İzmir’de tarih yaşanıyor ikinci 100 yıl planlanıyor

İZMİR, bugünlerde tarihe tanıklık ediyor... Nasıl mı? Çoğunluk biliyordur, görmüştür, duymuştur, haberlerini izlemiştir... Bilmeyenleri aydınlatmak adına anımsatayım. İzmir’de “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi” başladı ve 21 Mart’a kadar sürecek. Hani geçen yıl İzmir’in kurtuluşunun 100’nü yıldönümünü kutlamıştık ya... Bu kez de İzmir İktisat Kongresi’nin 100’ncü yılında önemli etkinlikler var...

Haberin Devamı

 

80 YERLİ-YABANCI KONUK
17 Şubat-4 Mart 1923’te Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla düzenlenen ilk kongre, cumhuriyete hazırlanan Türkiye’ye yön vermeyi amaçlamış, önemli adım atılmıştı. Ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, “Yeniliğe Davet” sloganıyla düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, 15 Mart’ta başladı. Tarihi kongre, ulusal ve uluslararası alanlarında uzman 80 kişiyi konuk ediyormuş.

SONUCU DÜNYA DUYACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açtığı, çeşitli başlıkların ele alındığı kongrenin son günü olan 21 Mart’ta, geçen ağustos ayından beri süren paydaş, uzman ve yüksek istişare kurulu toplantılarında ortaya çıkan sonuç metni, tüm delegelerin oyuna sunulacakmış. Kabul edilecek bildirge, tüm Türkiye ve dünyaya duyurulacakmış.

Haberin Devamı

ÇOK ÇALIŞIP BAŞARACAĞIZ
Ve Başkan Soyer’in açılış konuşmasından: “Kongre; dil, din, ırk ayırt etmeden insana ve doğaya yapılan yürüyüş çağrısıdır. Alacağımız tüm kararların sonuna kadar takipçisi olacağız. Kalkıştığımız işin ciddiyetinin ve bizlere yüklediği tarihi sorumluluğun çok iyi farkındayız. Bu yükü çok büyük bir onur ve mutlulukla taşıyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Binlerce yıllık kadim kültürlerin kökleri üzerinde boy veren pırıl pırıl filizlerimiz, gençlerimizle birlikte… Başardık, çok çalışacağız, yeniden başaracağız.”

MİLLET İTTİFAKI BULUŞMASI
İktisat Kongresi nedeniyle Millet İttifakı’nın genel başkanları, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu (CHP), Ali Babacan (DEVA), Gültekin Uysal (DP), Ahmet Davutoğlu (Gelecek), Meral Akşener (İYİ Parti), Temel Karamollaoğlu (Saadet) yarın İzmir’de buluşacak, birer konuşma yapacakmış. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak, yıllardır milletvekili olduğu İzmir’e ilk kez geliyor.

KENT İÇİN ONUR KAYNAĞI
Sonuç olarak, tarihi etkinlikten çok özet bilgi sunmaya çalıştım. İzmir’in kurtuluşunun 100’ncü yıldönümü coşkusunu geçen yıl doya doya yaşamıştık. İzmir İktisat Kongresi’nin 100’ncü yılındaki etkinlikten de, en azından aynı kentin insanı olarak, onur duymalıyız. Kongrenin hedeflere ulaşmasını, ülke ekonomisinde yeni ufuklar açmasını umuyor ve diliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum... Kolay gelsin! Şimdi gözümüz, kulağımız cumhuriyetimizin 100’ncü yılında...

Haberin Devamı

NOT: Kongreye katılım “İktisat Kongresi” mobil uygulamasından sağlanabiliyormuş. Kongre, İzmirTube YouTube kanalından canlı yayınlanıyormuş. Kongre programı ve tüm ayrıntılar için iktisatkongresi.org ziyaret edilebilir.
---------------------------


BİR YENİ YAPIT

Şair Keskin
‘Ürperti’yor

YUNUS Nadi, Attila İlhan, Behçet Aysan başta olmak üzere, bugüne değin birçok şiir ödülüne değer bulunan Tuğrul Keskin’in 16’ncı kitabı “Ürperti” çıktı: “Ürpermek besler umudu ve bazen aşkı; gerçeği görmek ve gerçek uğrunda savaşmak da ürpermekle başlar çoğu zaman, unutmamalı.”
Keskin, Everest Yayınları’nca yayımlanan kitabını bugün saat 14.00’te imzalayacak. Yarın 14.00’te Ahmet Telli’nin katılımıyla, “Ürperti’li Bir Zamandan Geçerken” konulu söyleşi ve imza var. (İzmir Kitap Fuarı-Ege Salonu)

Yazarın Tüm Yazıları