Salgın devam aman dikkat

ELİM pek gitmese de, zaman zaman şu salgın illetinden söz etmeden yapamıyorum. Bugünlerdeki hasta sayısı rakamlarını ayrıntılı vermeyeceğim, kısaca günlük sayı 60 bini aştı. Her gün de ortalama 150 can yitiriyoruz. Salgın illetinin bir türüne önlem alınmaya çalışılırken, yeni bir değişimi ortaya çıkıyor. Son olarak “omikron” adı verilen değişimi gündemde. Virüs insanlıkla alay ediyor sanki.

Haberin Devamı



GİDEREK ÇOĞALIYOR
Bugünlerde, “Pozitifim”, “Hastalandım”, “Virüs beni/bizi de buldu” gibi haberler sıklaştı. Öncelikle bilim insanlarının baştan beri ısrarla ilettiği önlemleri özetleyelim: * Mutlaka maske takılmalı. * Tanınmayan kişilerle, mümkün oluğunca görüşülmemeli. * Dışarıda kapalı yerlerde yemek, çay, kahveden kaçınmalı, mutlaka oturulacaksa açık hava seçilmeli. * Düğün, nişan gibi törenlerde bulunmamak gerek. * Kalabalık araçlara binilmemeli. * Maskesiz kimselerle görüşülmemeli. * Burun ve ağız boşluğu sık sık temizlenmeli.

AŞI YAYGINLAŞMALI
Önlemler ve öğütler uzar gider. Tabii ki en önemli ve yaşamsal önlem de aşı. Aşının yaygınlaşması, gerekli dozların ihmal edilmemesi gerektiğini bilim insanları söylemekten bıktı. Bana göre de aşıdan asla ödün verilmemeli. Çünkü bu ara tutunacak en büyük dal aşı olmak ve (Maske, Mesafe, Musluk) üçlüsüne uymak.

ÖNLEMLERE UYALIM
Bir de test konusu var. Test yapılan yerlerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Ancak bu yığılmalar, o virüsü sevindiriyordur. Testlerin yaygınlaşması, özel hastanelerin de sisteme ücretsiz katılması öneriliyor. Sonuç olarak önlemlerden asla ödün vermeyelim, aşılarımızı olalım, kurallara uyalım, uyarıları dikkate alalım... Herkese bu illetten uzak, sağlıklı günler diliyorum. Hepimize kolay gelsin.


--------------

BİR PORTRE

Haberin Devamı

Kitaptan atık yağa
bu muhtar her telden

BİR yürüyüşte, Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi karşısındaki halı sahanın tellerinde bir afiş gördüm. Kitapla ilgiliydi. Balçova Onur Mahallesi Muhtarı Hamit İhsan Tanes, hem bağış beklendiğini, hem de gereksinimi olanların alabileceğini duyuruyordu. Tanes’le bağlantı kurdum, önce bir bilgi notu edindim:

GÖREVDE 18’NCİ YIL
Tanes, 2004’te muhtar seçilmiş ve bugün de görevde. Geri dönüşümü başlatmış. Çevre bilinci ve sosyal farkındalık yaratma amaçlı atık ve kızartmalık yağları toplayarak 2009’da en çok atık yağ toplayan muhtarlık olmuş. 2006’da (Alo Kitap) kampanyası başlatarak eski ve yardımcı kitap, roman ve ansiklopedileri toplamış. Öğrencilere, gerek duyan okullara, cezaevlerine yaklaşık 200 bin kitap bağışlamış. Gerek duyan vatandaşlara ücretsiz ev eşyası sağlamış, taşımak için kendi imkanlarıyla kamyonet almış.

ÇOCUKLARA BİSİKLET
Sokak hayvanlarını da unutmuyormuş, çeşitli STK’larla işbirliği yaparak özellikle yavru kedi ve köpeklere, kendilerini koruyabilecekleri yaşa kadar bakıyormuş. Mahallesindeki kullanılmayan bisikletleri de toplayıp onardıktan sonra çocuklara ücretsiz dağıtıyormuş.”

YAPILMAYANLARI YAPMAK
Tanes’i bir de kendisinden dinledim: “Boşnak çocuğuyum. Rahmetli babam emekli astsubaydı, annem ev kadını. Doğma büyüme İzmirliyim. Anadolu Üniversitesi işletme, Marmara Üniversitesi sosyoloji bölümleri mezunuyum. 14 yıllık kuyumculuk deneyimim var. 2004’te doğup büyüdüğüm mahallem Balçova ve İzmir’e hizmet etmek, yapılmayan farklı şeyleri üretmek istedim.

İLK GERİ DÖNÜŞÜMCÜ
Türkiye’de geri dönüşümü başlatan ilk muhtar oldum. Çocukların eğitim yarışında eşitsizliğini biraz olsun ortadan kaldırmak ve okuma alışkanlığını yaymak için (Alo Kitap) kampanyası başlattık. İhtiyaçlı insanlar için hayırsever İzmir halkı İle el ele vererek beyaz eşya temin ettik. Yeşil çevreyi korumak ve sosyal farkındalık yaratmak için atık kızartmalık yağların doğaya zararını anlatmak için Tema Vakfı İle işbirliği yaptık, 2009’da en çok atık yağ toplayan muhtar olduk. Tüm bunları tabii ki muhteşem İzmir halkıyla gerçekleştirdik.

ÇABAMIZ MERKEZ İÇİN
Hedefim yaşlı İzmir yapı stoğunun, Allah korusun, olası bir depremde nelere mal olacağını anlatmak, kentimin ve Balçova’mızın yeniden yapılanmasını desteklemek . En büyük hedefim de sosyolog ve aile danışmanı kimliğim ile insanlarımıza destek olabilmek için psikolojik destek ve aile danışmanlığı merkezi açmak.”
Balçova Onur Mahallesi Muhtarı Hamit İhsan Tanes’e başarı diliyorum. Zaman zaman onun ve diğer muhtarların yaptıklarını, yapacaklarını buradan iletmeye çalışacağım. Kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları