İdeal akademisyen kriteri... Gözlerindeki aşkı görmek

Siyasiler genellikle eğitimin temel kriterlerinden söz ederken, kalıplaşmış terimleri tercih ederler.

Haberin Devamı

İdeal akademisyenin nasıl olması gerektiğini anlatırken, “öğrencisinin gözlerindeki aşkın pırıltısını görmeyi” önemli bir kriter saymak, pek alışılmadıktır. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a göre bu önemli bir konu.

Şentop, geçtiğimiz haftalarda üniversitelerin ikinci dönem eğitiminin başlaması nedeniyle akademisyenlere seslendi. Farklı bir yaklaşım sergileyen Şentop, son dönemde yapılanların aksine öğrencilere değil, öğretim üyelerine yüklendi.

İdeal akademisyen kriteri... Gözlerindeki aşkı görmek

Gençlerden şikâyet etmenin yöneticilerin kendi sorumluluklarını görmezden gelmesi olarak nitelendiren Şentop, “Genç neslin şartlarını, görgü ve kültürünü bizler oluşturuyoruz. O nedenle ben gençlerimizin yaşadığımız çağın sorunlarından sorumlu tutulmasını doğru bulmuyorum. Dönüp kendimize, ‘Biz gençler için ne yaptık?’ diye sormak gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Şentop’un hoca-öğrenci ilişkisi konusunda çizdiği çerçeve konusunda, akademisyenler ne düşür bilemem. Şentop, “Öğrencilerimizin hasta olup olmadığını fark etmek, ailesinin yaşadığı sıkıntıları bilmek, belki gözündeki aşk parıltısını fark etmek, heyecanlarını duyabilmek, üzüntü ve kederlerini hissetmek, öğrencilerimizin hayatlarına unutamayacakları bir dokunuş bırakmamızı sağlayacaktır” sözleri, klasik akademik yılı nutuklarından farklıydı.

Üniversite yönetimlerine duyurulur. Şentop’un dediği gibi öğrencilerin gözlerini görebilmeniz için başlarının dik olması gerekir!

VEKİL ASKERLİĞİNE YENİ SEÇENEK
TATİLDE YAPIP GELELİM

TBMM
Milli Savunma Komisyonu’nda geçen ay görüşülen TSK teklifine konulan bir madde, hem eski tartışmaları anımsattı hem de istekleri tam karşılayamadı. AK Partili 3 milletvekilinin hem Meclis’ten maaş alıp hem de bedelli askerlik yaptıkları ortaya çıktığında, bu konuya acil çözüm aranmıştı.

Eleştiriler artınca, derhal TSK teklifine bir madde monte edildi ve genç milletvekillerinin askerliklerinin “dönem sonuna bırakılması” düzenlendi. Bu hükmün o kadar da mantıklı olmadığı dile getirildi ve yeni öneriler ortaya atıldı.

Haberin Devamı

Bülent Sarıoğlu’nun bilgisine göre, muhalefet milletvekilleri, çarpıcı öneriler ortaya koydular. CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, 25 yaşında milletvekili seçilen birinin 4 dönem vekil olarak kalması durumunda, 55 yaşına kadar askerlik yapmamış olacağını anlattı. Gayet basit bir öneride bulunarak, TBMM’nin tatilde olduğu dönemlerde, isteğe bağlı olarak bedelli askerlik yapılabilmesi ve o dönemde Meclis’ten maaş alınmamasını istedi. Sancar, “55 yaşında askerlikle daha bağını kesmemiş bir milletvekili emeklisi düşünebiliyor musunuz?” diye sordu.

Soru haklıydı ve destek gördü. Bazı milletvekilleri, “Bir gün birisi çıkar ‘Sen daha askerliğini yapmamışsın, konuşuyorsun’ der. Oturur kalırsınız bölgenizdeki kahvede...” sözleriyle, düşecekleri durumu aktardı. İktidar milletvekilleri, önerileri makul bulsa da komisyon toplantısında sonuç değişmedi. Ancak öğrendik ki teklif Genel Kurul görüşmelerinde bu öneri değerlendirilecekmiş.

Aklın yolu bir...

Yazarın Tüm Yazıları