlerini konuşacağız. Yarın da saat 13.00’te Doğan Egmont Yayınları’nda çocuk kitaplarımı imzalayacağım. Beklerim.
Yer: İzmir-TÜYAP kitap Fuarı / Tarih: Bugün/Yarın / Saat: 12.00/13.00 /
Fiyat: Ücretsiz / Tel: (0232) 464 92 01

Haberin Devamı

Dijital diye hepsini kötü mü sandınız

Kuş evi atölyesi
Bu atölyede çocuklar kuşlar için minik evler tasarlayıp, onları istedikleri renklere boyayacaklar.
Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 14.00 / Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 348 78 67

Dijital diye hepsini kötü mü sandınız

Tom ve Jerry sahnede
Yediden yetmiş yediye herkesin çok sevdiği Tom ve Jerry, eğlenceli maceralarıyla sahnede.
Yer: İzmir-Gazi Ortaokulu
Tarih: Bugün
Saat: 16.00
Fiyat: 23.50 TL
Tel: (0232) 464 80 14

Dijital diye hepsini kötü mü sandınız

Dünyanın en küçük hikâyesi
İki anlatıcının elinde hayat bulan iki kukla, çocuklara arkadaşlıkla ilgili muhteşem bir hikâye anlatacak.
Yer: Ankara-Tiyatro Tempo
Tarih: Yarın / Saat: 13.00
Fiyat: 28 TL / Tel: (0312) 232 32 92

Dijital diye hepsini kötü mü sandınız

HAFTANIN KİTABI

Koray Avcı Çakman’ın yeni kitabı ‘Dere Tepe Efsane’ hem şiir hem de masal dilinden yararlanarak Anadolu’nun efsanelerini etkileyici bir şekilde anlatıyor. Sadece çocuklar değil, yetişkinler de okumalı.

Haberin Devamı

Dünyanın en küçük hikâyesi İki anlatıcının elinde hayat bulan iki kukla, çocuklara arkadaşlıkla ilgili muhteşem bir hikâye anlatacak.
Yer: Ankara-Tiyatro Tempo
Tarih: Yarın / Saat: 13.00
Fiyat: 28 TL / Tel: (0312) 232 32 92

Dijital diye hepsini kötü mü sandınız

Fotoğrafını çek, gönder

Siz de ailece hafta sonu keyfinizin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuk etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Leymin ve Özgür Alkaya’nın kızı Dora...

Dijital diye hepsini kötü mü sandınız





 

 

Yazarın Tüm Yazıları