Bu filmi emek hırsızlığına karşı yaptık

Onları “senaryoları çalınan gençler” olarak tanıyoruz. Yıllar önce başlarına gelen olayı şimdi bir filmle beyazperdeye taşıyorlar. “Piyasadan Büyük Alacağımız Var” adlı bu ilk komedi filmlerinde sinema ve dizi sektörünün bütün açıklarını, üçkağıtlarını komik bir dille anlatan Genç Kafa ekibi, bir yandan da Yeşilçam’a saygı duruşunda bulunuyor.

Haberin Devamı

* “Piyasadan alacağımız var” dediniz dediniz ve sonunda bu filmi çektiniz. Önce sormak lazım tabii, Genç Kafa nasıl bir araya geldi?

İzzet Başlak: Hepimiz Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda tanıştık.

* O kadar kişi arasından bir araya geldiğinize göre ortak özellikleriniz vardır mutlaka...

İzzet: Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda siyasi komedi üstüne gidiliyor. Biz ise absürt komediyi daha fazla sevdiğimiz için belli bir süre sonra insanların beynini boşaltabileceği komedi tarzına yanaşmaya çalıştık. Artı olarak Yeşilçam ve Ertem Eğilmez ekolünü örnek alıyorduk.

* Nedir sizce Yeşilçam?

İzzet: Yeşilçam deyince aklımıza ilk olarak sıcaklık, samimiyet geliyor. Biz oraya uzmanlık alanımız olarak bakıyoruz. Bize Yeşilçam’dan bir replik söylendiği zaman hangi filmin neresinde geçtiğini söyleyebilecek durumdayız.

TEMİZ KOMEDİ YAPIYORUZ

* Sizin film biraz daha fırlama mı peki eskilere göre?


İzzet: Absürt unsurlar barındırdığında, biraz fırlamalık giriyor tabii işin içine. Ama asıl olarak temiz komedi. Neredeyse hiç küfür yok. İnsanların çoluk çocuğuyla izleyebileceği bir iş.

Okan Metin: Şimdiki gençler daha absürt esprileri seviyor ama Yeşilçam filmleri de hâlâ çok izleniyor. Demek ki bunları gençler de izliyor. Biraz genlere işlemiş durumda bu Yeşilçam havası. Biz de ikisinin ortasını bulduk. Hem Yeşilçam samimiyetini hem de Genç Kafa’nın absürtlüğünü ekledik içeriğe.

* Yaş ortalaması kaç Genç Kafa’nın?

Okan Metin: Ben 37 yaşındayım.

İzzet: Ben 30’a yeni girdim.

Ekin Akçay: 29.

Yiğit San: 29.

Rabia Tutal: 31

Ali Rıza Kara: 26.

* ‘Genç Kafa’ ismini kim koydu?

İzzet: Ekin’le ben koyduk.

* Film, sektörün üçkağıtları üzerine kurulu. Neler yaşadınız da bu film çıktı ortaya?

İzzet: Basit bir örnek vereyim. Rabia’ya bir diziden bir bölüm oyunculuğu geliyor. Telefon ediyor, rol için gece kıyafeti de getirmesi gerektiğini söylüyorlar. Rabia o tarz bir kıyafeti olmadığını söyleyince, “O zaman biz başka oyuncu bulalım” diyorlar. “Kostümün yoksa gelme” diyorlar yani...

* Başka neler var? Fragmandan gördüğüm kadarıyla bayağı taş atıyorsunuz sektöre...

Okan: Sektörün sadece yapım kısmında değil, ajans kısmında da çok aksaklıklar var. Geçenlerde ben de hatırı sayılır bir ajansa audition çekip gönderdim. “Çok beğendik ama biz ünlülerle çalışıyoruz” dediler. “E, beni niye arıyorsunuz o zaman?” dedim.

İzzet: “Bir gün ünlü olursan ara bizi” diye aramışlardır. (Gülüyor) Bunlar küçük örnekler tabii. Biz asıl emek hırsızlığına karşı yola çıktık. Sektörde bizim de başımıza gelen, etraftan da çok fazla duyduğumuz proje çalma olayına dikkat çekmek istedik.

Haberin Devamı

Bu filmi emek hırsızlığına karşı yaptık

SENARYOMUZU ÇALDILAR

* Hangi projenizin çalındığını söylemeyecek misiniz?

İzzet: Uğraşmak istemiyoruz...

* Kalabalık bir ekip Genç Kafa. Hiç kavga ediyor musunuz?

İzzet: Neredeyse her konuda kavga ediyoruz. Konu işse, yumruklaşacak duruma kadar geliyoruz ama sonra her şey normale dönüyor.

* Yapımcınız kim?

İzzet: Sami Dündar.

* Onu projeye nasıl inandırdınız?

İzzet: Sami Abi, 2012 ya da 2013’te bizim bir oyunumuzu izlemişti. Sonrasında soyunma odasına geldi, “Projeniz varsa yapımcı olmak isterim” dedi. Bizim de o zaman görüştüğümüz başka bir yer vardı. Zaten sonrasında olmadı o iş. Bu film için de isteğimiz aslında kendi imkanlarımızla yapmaktı. Filmdeki 48 oyuncunun tamamı hiçbir karşılık almadan sadece bizim hatırımız için geldiler, oynadılar. Salih Kalyon’dan Cem Özer’e, Melek Şahin’den Barış Başar ve Kamil Güler’e kadar.

YEŞİLÇAM’DA KARŞILIKLARI VAR

* Projelerinizde rol dağılımını nasıl yapıyorsunuz?


İzzet: Önce toplantı yapıyoruz. Herkes en iyi oynayabileceği karakteri seçiyor. Bu filmde de öyle yaptık. Yeşilçam’da da karşılıkları var karakterlerin.

* Kim kimdir desem?

Rabia: Ben yönetmen yardımcısı Ayşen’i canlandırıyorum. Yeşilçam’da Ayşen Gruda’nın karşılığı diyebilirim.

* Yiğit senin karakterin nasıl?

Yiğit: Ben Ediz karakterini oynuyorum ama Ediz Hun’la bir benzerliğim yok.

* Ali Rıza?


Ali Rıza: Sadri karakterini canlandırıyorum ben de. Filmdeki ekibin organizatörü. Her şeyi eline yüzüne bulaştırıyor.

* Sen kimi oynuyorsun İzzet?

İzzet: Benim rolümün adı da Tarık. Tarık Akan’dan geliyor. Arabulucu biri.

* Filmi çekerken isimlerini aldığınız oyunculara ulaşmayı denediniz mi?

İzzet: Herhangi bir bütçemiz olmadığı için ve onlar bu tarzda çok teklif aldıkları için; bunu nasıl karşılarlar bilemedik. Ama galaya hepsini çağırmak istiyoruz.

* Okan, sen kimi oynuyorsun?

Okan: Ben Müjdat’ım. Bu karakteri canlandıracak arkadaş oynadığı diziden izin alamayınca, ben girdim ekibe...

HEM CEM HEM DE ŞAHAN’IN SEYİRCİSİNE HİTAP EDİYORUZ

* Türkiye’deki komedi anlayışına nasıl bakıyorsunuz? Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar iki farklı kulvarda ilerliyor. Siz kime daha yakınsınız?


İzzet: Biz her iki tarafa da hitap etmeye çalışıyoruz. Bazı konular bize komik gelmeyebiliyor ama başka insanlara komik gelebileceğini düşünüyoruz. Artı şöyle bir avantajımız var; Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Ata Demirer tek başına. İki tarafa birden hitap etme şansları çok az. Ama bizde Ediz karakteri biraz daha alt kesime hitap edebiliyorken, Tarık karakteri daha üste hitap edebiliyor.

* Hep komedi mi üreteceksiniz, ileride Genç Kafa’dan dram çıkar mı?

Okan: Yok, bizim uzmanlık alanımız o değil.

İzzet: Komedi, özellikle absürt komedi daha özgür bir alan. Mantığa çok fazla takılmak zorunda kalmıyorsunuz. Dram sınırlandırıyor bizi.

* Dizi yapar mı bu ekip?

İzzet: Bir dizi projemiz var. Kanallarla görüşüyoruz, anlaştığımız zaman yapacağız.

Okan: Biri çalmazsa yapacağız.

* Kimler var filmde?

İzzet: Cem Özer, Salih Kalyon, Ali Erdoğan, Seyfi Kincioğlu, Mehmet Rauf, Mehmet Şahin, Cahit Kaşıkçılar, Barış Maşa, Ortans Kıvanç, Kıvanç Baran var.

* Gişe beklentiniz var mı?


İzzet: Yola çıkarken bir beklenti yoktu ama filmi izleyenlerin tepkilerini gördükten sonra bir beklenti oluştu. 100 ile 300 bin arasında bir rakam bekliyoruz.

Haberin Devamı

Bu filmi emek hırsızlığına karşı yaptık

4 EYLÜL’DE VİZYONDA

Yapımcılığını Sami Dündar’ın, yönetmenliğini Genç Kafa ekibinden Ekin Akçay’ın yaptığı “Piyasadan Büyük Alacağımız Var”, 4 Eylül’de vizyona girecek. Filmin senaryosu Genç Kafa’dan Okan Metin, İzzet Başlak ve Ekin Akçay’ın imzasını taşıyor.

SEVGİLİYİZ, FİKİR AYRILIĞI YAŞIYORUZ

* İzzet ve Rabia, siz gerçek hayatta sevgilisiniz, öyle değil mi? Bu etkiliyor mu işinizi?

İzzet: İşin içine girdiğiniz zaman çok fazla sevgililik kalmıyor. En fazla kavga eden biz oluyoruz Rabia ile. Çünkü çok fazla fikir ayrılığı yaşıyoruz.

* Hangi konuda yaşıyorsunuz o kadar fikir ayrılığını?

Rabia: Eve geldiğimizde de iş konuşmaya devam ediyoruz. Orada işler artık bir patlama noktasına geliyor. Ama her seferinde orta yolu buluyoruz.

* Kaç yıldır berabersiniz?

Rabia: 7 yıl.

Yazarın Tüm Yazıları