Tanık olduğu yaşam öyküleri sayfalarda

İZMİR Ticaret Borsası’ndaki basın danışmanlığından beri tanırım: Son 2 yılda, Tire Süt Kooperatifi’nin anlatıldığı “Mustafa Kemal’in Çiftçileriyiz” ve İzmir’in en uzun süreli belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun özgeçmişinin yer aldığı “Aziz” adlı kitapları yazan Gazeteci Reşat Yörük... İki yeni kitabı var, Varyant Yayıncılık’tan. Kooperatifçiliğin önemli ismi Selçuk Bilgi’yi anlattığı, “Bir hayalin peşinden: SELÇUK BEY” ve mizah dolu anıların yer aldığı “Satıyoruum, saaattım!”

Haberin Devamı

 


KENDİSİNİ İHBAR EDİYORDU
İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun basın danışmanıyken tanıdığı kooperatiflerin esin kaynağı olduğunu söylüyor Yörük: “Tire Süt gibi Bademli Fidancılık da başarılı örnek. En büyük pay, kuşkusuz Başkan Selçuk Bilgi’nin. Küçük Menderes’in önemli siyasetçilerinden. Ödemiş Bademli’de üç dönem belediye başkanlığı yaptı. Bademsu’yu pazarlarken sırtında su kasaları taşıyan, Cuma namazında minbere çıkıp ahaliyi bilgilendiren, Ankara’daki bürokratların beldeye çabuk gelmeleri için, kendisi hakkında ihbar mektubu yazan, aykırı, çalışkan, mütevazı bir başkandı.
FİDAN DENİLİNCE BADEMLİ
Ancak Türkiye onu, kooperatiften tanıdı. 1968’dekurulan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kadrolu ilk personeliydi, başkan oldu. Küçük bir beldede koca ekonomi yaratılmasında, ‘Türkiye’de fidancılık’ denilince Bademli’nin akla gelmesinde, ihracatta, kooperatifin bilim yuvasına dönüştürülmesinde büyük emeği var. Ülkedeki meyve fidanı ihtiyacının yarısını karşılayan Bademli, modern tarım uygularken ortaklarını AR-GE çalışmalarıyla buluşturdu. Bademli, modern meyveciliğe geçerken, ‘Doku kültürü ile bitki üreten tek kooperatif’ oldu. Aydınlatma ve ısıtmayı güneşten sağlayan kooperatif, antibiyotiği azaltıp kalıntı sorununu kaldırmak için ‘hastalıklara dayanıklı’ meyve ağacı araştırmalarına hız verdi.”
AYKIRI BAŞKANDAN KEYİFLİ DÖNÜŞ
Ve renkli bir örnek: “Saraçhane’deki bina, koşuşturmacanın içindeydi. Bayramlaşma vardı. Herkes, bir yıl önce seçilen SHP’li İstanbul Belediye Başkanı Nurettin Sözen’in elini sıkıp fotoğraf çektirmek istiyordu. Selçuk Bilgi, özel kaleme yöneldi. ‘Belediye başkanıyım. Acelemiz var. Sayın Başkan’ın imzası lazım’ deyip Sözen’in yanına daldı. Sıranın ön tarafına ‘kaynak’ yaptı.
- İyi bayramlar Sayın Başkanım. Ben İzmir’den geliyorum. Bademli Belediye Başkanı’yım.
- Oooo Başkan! Hoş geldin, sefa getirdin. Ne yapıyor bizim tiyatrocular?
Sözen, Bademli ile Bademler’i karıştırmıştı. Bilgi açık etmedi. Karıştıran ilk insan da Sözen değildi. Birkaç yuvarlak cümle ile geçiştirdi soruyu, asıl meseleye girdi. Hibe istedikleri dozeri anlattı. ‘Beldemize yol yapacağız, imzanız gerekiyor’ dedi. Sözen, evrağa göz atıp ‘şak’ diye imzaladı.
Bilgi’nin rüyalarına giren dozer, mesai bitmeden dorseye yüklenmişti. Önüne eskort koydular. Arkadaki Bademli aracına ‘çakar’ taktılar. Keyfi yerine gelmişti Başkan Bilgi’nin. ‘Şu İzmir’den aman, çekirdeksiz efem de nar gelir’ türsüsünü mırıldanmaya başladı.”
17 MİZAH ÖYKÜSÜNÜ TOPLADI
Yörük, uzun süredir biriktirdiği, özellikle gazetecilik yıllarında yaşadığı 17 mizah öyküsünü “Satıyoruum, saaattım!” kitabında topladı. İzmir’in önemli sivil toplum örgütlerinden KİTVAK’ın (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) yönetim kurulu üyesi olan Reşat Yörük, özel sektörde kurumsal iletişim danışmanlığı yapıyor.

Yazarın Tüm Yazıları