Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

F-16’lara onay çıkar mı

ABD’de 2024 seçimleri öncesinde yargı, yolsuzlukla suçlanan siyasi isimler ve çevrelerine adeta savaş açmış durumda.

Haberin Devamı

Yeniden aday adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında dört ayrı iddianame hazırlanmış durumda. ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden da uyuşturucu kullandığı halde yalan söyleyerek silah aldığı gerekçesiyle yargının hedefinde.

Son olarak bu kervana ABD Kongresi’nin en Türkiye aleyhtarı isimlerinden Senatör Bob Menendez (69) eklendi.

Yunan-Rum lobisine yakın, sözde Ermeni soykırımı tasarılarında ve Türkiye’ye yönelik yaptırımda başı çeken, F-16 satışına ise ateşli bir şekilde karşı çıkan Menendez, Mısır lehine ve Mısır ile bağlantılı üç kişi hakkında para karşılığı nüfuz kullanmakla suçlandı.

ZARFTAKİ DNA İZİ

NEW YORK Güney Bölgesi Savcısı Damian Williams’ın geçen hafta Menendez aleyhine açıkladığı 39 sayfalık iddianame ABD siyasetine bomba gibi düştü. Williams, Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden’ın 2021 yılında bu göreve aday gösterdiği, Senato’nun da onayladığı bir isim.

Haberin Devamı

Williams’ın iddianamesinde Biden ile aynı partiden olan Menendez ve üç yıldır evli olduğu Nadine Arslanian hakkında ciddi suçlamalar bulunuyor.

Haziran 2022’de evlerine yapılan baskında zarflara konup giysi, dolap ve kasalara gizlenmiş 480 bin dolar üzerinde nakit ve külçe altın bulunduğu öne sürülüyor.

Senatör, hafta içinde yaptığı açıklamada paraların kendi birikimi olduğunu savunsa da iddianamede zarfların üzerinde rüşvet vermekle suçlanan kişilerden birinin ya da şoförünün DNA’sı olduğu belirtiliyor.

SENATÖRÜN İŞİ ZOR

MENENDEZ ve eşi önceki gün ilk kez yargıç karşısına çıkarken ikisi de kefaletle serbest kaldı.

Suçsuz olduğunu iddia etse de iddianamedeki suçlamaların güçlü olması, hakkındaki istifa baskılarını daha da arttırıyor. Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanlığını dava süresince bırakan Menendez’e senatörlükten de istifa etmesi çağrıları her gün daha da çoğalıyor.

ABD basınında da istifa etmesi gerektiğine dair yorumlar yapılıyor.

Hatta Menendez’i dokunduğu her şeyi altına çevirdiğine inanılan Kral Midas’a benzeten hiciv yazıları çıkıyor, ceketinden deste deste paralar saçılırken gösteren karikatürler yayınlanıyor.

Haberin Devamı

Velhasıl, Senatör’ün ABD kamuoyu önündeki imajı epey zarar görmüş durumda.

TÜRKİYE’Yİ ETKİLER Mİ

MENENDEZ son dönemde bilindiği gibi Türkiye’ye F-16 satışına karşı duruşuyla sık sık gündeme gelen bir isimdi. Dış İlişkiler Komitesi başkanı olarak satışı bloke etme yetkisi olan Senatör, Türkiye’ye karşı yeni bahaneler öne sürüyor, üst perdeden açıklamalar yapıyordu.

Her ne kadar ABD, Türkiye’ye F-16 satışı ile Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının birbirinden bağımsız olduğunu savunsa da iki sürecin paralel ilerlediği de aşikardı. Menendez, ayrıca F-16 satışı için tek engelin İsveç onayı olmadığına dair de açıklamalar yapıyordu.

Şimdi Senatör’ün kilit konumdaki koltuğu bırakması tabi ‘Senatörün gitmesi F-16 sürecini hızlandırır mı’ beklentisine yol açtı.

Haberin Devamı

Türkiye, bilindiği gibi Ekim 2021’de 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti satışı için Washington’a talep mektubu yollamıştı.

7 milyar dolarlık ABD ekonomisine de katkı sağlayacak büyüklükte bir sipariş bu. Ancak o zamandan beri modernizasyon kiti satışı dışında pek bir ilerleme olmadı.

GÖZLER ABD YÖNETİMİNDE

TÜRKİYE, ABD’den ve Batı’dan hava savunma sistemi alamadığı için malûm Rusya’dan S-400 sistemi satın almak zorunda kalmıştı. Bu da Washington-Ankara hattını daha da germişti.

Türkiye yaklaşık iki yıldır, F-16 için Washington’un kapısını çalarken ABD Kongresi’ne ve Menendez engeline işaret ediliyordu. 

Şimdi Menendez’in yerine Demokrat Senatör Ben Cardin atandı. Türkiye karşıtı tasarılarda imzası ve açıklamaları olsa da Carvin, selefi kadar sivri bir isim değil.

Haberin Devamı

Elbette Türkiye-ABD ekseninde tek mesele F-16 satışı değil. Ancak Menendez’in iki ülke ilişkilerine ek bir stres yüklediği de bir gerçek.

Dolayısıyla Cardin’in Beyaz Saray ile ulusal çıkarlar doğrultusunda birlikte çalışmaya hazır olduğunu söylediği, İsveç’in de Türkiye’den onay beklediği bir dönemde F-16 kararı için gözleri Biden yönetimine çevirmek hatalı olmayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları