Eğitim desteğinden kimler yararlanabilir

Yeni eğitim öğretim yılı başladı.

Haberin Devamı

Bir haftadır okuyuculardan ‘eğitim desteği var mı?’, ‘kimler yararlanabilir?’ gibi eğitim destekleri ile sorular alıyorum. Çoğu veli maalesef eğitim destekleri hakkında yeterli bilgiye sahip değil, çoğu kişi de destekten habersiz. Devlet her yıl velilere eğitim desteği veriyor. Destekler de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile veriliyor. Yeni eğitim öğretim yılı için verilecek destek tutarı ise 223.7 milyon lira. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi hanelerdeki çocukların eğitim masraflarının karşılanması ve eğitimlerinin desteklenmesi için 973 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na toplam 223.7 milyon lira kaynak aktarılacağını açıkladı.

AYLIK 150 TL ÖDENİYOR

Peki, eğitim destekleri neler ve kimler bu desteklerden yararlanabilecek? Aslında, tek bir devlet desteği yok; birçok alanda eğitim desteği veriliyor. Bunlardan biri Şartlı Eğitim Desteği. Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık gelir olmayan kişiler bu destekten yararlanabiliyor. Ayrıca aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan (1.800 lira) kişiler de bu imkândan faydalanabiliyor. Destek, çocukların eğitime devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları şartıyla ilk ve ortaöğretim çağında çocuğu bulunan ailelere veriliyor. İlköğretimde okuyan erkek çocukları için aylık 90 lira, kız çocukları için de 100 lira ödeniyor. Ortaöğretimde okuyan erkek çocuklar için 130 lira, kız öğrenciler için aylık 150 lira destek ödemesi yapılıyor. Ödemeler her ay için hesaplanıp, iki ayda bir yapılıyor. Örneğin, ilkokulda bir kız bir de erkek iki çocuğu okuyan bir aileye iki ayda bir 380 lira eğitim desteği veriliyor.

Haberin Devamı

Şartı eğitim desteğinden başta Suriyeliler olmak üzere mültecilere de yararlanabiliyor. Bu destek kapsamında; geçici barınma merkezleri dışında ikamet eden, ihtiyaç sahibi, okulun açık olduğu dönemlerde bir ayda 4 günden fazla devamsızlık yapmayan, Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve geçici eğitim merkezlerinde okuyan Suriyeliler ve diğer tüm yabancı çocukların aile bireylerine ödeme yapılıyor. Destek tutarı ise; ana sınıfı ile 8. sınıflar arası kız öğrenciler için 100 lira, erkek öğrenciler için 90 lira ödeniyor. 9. ile 12. Sınıflar arası kız öğrenciler için 150 lira, erkek öğrenciler için de 130 lira aylık destek veriliyor.

Haberin Devamı

TEMEL OKUL İHTİYAÇLARI

Eğitim yardımları bunlarla da sınırlı değil. Eğitim Materyali yardımı adı altında hem eğitimin başında hem de yıl içinde ailelerin ilk ve ortaöğretimde okuyan çocuklarının kırtasiye, önlük, çanta gibi temel okul ihtiyaçları karşılanıyor. Öğrenci Barınma Taşıma Yemek Yardımı da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen desteklerden biri. Bu kapsamda da Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşımalı eğitim sistemi dışında kalan ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin taşıma, yemek ve barınma ihtiyaçları eğitim yılı içinde her gün karşılanıyor. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin okullara erişimi için de destek veriliyor.

Devlet, yükseköğrenim öğrencilerine yönelik de eğitim destekleri veriyor. Yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere başvurmaları halinde temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hem para desteği hem de eğitim materyali desteği sağlanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ‘Muhtelif Eğitim Yardımları’ başlığı altında ayrı bir desteği daha var. Bu destek kapsamında da ilk ve ortaöğretim okullarına devam eden öğrencilerin ortaöğretim ve yükseköğrenim sınavlarına hazırlık materyalleri sağlanıyor. Bu destek de her eğitim öğretim dönemi başında ve ihtiyaç duyulan zamanlarda yapılıyor.

Haberin Devamı

Bu desteklerden kimler yararlanacak ve nereye başvuracak? Başvurulacak yer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları. Vakıflar her il ve ilçede bulunuyor. Eğitim desteklerine sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık gelir olmayan kişiler ile aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan ebeveynler başvurabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları