Gazi Sözlük'te Ankara havası

Katılımcı internet sözlükleri günümüzde Ankara’daki AVM’lerin çoğalma hızıyla yarışıyor.

Haberin Devamı

Gazi Sözlükte Ankara havası

1999 yılında ‘Kutsal bilgi kaynağı’ sloganıyla doğan Ekşi Sözlük’ün ardından, çok sayıda kardeşi de sanal dünyaya merhaba dedi. Kimi parladı, kimi zamanla göç eyledi. Bu furyada yerini alan ve son dönemde internet aleminde arzıendam eden Gazi Sözlük, Gazi Üniversiteli genç girişimciler tarafından 2015 yılında kuruldu. Öğrencilerin de desteğiyle son dönemde ivme kazanan sözlük, üye olduktan sonra ‘dal içeri’ butonuyla kullanıcıları davet ediyor, sisteme giriş yaptıktan sonra ekranda beliren ‘ve cennetin kapıları sana ardına kadar açılıyor’ mesajıyla gülümsetiyor. Sözlük, kentle ilgili çok sayıda başlığa da ev sahipliği yapıyor. ‘Ankara’ başlığı, şu düzeltmelerle dolu: 
rakun123: Eminmisin la (bkz: angara) olmasın?
batmayanigneucu: Ankara diye yazılır angara diye okunur.
raskolnikov: Bozkıra beton dökmüşler, adına angara demişler.”
Ankara ayazı, Ankara soğuğu ve Ankara’nın ayazından korunma yolları başlıkları ise adeta birer şikayet kutusu. Soğuk havaya isyan eden sözlük kullanıcılarının acı dolu yakarışlarından bazıları ise şunlar:

Haberin Devamı

MEMLEKET ERZURUM İKAMETGÂH ANKARA

helesendur: Aydın’dan Ankara’ya taşınan yeni ev arkadaşımı “sabahları koşu yaparım ben, sen de bana katılır mısın?” sorusundan, ilerleyen zamanlarda “Bu ne biçim soğuk, nasıl yaşıyorsunuz kışları?” sorusuna eviren ayazdır.
cisipidi: Uzun süre 8.30 derslerine gitmeme engel olan ayazdır, dikkatli olmak gerekir yoksa burun kulak kaybına sebebiyet verme ihtimali yüksektir.
hammurabi: Ayazdan korunamazsınız o sizi bulur.
hesoyam: Eklem sıvılarınızın donmasına sebep olan ankara’nın çok soğuk havalarıdır. (bkz: soğukla yiğitlik olmaz) eli serttir, adamı fena çarpar.
red: Ankarada aşkın ve şiirin ön planda olma sebebidir başka türlü ısınmak zordur dikkat edin sıcak memleketlerde aşklar çabuk biter çünkü zaten sıcak
adi guzel: Soğuğa sormuşlar memleket nere diye demişki; memleket Erzurum ikametgâh Ankara.
minyonda bir gorulen: Teşekkürler soğuk. Artık çocuğum olmayacak.
gazman: Soğuk değil ayazdır/kalplere niyazdır/dışarda kulak düşer/öldürmez sonrası yazdır...

GARDAŞ DERİZ KANKAYA

Haberin Devamı

Gazi Sözlük’teki hemen her mevzunun altından iklimi ve müziğiyle Ankara havası çıkarken, ‘Ankara’yı üç kelimeyle özetlemek’ başlığına gelen yorumlar ise şöyle:
primadonna: Gardaş deriz kankaya
yetismedi: Burda deniz yok
pinusnigra: Nabiyon la bebe
turkamelie: Mezun ol git
kırkyıldabir: Soğuk, daha soğuk
kuslarucuyor: Mecburiyet ayaz avm
sezarin hakki sezara: İbrahim Melih Gökçek
Ankara denince sözlük kullanıcılarının aklına ilk gelenler ise şunlar:
herifcioglu: Bağları olsa gerek, malumunuz..
zer0day: (bkz: ankara havası)
cotyora: Fıskiye tabi ki.
wasporan: Patlama. Konsere gideceğim ama korkuyorum sozluk.
yedinindistali: İki damla yağmurda sokakların denize dönmesi. Kar yağdığında o karın aylarca erimemesi. AŞTİ’deki bağırarak seni başka şehire bile götürebilme kabiliyetine sahip çığırtkanlar.
asmin: ankarayı etkisi altına alan kar ve tipi. kimseyi etkisi altına alamayan ben ve tipim.
‘Ankara’nın bu puslu ve karanlık sokaklarında yazılanlar tamamen hayat ürünüdür’ diyen Gazi Sözlük’ü takip edebilir, ev sahibimiz Ankara’nın kıyıda köşede kalmış güzelliklerini öğrenebilir, iyi bir çocuk olursanız belki sözlükte bir yazar alımına bile denk gelebilirsiniz.

Haberin Devamı

İÇİMİZDEKİ CİNSİYETÇİLİKLE YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR

Üniversitelerde genç kadınların kadın olmaktan dolayı yaşadığı sorunlar karşısında örgütlenen bağımsız bir topluluk olan Kampüs Cadıları, geçtiğimiz günlerde facebook hesabından bir etkinlik paylaştı. Bu paylaşımla, 25-26 Şubat’ta Bilkent’te düzenlenecek Kadın Zirvesi’nden ve Bilkent Kadın Çalışmaları Topluluğu’ndan haberdar oldum. Zirvede, flört şiddeti, mecliste kadın olmak, ekofeminizm gibi konular, kadın hareketinin çeşitli alanlarında yer alan yetkin isimler tarafından masaya yatırılacak. Öte yandan Kadın Çalışmaları Topluluğu, 15 Şubat’ta Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bir tanışma toplantısı da gerçekleştirecek.
Amerikalı kadın hakları savunucusu ve yazar Bell Hooks’un ‘Feminizm Herkes İçindir’ adlı kitabında söylediği gibi: ‘Erkek tahakkümü veya toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda kaygılı olmak ve öfkelenmek, feminist olmak için yeterli değil. Kadınların kendilerine feminist bir kimlik kurarken önce kendi içselleştirilmiş cinsiyetçilikleriyle yüzleşmesi gerekiyor.’ Kadın Zirvesi’nin bunu sağlamada çok etkili olacağını düşünüyorum. Kız kardeşliğin değerini ve gücünü unutmamamız dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları