Yine içtüzük yine kürsü

Meclis’in çalışma düzenini belirleyen içtüzüğün değiştirilmesi, iktidarla muhalefet arasında her gerginlik olduğunda gündeme gelir. Muhalefet bunu sesinin kısılması, iktidar ise TBMM’nin daha verimli çalışması olarak sunar.

Haberin Devamı

Bu konu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleriyle yaptığı son toplantıda bir kez daha gündeme geldi. TBMM kürsüsünü hangi partilerin ne kadar süre kullandığına ilişkin veriler, iktidar partisi yönetiminin pek hoşuna gitmedi.

Gizem Karakış’ın aktardığına göre, son bir haftalık Meclis Genel Kurul kürsüsünü kullanma oranlarını gören Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iktidar milletvekillerinin kürsüyü daha etkin kullanmasını istedi. Rakamlara göre, Cumhur İttifakı’nın bir haftalık kürsü kullanımı yüzde 28.97, muhalefetin kullanımı ise yüzde 75.87. Bazı vekiller, tartışmanın uzamaması için az konuştuklarını iddia etti. Cumhurbaşkanı, daha önce de TBMM’de basın toplantısı düzenlenmesi konusunda muhalefetin daha etkin olduğunu söylemiş ve ertesi hafta, AK Parti milletvekilleri basın toplantısı düzenlemek için sıraya girmişti. Bu rakamlar, içtüzük değişikliğini yeniden gündeme getirdi.

Haberin Devamı

YILAN HİKÂYESİ

Meclis çalışmalarının daha verimli olması, tüm kesimlerin görüşlerinin alınarak güçlü yasama faaliyeti yürütülmesi ve toplumun genelinin ihtiyaçlarını karşılayacak ideal düzenlemelere imza atılması için çok önemli olan TBMM İçtüzüğü, yılan hikayesine dönen konulardan biri.

Hemen hemen her başkan döneminde hazırlanmış bir içtüzük taslağı mevcut. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yeni hükümet sistemine göre bir çalışma yapıyor. Ancak bu hazırlıklar, muhalefetin konuşma sürelerinin sınırlandırılması, önerge verme sayısının kısıtlanması gibi konulara gelip takılıyor.

İdeal bir içtüzük yapmak hayal gibi.

AMAN ORMANCI KESMEYİN AĞACI!

ÜLKENİN
orman teşkilatının ormanı korumaktan çok, kesmek üzerine bir zihniyete sahip olduğu iddia edildiğinde, konuya bu açıdan bakmanın önemi ortaya çıktı. Bu iddianın sahibi bir dönem Milli Parklar Genel Müdürlüğü yapmış bir siyasi olduğunda, daha da anlam kazandı. Bülent Sarıoğlu’nun bilgisine göre, TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu’nda yaşlı orman varlığının korunması ve iklim adacıkları oluşturulması gerektiği konuşulurken, Milli Parklar Eski Genel Müdürü AK Parti Milletvekili Nevzat Ceylan ilginç bir itirafta bulundu. Ceylan, “Orman teşkilatı bir fırsat bulup ağaç kesme peşinde, bir ağaç kesme hastalığı var” diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı; “Şeflikten genel müdürlüğe kadar bu zihinsel yaklaşım var. ‘Orman yolu yapacağım. Yangın yolu yapacağım’ diye kesmek ayrı ama illa ağaç kesilecek. Orman Genel Müdürlüğü’nün başındaki yöneticiler alttaki bütün birimlere, ‘Kaç metreküp üretim yaptınız? Ne zaman depoya girer?’ diye hesap sorarlar. Bizim bu anlayışı bir değiştirmemiz lazım. Hatila Vadisi’nde kesim yapıldığını duyduğum zaman dehşete kapıldım.”

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Doğa Koruma Merkezi Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı da ‘iklim adacıkları’ oluşturulması önerisinde bulunarak, “Bizim için aslında en önemli varlıklardan bir tanesi doğal yaşlı ormanlarımız. Doğal yaşlı ormanlar, binlerce yıldır yaşanan iklim ekstremlerine dayanmış ve onunla ilgili bilgiyi tutan kütüphaneler. Bunları yok ettiğimizde o kütüphaneyi de kaybediyoruz” diyerek, Ceylan’a hak verdi.

Az olan orman varlığımızı korumak için bakış açısını değiştirmek gerektiği en yetkili ağızlardan bir kez daha dile getirildi.

Sonuçta, ‘Aman ormancı, canım ormancı, kesmeyin ağacı’ noktasına nihayet geldik...

Yazarın Tüm Yazıları