Taban analizi önemlidir

Artık, ince hesap dönemi. Siyasi partilerin kurmayları, rakamları alt alta yazarak seçimlerde kendilerini nasıl bir tablo beklediğinin analizini yapmaya çalışıyor. Seçmen sayısı, partilerin üye sayısı, parti örgütlerinde görev alanların sayısı... Bunları çarpıp, bölüp, sandık sonucu çıkarmaya çalışanlar var.

Haberin Devamı

Benzer bir hesaplama, AK Parti’nin geçen günlerdeki Kızılcahamam kampında yapıldı. Partinin Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, partinin 12 milyon üyesi bulunduğunu, bunların 2 milyon 200 bininin teşkilat mensubu olduğunu söyledi. Bu kişilerin 10 binden fazlası, milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclisi üyelerinden oluşuyor. Rakamları alt alta yazıp, “Herkes bir oy getirse 24 milyon eder” denildiğini biliyoruz.

Aynı toplantıda, başka bir hesaplama Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş tarafından yapıldı. Analize göre, hayatında bir döneminde AK Parti’ye en az bir kez oy vermiş seçmenin yüzde 38’i tereddütte. Yani bizim “kararsız, gri alan ve kıyıda duranlar” dediğimiz kitle. Bunların üçte birinin partiye oy vermeme konusunda kararlı olduğu belirtiliyor. Kurtulmuş’un yaptığı saptamaya göre, bu kitlenin neredeyse tamamının AK Parti’den kopuş nedeni ekonomi. Ve Kurtulmuş sözlerini “Türkiye’deki tüm seçimler önemlidir. Ama 2023 seçimleri bugüne kadarki en önemli seçim olacaktır” diyerek bitiriyor.

Haberin Devamı

Görünen o ki ince hesaplar başlamış. Santim santim seçmen analizi yapılıyor.

DOĞUM STRESİ Mİ?

TBMM KİT Komisyonu’nun bu yılki kamu iştiraklerinin hesaplarını inceleme dönemi renkli oturumlara sahne oluyor. Tatlı atışmalardan, büyük tartışmalara kadar ne ararsanız var.

Renkli bir diyalog CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ile AK Parti Milletvekili Taner Dağlı arasında yaşandı. Yavuzyılmaz, Vakıflar Bankası’nın hesaplarının görüşüldüğü oturumda, atamalardan banka tarafından verilen kredilere kadar birçok konuyu heyecanlı heyecanlı dile getirince, komisyon arkadaşı Dağlı devreye girdi.

Dağlı, Yavuzyılmaz’ın son günlerdeki heyecanının konuşmasına yansıdığını dile getirerek, esprili bir dille, “Deniz, doğum yaklaştıkça stres yapma gözünü seveyim, yenge hanım doğuracak sen burada stres yapıyorsun ya...” diye takıldı.

Yavuzyılmaz gülerek, doğacak çocuğu üzerinden siyasi mesaj verdi ve yanıtladı:

Geliyor gelmekte olan...

İster bebeğe yorun, ister CHP’ye...

FİLENİN SULTANLARI KAÇMAZ

Haberin Devamı

FUTBOL açık ara siyasetçiler arasında en çok ilgi gören spor faaliyeti. İkinci sırada basketbol, üçüncü sırada ise voleybol geliyor. Mahalle arasında herkesin biraz voleybol geçmişi vardır ama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nunki ondan biraz daha fazla.

Taban analizi önemlidir

Gizem Karakış’ın aktardığına göre Çavuşoğlu, Kızılcahamam kampında sohbet ettiği gazetecilere herkesin kendisini golfe olan ilgisiyle tanıdığını anlatırken, asıl çocukluk tutkusunun voleybol olduğundan söz etti. Çavuşoğlu, özellikle filenin sultanlarının maçlarını hiç kaçırmadığını, zaman zaman genç millilerle voleybol maçı yaptığını anlattığında herkesin ilgisini çekti. Türkiye-Bulgaristan voleybol milli maçını Antalya milletvekilleriyle birlikte seyrederken çok heyecanlandıklarını anlatan Çavuşoğlu, Antalya’da özel Hamdullah Eminpaşa Lisesi’nin voleybol takım kaptanlığını yaptığını söylediğinde arkadaşlarını da şaşırttı. Voleybolun golf sporunun gölgesinde kalmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Taban analizi önemlidir

Çavuşoğlu golf, voleybol derken, araya Alanyaspor’a olan ilgisini sıkıştırarak seçmenine selam çakmayı da ihmal etmedi.

Yazarın Tüm Yazıları