‘Maralfalfa’ bir kurtarıcı mıdır?

BELKİ çoğunuz biliyorsunuz, doğaldır. Ama cahilliğime verin, adını duyduğumda ben anlam veremedim, “Maralfalfa... Nedir bu yahu” diye düşündüm. Peki nereden mi duydum? Bir haberden. Bir yem bitkisi adıymış, zordaki çiftçimize can simidi olabilirmiş. Ödemiş’te bu bitkinin hasat törenine katılan gazeteci dostum Esat Erçetingöz’de söz:

Haberin Devamı

 

DÖNÜM BAŞINA 70 TON
“Tarım ve hayvancılıkta heyecan yaratan, mısır ailesinden bir ürün. Benzerleri, dönüm başına 8 ton ürün verirken, ‘maralfalfa’ 70 tonla büyük rekor kırdı. Girişimci Turhan Kendirli’nin ülkemizde ilk kez tescilli yetiştirmeye başladığı, tasarruflu su kullanımıyla doğa dostu olan, toprağı koruyan, hasat süreci ve 13 yıl süren ürün devamlılığı ile ekonomiye yüksek katkı sağlayabilen yeni yem bitkisi heyecan yarattı.

KİMYASAL GÜBRE-İLAÇ YOK
Maralfalfada benzer ürünlere göre üçte bir daha az su kullanıldığı, kimyasal gübre ve ilaç gerekmediği anlatıldı. Yılda üç kez hasat, benzer ürünlere göre ekim alanında beş kat fazla verim sağlıyormuş. Turhan Kendirli, hayvan kaba yem alanında kullanılan ürünü Türkiye’ye getirip 13 farklı türünü araştırarak üreten dünyada ilk ve tek kişi. Tarıma adanan bir ömür ve çiftçinin desteklenmesi için üretilen sayısız projelerle geçen yıllar... Tek beklentisi yanlış üretim, dikim ve hasat yöntemleri ile çiftçinin kayıp yaşamaması ve yanlış kişilerle iş birliğine girmemesi.

Haberin Devamı

FARK YARATAN ÜRÜN
Maralfalfa bitkisi, özellikle damlama yöntemi kullanıldığında maddi harcama ve iş gücü açısından çiftçinin yükünü azaltıyor. Günümüzdeki su kıtlığını hesap edince hayvan yeminde kesinlikle en doğru ürün... Maralfalfa için hayvan gübresi dışında hiçbir katkı maddesine gerek duyulmuyor. Ek bir maliyet ya da toprağı kirletmek kesinlikle yok. Çelikleme tekniği ile üretilen ürünün muhafazası oldukça kolay ve geleneksel yöntemlerin benzeri. Çiftçi için açık ara fark yaratan bir ürün.”
Ekleyecek bir şey, fazla söze gerek yok. Umarım, beni de heyecanlandıran yeni ürün tarım ve hayvancılıkta yeni bir çığır açar. Herkese kolay gelsin!


----------------


BİR SİMGEYE KAVUŞMAK

İzmir’de 11 Eylül’e
kadar Fuar günleri

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) dün 91’nci kez açılırken, dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre’ye (Toprak Ana) ev sahipliği yapıyor. Terra Madre Anadolu İzmir, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden küçük üreticiyi, birlikleri ve gıda gönüllülerini buluşturacak. Yerel ürünleri Türkiye’ye ve dünyaya aracısız olarak tanıtabilecek.

DOLU DOLU ETKİNLİK
91’nci İEF, çim konserleri, Mogambo Geceleri, açık hava gösterileri, oyun ve teknoloji etkinlikleri, sergileriyle ziyaretçilere 11 Eylül’e kadar coşku yaşatacak. Fuar’ın ana destekçiliğini yine Folkart üstleniyor, Migros da etkinlik destekçisi.


----

BİR BELGESEL SERGİ

Ege otlarıyla yapılan
yemek neler anlatır

İZMİR’de Adil Alpkoçak, Nejat Gündüç, Veyis Polat, Aylin Telef, Ayşegül Çetinkalp ve Yılmaz Bulut’un , “Bir Tabak Ot Yemeği” adlı belgesel fotoğraf sergisi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açıldı. Alpkoçak 30 Eylül’e kadar açık kalacak sergi için, “Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri ile geleneksel yöntemlerle Ege otları pişiren köylü kadınlarımızın hayata bakışlarını, geçmişteki acılarını, gelecekten umutlarını okumak ve göstermek istedik” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları