Deprem yaraları sarılırken salgın belasına aman dikkat

BÜYÜK Atatürk, ne de güzel vurgulamış, felaketlerden önce önlem alınması gerektiğini...

Haberin Devamı

Deprem yaraları sarılırken salgın belasına aman dikkat
Gerçekten sonradan dövünmenin kimseye yararı yok. İzmir ve tüm yurdu yasa boğan deprem sonrasında, yaralar sarılmaya çalışılıyor. Evlerini yitirenler için Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı, “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasına ilgi büyük. Bin konteynerlik kent kuruluyor. Yüzlerce ev depremzedelere açıldı. “Birlikten İzmir Doğar” kampanyası başarıyla sürüyor. Hep söylüyorum, bu çalışmalar siyasal malzeme konusu olmamalı, partiler üstü, “sen-ben” çekişmesiz yapılmalı. Çünkü hemen herkesin eli taşın altında... (Bu arada insanüstü çabalayanlar da görmezden gelinmemeli.)

TABİP ODASI RAPORU
Deprem kabusu, kısa süreli de olsa, korona salgını belasını biraz unutturdu gibi. Oysa hasta sayısı artıyor. İzmir Tabip Odası’nın, ‘Deprem Değerlendirme Raporu’nun ‘Kovid 19’ bölümünden özet:
“Deprem nedeniyle oluşan nüfus hareketi, geçici yerleşim yerlerinde barınma, kalabalık ortamlar, uygun olmayan yaşam koşulları, beslenmenin olumsuz etkilenmesi, hijyen olanaklarının yetersizliği, altyapı sorunları, fiziki mesafenin korunmasında, maske kullanımında ve sağlık hizmetlerinde aksamalar gibi faktörler, gerek Kovid-19, gerekse grip ve diğer solunum yolları hastalıklarının artışına neden olabilir. Bu durum Kovid-19 açısından ayrı risk ortaya çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

HES KODU KONTROLU ŞART
Depremin Kovid-19 vaka sayısında artış eğiliminin sürdüğü dönemde meydana gelmesi, Kovid-19 ve mevsimsel grip ve solunum yolları hastalıkları ile ilgili riskleri artırmakta, yenilerini ortaya çıkarmaktadır. Evi hasar gören ya da çeşitli nedenlerle evinde kalamayan Kovid-19 vaka ve temaslılarının bir kısmının geçici yerleşim alanlarında barınması, uygunsuz barınma koşulları nedeniyle vakaların ve temaslıların izinin kaybedilmesi riskini ortaya çıkarmıştır. İlçe sağlık müdürlüklerinin konuyla ilgili çalışmaları titizlikle sürse de, bu koşullarda vaka ve temaslıların izlenmesi ancak kişinin bilgi vermesiyle mümkün olabilecektir. Bu nedenle geçici yerleşim alanlarında HES kodu kontrolü kritik önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

BULAŞ RİSKİ ARTABİLİR
Deprem öncesinde pozitif temaslılar güvenlik kuvvetleri denetimiyle evde tutuluyorken şimdi örneğin bir ailenin tek çadırda kalabilmesine izin verilmiş olması, geçici yerleşim alanında kalan depremzedelere bulaş riskini artıracaktır. Bir diğer önemli nokta da pandemi hastanesi olmayan kurumlarda depremzede kovid şüpheli veya kovid + vakaların yatışı gerektiğinde sevk konusunda sorun yaşanmasıdır. Ayrıca İzmirli sağlık çalışanları özveriyle çalışmaya devam etmektedir, hasta ve yaralılarla temasları arttığı için Kovid-19’a yakalanmaları riski de katlanmaktadır.”
Salgın önlemlerine titizlikle uyulmasına özen gösterildiğini umuyorum. Depremde evleri yıkılan, zarar gören, yakınları yaralanan ya da can veren, salgınla savaştaki yorgunluğa aldırmadan depremzedelere koşan sağlık çalışanları da unutulmamıştır mutlaka. (Bazı hastane ve sağlık merkezlerinin hasar gördüğü söyleniyor, gereken mutlaka yapılıyordur.) Herkese salgından uzak, sağlıklı günler...

-----

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ
Özel öğrenci yurtlarını da
depremzedelere açalım

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin, “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasının başarıyla sürdüğünü ve büyük ilgi gördüğünü söylemiştim. Evi yıkılmış ya da girilemeyecek kadar hasar görmüş depremzedeler için çareler aranıyor ve önemli bir çaba... Büyükşehir Hilton Oteli’ni, Uzundere’deki konutlarını da depremzedelere açıyor. Kampanyaya destek, giderek büyüyor, herkes elinden gelen katkıyı esirgemiyor.

HEPSİ AYLARDIR BOŞ
Bu arada bir öneri ulaştı bana. Malum, Bornova ve çevresi ağırlıklı üniversite öğrencisi kenti ya. İlçenin ekonomisi büyük ölçüde öğrencilere bağlı. Neyse, bunu geçelim, öneriye gelelim. Bu yörede 50-60 kadar özel öğrenci yurdu varmış. Mart ayından bu yana okullar, üniversiteler salgın yüzünden kapandığından yurtlar da boşalmış. Kimi kira ödüyor, kimi zorunlu olarak çalışanlarıyla vedalaşıyormuş.

Haberin Devamı

HERKESE YARARI OLUR
Gelelim öneriye: “Özel yurtların 4-5 bin kişilik kapasitesi var. Çoğunun mutfağı, yemekhanesi, sosyalleşme alanları mevcut. 6-7 aydır boş duruyoruz. Büyükşehir Belediyesi, kira kampanyasına bizi de dahil edebilir. Belirli bir ücret karşılığında depremzedeleri çadırlardan kurtarabilir, hizmet verebiliriz. Bizler de ekonomik çarkı döndürürüz, çalışanlarımız işlerinden olmaz. Yetkililer, yurtlarımızı deprem testinden geçirir, sorunsuz olanlarla anlaşma yapılabilir. Herkes için uygun bir çözüm olabilir.”
Benden iletmesi... Bana göre akılcı bir öneri... Ama tabii ki yetkililer inceler, her şeyiyle irdeler ve karar verir. Ne diyeyim, herkese hayırlı olsun.

Yazarın Tüm Yazıları