Yine kabus yüklü bir gemi getirildi iddiası

ALİAĞA’nın ekonomisinde önemli yer tutan gemi söküm tesisleri, hemen her yıl sakıncalı, aşırı asbestli olduğu ileri sürülen gemilerle gündeme geliyor. 2021’de, “Brezilya Donanması’nda görev yapan ve 600 ton, dünyada sağlığa zararlı olduğu kabul edilmiş asbest barındıran, ‘Nae Sao Paulo’ adlı uçak gemisi Aliağa’ya getiriliyormuş” demişim.

Haberin Devamı



TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşımış. Aliağa Çevre Platformu’ndan (ALÇEP) bir grup da sökümü engellemek için yargı yoluna gidilebileceğini bildirmiş. Üyeler, 2006’da Otopan, 2015’te Kuito gemileriyle ilgili bazı bilgileri öne sürmüş:
“Otopan gemisi net 10 ton, brüt 60 ton asbest barındırıyordu. Hiçbir ülke bu gemiyi sökmeye yanaşmayınca yedi yıl Amsterdam’da bekletilmişti. Ardından da Aliağa’ya gelmişti. Sivil toplum örgütleri kamuoyu oluşturmuş, gemi yüksek maliyetle asbestten temizlenerek limanımıza tekrar girmişti. Kuito da söküm için Aliağa’ya getirilmiş dava açılmış, geminin parçalanmasının önüne geçilememişti. Altı ay sonraki mahkeme kararı ‘sökümü tehlikelidir’ yönünde olmuştur.”

Haberin Devamı

ŞARTLI İZİN VERİLMİŞTİ AMA
2022’de ‘Nae Sao Paulo’ adlı uçak gemisi yine İzmir gündemine düşmüş. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geminin Aliağa’da sökümü için bir firmaya, radyasyon taraması sonuçları uygun çıkarsa, izin vereceği iddia edilmiş. Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, “Aliağa’da yaşayanları etkileyebilecek ‘asbest bombası’ geliyor” demiş. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de görüş bildirmiş: “600 ton asbest bulunan gemiyle ilgili kararın iptali için hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

GEMİ YENİDEN GÜNDEME DÜŞTÜ
Ve bu yıl yine bir gemi gündeme düştü. İlgili firmaların yargıya taşıdığı, 6 bin ton kimyasal atık barındırdığı iddia edilen gemiyle ilgili Çevre Mühendisleri Odası açıklamalarından özet: “Kuito ve Ethane gemilerinde hukuki süreç devam ederken gemi sökümü tamamlandı. Nae Sao Paulo gemisi ile ilgili uluslararası platformlarla verilen ortak mücadeleyle izinler kaldırıldı, gemiyi Brezilya Çevre Bakanlığı geri çağırdı.

KİMYASAL ATIK VAR MI?
Son günlerde SLOUG isimli tankerin Libya’nın Bingazi –Tobruk açıklarından çekicilerle alınarak, Mısır’ın İskenderiye Limanı’na söküme götürüldüğü, çevre örgütlerinin ayaklanması ile Aliağa’ya getirildiği, ticari usulsüzlük ve alacak nedeni ile hukuki süreç başlatıldığına dair haberler yer aldı.
* Libya’dan getirilen gemiye söküm izni verilmiş midir? * Radyasyon ölçümü yapılmış mıdır? Sonuçları nelerdir? * Ham petrol ve kimyasal atık bulunduğu iddiaları doğru ise bunun miktarı nedir? * Şubat ayından bu yana gemi ile ilgili her hangi bir işlem yapılmış mıdır? Aliağa, ağır sanayinin bulunması nedeniyle çok hassas bölgedir, etkin şekilde denetlenmelidir. Çevre ve halk sağlığı sorunu yaratan işletmelerde gemi sökümüne son verilmelidir.
Etkililerin, yetkililerin bu son gemiyle ilgili açıklama yapacaklarına inanıyorum. Herkese kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları