Gelecek kırsal çiftlik turizminde

DALAMAN, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmeleri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, Başbakan Binali Yıldırım’la, Muğla’da görüşme fırsatı buldu.

Haberin Devamı

 “Çoğunlukla Avrupalı turistleri ağırlayan Muğla’da, son iki yılda Türkiye ile gerginleşen ilişkiler nedeniyle birçok bölgede olduğu gibi turizmde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı” diyen Okutur, DOKTOB olarak, turizmdeki krize çare olabilecek, alternatif pazar olarak gördükleri Hindistan ve Ukrayna’yla ilgili inceleme yapıp fuarlara katıldıklarını belirterek şunları söyledi:

Gelecek kırsal çiftlik turizminde

HİNDİSTAN GERÇEĞİ
“Bollywood yapımcılarına ve düğün organizasyonlarına mekan danışmanlığı yapan, Island Group’un sahibi Aman Bhatia, Muğla’yı tanımak üzere geliyor. Mayıs ayında Hindistan’ın en büyük iki turizm gurubu OTAİ ve TAFI başkanları ile birlikte 50 kişilik acenteler geliyorlar. 50’şer kişilik gruplar yaz boyunca devam edecek ve sadece Dalaman, Ortaca, Dalyan, Köyceğiz değil, Marmaris ve Fethiye’ye de geziler düzenlenerek bu ilçelerimiz de tanıtılacak. Hindistan’da, Türkiye’ye gelmek ve tatil yapmak isteyen potansiyel 20 milyondan fazla turist bulunmaktadır. Bu sayının 2025 itibariyle 30 milyonu bulması bekleniyor.
BAŞBAKAN’DAN DESTEK
Bu konularda uçak bileti desteği ve vize kolaylığı konusunda, Muğla’da başbakanımız Binali Yıldırım, turizm bakanımız Nabi Avcı, valimiz Amir Çiçek ve milletvekilimiz Nihat Öztürk ile görüşülerek büyük destek alınmıştır. THY yüzünden iptal olmak üzere olan bu organizasyon, son dakika da hayata geçme fırsatı bulduğu için bu görüşme bize büyük moral olmuştur. Turizmde krizi aşmanın tek yolu yeni turistlerin geleceği ülkelerle iletişim ve tanıtım turlarını geliştirmektir.
4’ÜNCÜ ORGANİK KÖY
Muğla’nın en doğal köyü olan Çandır’da belde halkıyla DOKTOB ve Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü arasında 4 yıl önce sertifikalı sözleşmeler yapılmış, Muğla’nın ilk ve Türkiye’nin 4. organik köyü Köyceğiz Çandır olmuştur. Bu köyümüzde şu anda narenciyenin her türü nar ve nar suyu, zeytin ve zeytin yağı, bal, kekik ve defne yetiştirilmekte, meyve suyu ve yağları da çıkarılmaktadır. Doğal alanların korunması ve Muğla’da turizm geleceği AGRO (Kırsal Çiftlik Turizmi) turizmdir.”

-----

Haberin Devamı



AYVALIK TABİAT PLATFORMU’NUN KARARLILIĞI
Bir doğa mücadelesinin
mutluluk veren sonucu

Haberin Devamı

AYVALIK Tabiat Platformu, ilçede iki balık çiftliğinin kaldırıldığını bildirdi bir mesajla. Sayın Nebahat Dinler’in gönderdiği mesajda, balık çiftlikleriyle mücadele ve alınan sonuç, şöyle özetlendi:
“Ayvalık Sahilkent Mahallesi Engürü Sitesi önünde kurulan iki balık çiftliği ile mücadele geçen yılın bahar aylarından beri sürmekteydi. Söz konusu firma buralarda 36 balık üreme havuzu oluşturmak için izin almıştı. Ayvalık Tabiat Platformu olayı duyunca, Engürü Sitesi yöneticileriyle görüşüp ardından eylem takvimi oluşturulmuştu.
KAMPANYA VE YÜRÜYÜŞ
İlk olarak ilgili birçok kamu kuruluşuna dilekçeler yazılarak izinlerin usulsüz olduğu ve bu yerin Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde ve etki alanında kaldığı belirtilmişti. Yazışmalardan sonuç alınamaması üzerine imza kampanyaları ve basın açıklamalarıyla kamuoyu oluşturularak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, (Ayvalık’ta balık çiftlikleri istemiyoruz), (Balık çiftlikleri denizi ve turizmi öldürür) teması ön plana çıkarılarak, Ayvalık Belediyesi, Kent Konseyi, Engürü Sitesi’nin de katılımı ve katkılarıyla ortak bir yürüyüş düzenlendi.
SONUNDA DAVA AÇILDI
Yürüyüşün ardından resmi kurumlardan gelen yazışmalarda (balık çiftliklerinin kaldırılacağı, yer arayışı içerisinde olunduğu) belirtilmesine rağmen bir türlü sonuca varılamadı. Platform olarak konu ile daha önce yüz yüze gelen Karaburun Kent Konseyi’nden bilgi alarak, Balıkesir İdare Mahkemesi’nde dava açtık. İstenilen 5 bin lira bilirkişi ücreti Belediye Başkanımız Rahmi Gençer’in katkılarıyla sağlandı.
GERİ ADIM KAZANÇTIR
Şubatta bilirkişi incelemesi yapıldı. Davanın kısa sürede sonuçlanacağı belli olmuştu. Tam bu sırada 2 firma, aynı gün aynı gemiyle kurdukları çiftlikleri, aynı şekilde kaldırdı. Mahkeme henüz kararını vermemiş olsa da ilgili firmanın geri adım atması Ayvalık açısından bir kazançtır.”
ORTAK TAVIRLA SONUÇ
Açıklamanın sonunda başta Başkan Gençer olmak üzere emeği geçenlere, “desteklerini esirgemedikleri ve ortak tavır koyalım diye birlikte hareket ettikleri” gerekçesiyle teşekkür ediliyor. Bence bu mücadelenin püf noktası da burası... Kararlılık, dayanışma ve el birliği... Ne diyeyim, kolay gelsin.

-----

Haberin Devamı

SÖZ SİZİN

Camide tabureler
kalktı yakınması

GÜZELYALI Hakim Efendi Camisi’nin cemaatinden bir yakınma geldi... Yaşlıların namaz kılarken destek aldığı tabureler kaldırılmış, “Taburelerinizi evden kendiniz getirin” denilmiş. Yaşlılar, namazda zorlandıklarından yakınıp, “Her namazda evden nasıl tabure taşıyacağız” diyor, çözüm istiyor.

-----

BİR ALINTI
Naciye Ölçüm’den: Başarılı olmak için çaba gösterirsen, şans seninledir. Tembeller için şans diye bir şey yoktur.

Yazarın Tüm Yazıları