İlkbahar, yaz sonbahar, caz

YILLAR önce, “Billboard’larına İKSEV gelmiş şehrimin...” dediğimde, intihalin (aşırma) amacı, sadece biraz bahar çağrıştırabilmekti.

Haberin Devamı

 

“İzmir’e ‘Yaz’dan önce Caz’ gelir...” başlığını attığımda ise, baharı yaza bağlayabilmeyi ve cazın keyfini uzatmayı düşlemiştim. Hep böyle oluyor. Her yıl, festival zamanı gelip de, “caz” üstüne yazmaya başlayınca, içimden mevsimler geçiyor önce. Bu sene de takvim, “İzmir’de kış olmaz...” söylencesini düşürdü aklıma. Elbet hepimizin nefesini kesen, bu uzun ve sıcak yaz bitecek. Ve bugün kavrulduğunu unutanlar, üç vakte kadar üşüme sohbetleri yapacak. İşte Ayşenur Dinler’in 30. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin afişi olarak seçilen ve bana “caz sıcaktır” diye fısıldayan afişine baktıkça, “sanatın mevsimlerden arınmış iklimi”ne sığınalım istedim bu kerre... Yeri geldiğinde cehennemi sıcaklarda bizi yelpazeleyen sanat, zemheri geldiğinde de içimizi ısıtmıyor mu zaten? Yazının başlığını bu gözle okuyun lütfen. Cumhuriyetimizin 100. yılında, eylüle rastlayan festivalin coşku ve yankılanmasını aylarca sürdürmek bizim elimizde. Hani, “öyle uzun sürsün ki caz, bütün kış devam etsin” demeye getiriyorum.

AVRUPA CAZ FESTİVALİ
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) evsahipliğinde düzenlenen 30. İzmir Avrupa Caz Festivali, bu yıl 14 - 27 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival, 14 Eylül 2023 Perşembe günü saat 20.30 da AASSM Büyük Salonda “Frank Sinatra Şarkıları – Ömür Göksel ve Zafer Çebi Orkestrası” konseriyle başlayacak.
Yıllardır konser, sergi, atölye, söyleşi ve zaman zaman da ustalık sınıflarıyla çeşnilenen festivalin bu yılki etkinliklerinden birkaçını özellikle ışıklandırmak isterim. Daha önceki senelerde de denenen, fakat “her şeyi çok bilenler”in ıskaladığı, benim de yaşım tutmadığı için iştirak edemediğim bir atölye var programda. İKSEV, 14 – 27 Eylül 2023 tarihleri arasında, gazetecilik öğrencileri için “Ustalar”ın elinden çıkma bir “Write Stuff” buluşması düzenleyecek. Ümit Tuncağ ve gazeteci Sirel Ekşi’nin yürüteceği atölyede, katılımcılardan, konserleri izledikten sonra haber ve eleştiri metinleri yazmaları istenecek. (Cesur ayı şurubu içmiş bir gencin, sevgili Tunçağ’a Türkçe bir atölye adı önermesini heyecanla bekleyeceğim…)

FOTOĞRAF MERAKLILARI İÇİN
30. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde, fotoğraf meraklıları ve fotoğrafçılık öğrencileri için de güzel bir fırsat yaratılmış. Slovak Fotoğraf sanatçısı David Hanko, 18 – 20 Eylül 2023 tarihleri arasında “Cazı Fotoğraflamak” konulu bir atölye düzenleyecek ve bağlı olarak, katılımcılar konserlerde fotoğraf çekme olanağı bulacak. (Her iki atölye için de başvurular, sirel.eksi@gmail.com)
Tamamı, AASSM Büyük Salon’da 20.30’da başlayacak olan konserlere gelince... 19 Eylül 2023 Salı, Uri Gincel (piyano), Paul Kleber (bas) ve Tobias Backhaus’tan (davul) oluşan URI GINCEL TRIO, 20 Eylül 2023 Çarşamba, Fabio Zeppetella (gitar), Gianluca Mannutza (hammond org) ve Lorenzo Tucci’den (baterist, besteci) oluşan FABIO ZEPPETELLA ORGAN TRIO, 22 Eylül 2023 Cuma, Michael Arbenz (piyano), Thomas Lähns (bas) ve Florian Arbenz’den (davul) oluşan VEIN TRIO, 27 Eylül 2023 Çarşamba günü ise, Abdoulaye Diabate (Piyano ve Sanat Yönetmeni), Chérif Soumano (Kora) ve Adama Diarra’dan (Perküsyon) oluşan KORA JAZZ TRIO sahnede. Programın tamamına, (http://www.iksev.org/tr/caz-festivali/program) adresinden ulaşabilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları