Çaresiz kalıyoruz ikametini bize taşı

TATİLCİLERİN gözdesi olan ilçeler, yaz aylarında kış nüfuslarının 10-15 katı kişiye hizmet vermeye çabalıyor. Bu ilçelerin belediye başkanları, kış nüfuslarını artırarak genel bütçeden daha çok pay ve personel alabilmek için yaz aylarında kampanyalar başlattı.

Haberin Devamı

Çünkü, salgın belası yüzünden bu merkezlerde evleri olanlar kışı da buralarda geçirmeye niyetli. İzmir civarındaki yerlerde 30 Ekim depremi de kalacakların sayısını katladı. Tabii ki, kampanyalar, doğurganlık ve yeni bebekleri içermiyor!? Amaç yılın büyük bölümünü bu merkezlerde geçirenlerin ikametgahlarını alarak nüfusun artışına katkıda bulunmaları. Bu kampanyaları anımsatayım istedim:

SEVGİ EMEK İSTER
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, 44 bin 500 olan nüfusu 50 bine taşıyabilmek amacıyla, ‘Birinci ikameti Çeşme’ye taşıyoruz’ kampanyası başlattı. Salgın nedeniyle yazlıkçıların büyük bölümünün evlerine dönmediğini, depremin de bu akımı tetiklediğini vurgulayan Oran, şöyle diyor:
“Çeşme’de yazlığı olan ve yılın büyük bölümünü burada geçirmek isteyen hemşerilerimizin ikametlerini buraya alarak kampanyamıza destek olmaya çağırıyoruz. Nüfusumuz arttığında personel kadromuz da daha kaliteli hizmet verebilecek sayıya ulaşacak. Genel bütçe gelirimiz artacak ve ekonomik olarak da güçleneceğiz. Sevgi emek ister, haydi göreve. El ele verelim, nüfusumuzu artıralım!”

Haberin Devamı

BODRUM’U SEVİYORSAN
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da yazlık beldelerin genel bütçeden kış nüfusuna göre pay aldığını anımsattı, ilçe nüfusunun 176 bin 500 olduğunu, ancak özellikle salgın yüzünden bu kış 400 bin kişiye hizmet vermeye çalışacaklarını vurgulayan Aras, “Bodrum’u seviyorsan Bodrumlu ol” kampanyası başlattıklarını belirterek, şunları söylüyor:

ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN
“Belediyelerin temel gelirini, merkezi bütçeden aldıkları pay oluşturur. Bodrum gibi turizm merkezleri de kışlık nüfus üzerinden aldıkları payla hizmete çalışır. Kamu personeli ataması da resmi nüfus gözetilerek yapılır. Bodrum’da ikinci konut sahipleri, bu yıl pandemi etkisiyle burada kalmayı tercih ediyor. Yılın büyük bölümünü ilçemizde geçiren, özellikle site sakinlerine, ikametgahlarını Bodrum’a alarak, vereceğimiz hizmetlere destek olmalarını istiyoruz. (Bodrum, daha yaşanabilir, temiz ve güzel bir kent olsun) diyen herkesi, çağrımıza yanıt vermeye davet ediyorum.”

Haberin Devamı

YAZLIK DEĞİL EVİN OLSUN
Menderes Belediyesi de 97 bin olan nüfusu 100 bine çıkararak İller Bankası’ndan gelen paylarını artırmayı hedefleyen kampanya başlattı. Sahil kesiminde yaşayanlara seslenen Başkan Mustafa Kayalar, “İkametgahınızı Menderes’e aldırın kentinize sahip çıkın” mesajı verdi. Kayalar, belediyenin mali tablosu ve salgının yaşattığı ekonomik sıkıntı yüzünden zorlu bir süreçten geçtiklerini vurguluyor:
“Bunu bahane etmeden çalışmalarımız sürüyor. Ama süreç ne yazık ki, sıkıntılı gidiyor. Gümüldür, Özdere ve Ahmetbeyli yaz aylarında yoğun nüfusa ev sahipliği yapıyor. Yazlıklarına gelenlerin sayısı da hayli fazla. İşte bu vatandaşlarımıza çağrıda bulunarak, (Yazlığın değil evin olsun) kampanyası başlattık. Amacımız nüfusumuzu 100 bine çıkararak genel bütçe payımızı ve hizmet kalitemizi artırmak. İkametgahlarını Menderes’e taşımalarını istiyoruz.”

Haberin Devamı

HAKKIMIZI İSTİYORUZ
Resmi kayıtlarda nüfusu 10 bin 750 olan Karaburun’da salgın ve depremin de etkisiyle ilçede kalanların sayısı 30 binin üzerinde. Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, yaz aylarında 200 binden fazla kişiye hizmet vermek durumunda olduklarını hatırlatarak, “İşimiz elbette şikâyet etmek değil, çözüm üretmek ve hizmet etmek. Ancak belediyemizin hak ettiğimiz sağlık imkânlarına ve finansal güce ulaşabilmesi adına nüfusumuzu ilk aşamada 18 bine çıkarmamız gerekiyor. Nüfusumuzun artması ile genel bütçe payımız artacaktır” görüşünü dile getiriyor. Karaburun’da nüfusun artması için ikinci konut sahiplerinin ikametgahlarını ilçeye almaları gerekiyor.
Elbette Foça, Kuşadası, Didim, Marmaris, Datça gibi merkezlerde de aynı sorun yaşanıyordur. Ve orada da belediyeler kış nüfusunun artıp daha fazla ödenek gelmesini istiyordur. Hepsine kolay gelsin!

Haberin Devamı

-----

BİR ACI DAHA
Usman da veda etti

İZMİR basın dünyasından yine bir yıldız kaydı. Çoğu gazetecinin ustası ve ağabeyi, “Enişte” lakaplı Erkin Usman, yaşamını yitirdi. Huzurla uyusun, başımız sağolsun. Kalanlara sabır diliyorum.

Çaresiz kalıyoruz ikametini bize taşı

Yazarın Tüm Yazıları