‘Nerede o eski fuarlar’ geçti ‘ne olacak yeni fuarlar’ zamanı

İSMİR Enternasyonal Fuarı denilince, “Nerede o eski fuarlar” sorusu gündeme gelir. Gazinolar, birbirinden ünlü sanatçıların Fuar’a mutlaka geldiği anlatılır. O dönemde özel TV’lerin olmadığı, insanların bu sanatçıları, bütçelerine uygun ücretle, ancak Fuar’da görebildiği unutulur. Her defasında, “Ne olacak yeni fuarlar” sorusu takılır aklıma... Elbette, Fuar’ın 90 yıllık geçmişini unutmayacak, anıları yaşatacağız.

Haberin Devamı

 


KÜRESEL İŞLEVİ VAR
90’ncı Fuar’ın, tanıtım toplantısında da kafamda aynı soru vardı. İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, Atatürk’ün gelecek planlarının hayata geçirilmesi için kurduğu Fuar’ın İzmir’i, Türkiye’yi aştığını, küresel işlev üstlendiğini dile getirdi. Alıcı, Türkiye’nin birçok yeniliği Fuar’da tanıdığını vurgularken, televizyon örneğini verdi.
DÜNYAYLA BAĞ BÜYÜYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Fuar’ın İzmir’e bir kültür mirası olduğunu vurguladı, kafamdaki soruya özet yanıt verdi adeta:
* İEF’yi zamana uydurmak için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki İEF büyüdükçe tüm Türkiye’nin dünya ile bağları da büyüyecek ve gelişecek. İEF’yi bu yıl, Atatürk’ün vizyonundan ilhamla ‘90 yıldır birlikte kutluyoruz, geleceği İzmir’de birlikte kuruyoruz’ temalarıyla açıyoruz.
EXPO GÜCÜ ISKALANDI
* İzmir İş Günleri kapsamında yeşil ticaret önerileri tartışacağız. İzmir ve Ege Bölgesi ölçeğinde; ticaret, ekonomi, lojistiğin nabzını tutacağız. Aslında İzmir, yıllarca EXPO peşinde koştu ama, elindeki olanağın bir EXPO potansiyeli taşıdığını belki de ıskaladı.
DÜNYA KÜLTÜR ZİRVESİ
* Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi kapsamında kültür ve sürdürülebilir kalkınma ekseninde, geleceğin şehirlerinde refah içerisinde, doğayla uyumlu bir yaşamı ve geleceği nasıl kuracağımızı, dünyanın önde gelen şehirlerinden temsilcilerle tartışacağız.
* Next Game Girişimcilik Yarışması kapsamında, sektöre ilgili gençleri ve projelerini sektörün profesyonelleriyle buluşturuyoruz. Yarışmanın, İzmir’in yaratıcı endüstriler açısından bir cazibe merkezi haline gelmesine önemli katkıda bulunacağına inanıyorum.
MERAKLISINA: LUNAPARK AÇIK
90. Fuar’ın etkinlik programını her yerden bulabilirsiniz. Biraz ipucu vereyim. İEF spor alanında İzmirli spor kulüpleri ve sporcularla vatandaş buluşabilecek. Çeşitli sergiler, kültür-sanat etkinlikleri düzenlenecek, birçok sanatçı konser verecek. Lunapark da özel izinle fuar boyunca açık. Fuar süresince salgına karşı tüm önlem ve kuralların aksatılmadan uygulanacağı bildirildi.
90’NCI FUAR ŞU SALGIN DÖNEMİNDE, AMACINA UYGUN OLARAK GÜZELLİKLER GETİRSİN, HEDEFLER TUTSUN, İZMİR’İN HAVASI DEĞİŞSİN.

Haberin Devamı

-----------------------------------


BİR ÇAĞRI

Haberin Devamı

İzmir’de para kazanan
İzmir’e para harcasın

VE sıra geldi Fuar’ın destekçilerine. Etkinlik sponsoru Migros’un Kuzey Ege Direktörü Güneş Fırıldak, “İEF, geçmişten bugüne halkla iç içe olan dünyadaki ender fuarlardan biri. Migros’un fuara özel güç ve renk katacağına inanıyorum. İzmir’de 305 mağazamız var. Migros emin adımlarla ilerlerken İzmir de gözbebeğimiz olmaya devam edecek” diyor.
LÜTUF DEĞİL GÖREVDİR
Ana sponsor Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, destek olanağı tanındığı için Başkan Soyer’e teşekkür ediyor. Saya Grubu’nun yedi şirketinden Folkart ve üçünün merkezinin İzmir olduğunu belirten Sancak’ta söz: “Folkart olarak İzmir’de iş yapan bir şirketiz. İzmir bizi en tepelere çıkardı. İzmir’de kazandığımız paranın bir kısmını İzmir’e harcamayı lütuf değil, görev görüyoruz. İzmir’deki tüm firmaları da etkinliklere davet ediyoruz. İzmir’in kültürüne, sanatına, sporuna katkı koymak, İzmir’de para kazanan tüm firmaların görevi olmalı.”
GEÇMİŞ GÜLÜMSETTİ
Sancak’ı dinlerken geçmişe dönüyorum. Aziz Kocaoğlu döneminde de Fuar’ın ana destekçisi olmuştu Folkart. Ancak, “Başka sponsor mu yok” diyenler çıkmış, ima yollu, şirketin Kültürpark’a göz koyduğunu bile iddia edenler olmuştu. Ben de, “Çok sponsor olmak isteyen var da, Büyükşehir mi istemiyor” diye sormuştum. Kocaoğlu, “Keşke sponsor olmak isteyenler kuyruk olsa” yanıtıyla gülümsetmişti.
Sancak, İzmir’in yedi spor kulübüne de, 20 milyon lira destek oldu. İlginçtir, eleştiri gelmedi. Oysa, kulüplere beş kuruş katkısı olmadan, dudak büken, desteği az bulan çıkabilirdi. Sancak’ın Fuar’a katkı miktarını bilemiyorum. Umarım yine birtakım iddialar ortaya atılmaz, bu zorlu salgın döneminde para harcayan destekçiler pişman edilmez. Kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları