Ankara'da hayat var la

Özellikle büyükşehirlerdeki hızlı, tüketim odaklı yaşamdan rahatsızlık duyan kentliler, hayatın alternatif yollarına sapıyor.

Haberin Devamı

Ankarada hayat var la

Ankara’nın kadim notası ‘la’dan esinlenen ve “Bu şehirde hayat yok” diyenlere “Var la” cevabını verirken ismini bulan ‘Lavarla’ ise, bu yolları açan oluşumlardan sadece biri. Yaklaşık bir yıldır lavarla.com internet sitesi ile sosyal medya hesaplarından faaliyet gösteren ve Ankara’ya dair anlatılacak hikayesi olan herkesi ‘Lavarla’ demeye çağıran oluşum, son olarak ‘Parayla Değil, Takas’la’ etkinliğinin ikincisini düzenledi. İlki ekim ayının başında gerçekleştirilen etkinlikte, sürdürülebilir bir hayatın ufak ama etkili adımları atıldı.
Organizasyona Kakule Kahve ikinci kez kapılarını açtı. Paranın geçmediği etkinlikte bir yüzük ve bileklik veren katılımcı, bir gün almayı düşündüğü pilates topunu şişireceği pompayla evine döndü. Kimi katılımcı bir sosyal medya beğenisine bir dilim kek verdi, kimi fal bakma becerisini bir montla takas etti. Bir başka katılımcı bornoz verip kitap alırken, etkinlikten haberi olmayan bazı ziyaretçilerse çantasındaki deodorantı, kolundaki saati, boynundaki şalı takas pazarına bıraktı.

Haberin Devamı

Ankarada hayat var la

KAHRAMAN ÇORBACILAR

Lavarla’ ekibi, kentliye internet sitesi üzerinden hiç sapmadığı yolları göstermeye devam ederken, Ankara’ya hayat katan bir başka oluşum ise ÇerÇöp Çorbacılar...
Çöpe gidecek yiyecekleri kurtaran kahraman çorbacılar, paranın geçmediği etkinlikler düzenliyor ve bu etkinliklerde kaynayan kazanlar çok sayıda insanı doyuruyor. Herkese yetecek yemeğin çöpe gitmesine dur diyen, birlikte pişirmenin ve yemenin birleştirici gücüne inanan ekip, kullanılmayacak olan fakat yenebilecek durumdaki gıdaları evlerden, marketlerden, pazarlardan toplayarak işe başlıyor. Katılımcıların evindeki fazla gıda maddeleri malzeme, lokanta ve fırınlardan toplanan ekmekler ise katık oluyor çorbaya. Halka açık etkinliklerini herkesin kolaylıkla ulaşabileceği noktalarda düzenleyen ÇerÇöp Çorbacılar, sosyal medya üzerinden organize oluyor ve etkinliklerini duyuruyor. Sadece yediklerinden değil, attıklarından ve israf ettiklerinden de kendini sorumlu hisseden ekip, “Atılan her yenilebilir yiyeceğin sanılandan çok büyük değişimler yaratacağını biliyoruz. Temiz, ahlaklı, kimsenin canını acıtmayan, zararsız, ‘küçümsenmiş’ sebzelerin gücüne inanıyoruz” diyor ve ilgilileri çorbaları beraber kaynatıp çöpün neden bu denli önemli olduğunu tartışmaya çağırıyor. Ankara’nın dillere pelesenk, sosyal medyaya hashtag olan soğuğunda içinizi ısıtmak için ÇerÇöp Çorbacılar’ın her pazar 12.00-16.00 saatleri arasında düzenlediği buluşmalara katılabilir, etkinlikleri facebook üzerinden takip edebilirsiniz.

BAŞKENT İÇİN İÇLİK VAKTİ

Haberin Devamı

Ankara’nın meşhur ayazı henüz tam anlamıyla yüzünü göstermese de, gündemi gibi durmadan gelgitler yaşayan havası twitter ahalisinin parmaklarından dökülmeye başladı bile. Bir günü bir gününü tutmayan Ankara havasına veryansın eden @ekctskn “Ya sabah insanın yüzünü falan donduran bir ankara ayazı varken öğlen nasıl böyle sıcak oluyor?! Çöl iklimine döndük, çözülüp tuzla buz olcaz” diyor. @gbbitchhh ekliyor, “‘Soğuk değil de Ayaz çok Ayaz’ Bir Ankara klasiği Pek yakında tüm ülkede.”
@emreakici Ankara için içlik vaktinin geldiğine dikkat çekiyor: “Soğuk Ankara gecelerinden anlıyoruz ki, yüzyılın icadı içlik.” @TwiitAnkara’nın dileğiyse, “Allah, Ankara havası kadar hızlı değişen birini çıkarmasın karşımıza.” Ankara soğuğunun konuşulmasından sıkılan @Natulcien_ ise, “Sanarsın kışları Ankara hep 20 dereceydi de ilk defa soğuk yaptı. Başladık yine” diyor. @farici7 uyarıyor, “Telefonlara da antifriz koymayı unutmayın sakın.” #Ankaradonduk.” Kentin kaldırımları titreten soğuğuna yakalanan @erikinthecity isyan ediyor, “Okula gidicem yurttan çıkıyorum yolda titreyen kaldırım taşı görüyorum. Böyle bir soğuk mümkün olabilirmi? Bu nasıl Ankara?”
Soğuğun kaynağının hava değil kentin sevimsizliği olduğunu düşünen @Buzluktan şikayetçi: “Ankara soğuk filan değil sadece sevimsiz bezenmiş.” @luunaaj desteğe çağırıyor: “Ankara’ya acil grip ilacı, bitki çayı ve portakal desteği.” @Dogukannn_7 ise ellerini cebinden çıkartamamaktan dertli: “Ankarada hava o kadar soğuk ki ellerimi cebimden çıkarıp karşıdan gelen arkadaşla selamlaşmamak için yolumu değiştirdim.” Konuyu basit bir şekilde özetleyen @AysenurAkkayaa ise noktayı koyuyor ve soruyor, “#Ankarada hava bugün bir tuhaf değil mi?”

Yazarın Tüm Yazıları