Bizim aşı çok uzak değil gibi

BU salgın belası sürdükçe, aşı konusu gündemden asla düşmeyecek. Hangi aşı daha iyi? Aşılama ne zaman başlıyor? Yan etkiler var mı? Önce kimler aşılanacak? Bunlar ve daha fazla sorular, yorumlar uzayıp gidecek. Ya yerli malı aşılar?

Haberin Devamı

 


Özellikle bizim bölgede ne var ne yok? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz’e sordum. Bana ilettiği nottan, Türkiye’de Ege, Selçuk, Erciyes, Mehmet Ali Aydınlar, Ankara, Boğaziçi, Bezmialem Vakıf, Ortadoğu Teknik üniversiteleri, Koçak Farma firması, İzmir Biomedikal ve Genom Merkezi’nde Kovid—19’a karşı aşı çalışmalarının sürdüğünü çıkardım.

KLİNİK AŞAMA YAKINDA
Gürüz’den çalışmaların hangi aşamada olduğunu da öğrendim: “Ege Üniversitesi olarak Kovid-19’a karşı hızlı DNA aşısı geliştirmek üzere onaylanan proje takımının bir üyesi olarak, preklinik aşamanın önemli kısmını tamamladık. İmmünojenik epitopları içeren parçalara karşı 4 farklı aşı modeli geliştirdik. Hayvan deneylerini tamamladık, iyi antikor yanıtlar aldık. Bu aşamada, aşılarımızın içinde herhangi bir toksik kalıntı var mı, onu araştırıyoruz. Bu aşama sonrası iyi üretim uygulamaları kısmına başlayacağız. Bahar başında klinik aşamaya geçmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

RİSKLİ YAN ETKİSİ YOK
Gürüz’e aşıyla ilgili genel ve Çin’den gelenle ilgili görüşlerini de sordum, işte yanıtlar: “Sinovac firmasının CoronoVac (PiCoVacc), Çinlilerin çok iyi bildikleri üretim teknolojisi ile hazırlanmış inaktif virüs aşısıdır. Çin hükümeti erken kullanım izni vererek FAZ 3 sonuçlarını beklemeden 100 binlerce vatandaşına risk gruplarına göre uygulamaya başladı. Türkiye’de 7 bin civarında gönüllüye FAZ 3 kapsamında aşılama yapıldı. Çin’le bizim verilerimiz yan etki açısından çok uyumlu görünüyor. Ağır, hayati riske sokan yan etki yok. Aşı yerinde ağrı (yüzde 2,94), yorgunluk (yüzde 1,44), ateş (yüzde 0,27) en sık rastlanan şikayetler.

YÜZDE 50 KORUSA BİLE
Yakında aşılanmanın başlayacağını düşünüyorum. Aşı karşıtlığı ile kafaları karıştırmaya çalışan, bilimsel verilerden uzak açıklamalara değer verilmemesini öneriyorum. Bu aşı ölümcül bir hastalıktan yüzde 50 korusa bile, bugüne kadar ölen insanların yarısını kurtaracak, yarısının da hafif atlatmasına olanak sağlayacaktır. Pek çok doktor gönüllü olarak aşılandı. Türk hükümetinin buradaki çabalarına destek vermek, en doğru için yol göstermek varken, bu konuda insanların sağlığını riske atarak politika üretilmesi kabul edilemez.

Haberin Devamı

REDDİ KABUL EDİLEMEZ
Aşıların içinde ne mikro çip, ne çocuklarımızı, bizi otistik yapacak, ne de Alzheimer’a neden olacak katkı maddesi bulunmuyor. Aşı reddi insani bir hak gibi görünse de, toplumsal sonuçları nedeniyle kabul edilemez bir dirençtir. Yeni yılda özlemle andığımız güzel günlere bir an önce kavuşmamızı dilerim.”
--------------------

BİR ACI KAYIP

İK ve BAL’ın Kazım’ı
sessiz sedasız gitti

İZMİR Koleji’nde hemen herkes bilir, tanırdı... Sonrasında (BAL) Bornova Anadolu Lisesi’nin eskileri... Kazım’dan söz ediyorum... Kimine göre Kazım Abi, kimine göre Kazo... Herkesi güler yüzle selamlayan, hal hatır soran, dert dinleyen, derman olmaya çalışan, ayakkabı boyacısı Kazım... Kiminin Spor-Toto’sunu yatıran, kimiyle sigarasını paylaşan, yatılılarla top oynayan, herkesin moral kaynağı...

MODELLİK DE YAPARDI
Zaman zaman resim atölyesinde model olan, Göztepe sevdalısı... Bir ara yurtdışı bile gören, senaryo konusu olabilecek anılarıyla, yaşadıklarıyla herkesi şaşırtan... Ve Kazım, sessiz sedasız göç etmiş bu dünya dan 2 Kasım 2020’de... Başımız sağ olsun, huzurla uyusun... Elveda be Kazım...

Haberin Devamı

Bizim aşı çok uzak değil gibi



SÖZ SİZİN

BİR İSTEK

Evde kullanılan
su da ucuzlasın

“SAYIN Başkanım Soyer, İzmir ve ilçelerinde esnafın su fiyatlarını 3 ay müddetle, yüzde 50 ucuzlattığınızı sosyal medyada okudum. Çok memnun oldum. Sizi kutluyorum. Gerçekten su fiyatları oldukça pahalı. Ankara Belediyesi’nin yaptığı fedakarlığı halkımız adına sizden de bekliyoruz. Lütfen evlerdeki su fiyatını da, aynen esnafa yaptığınız gibi, yüzde 50 ucuz fiyatla vermeniz, halkımızı memnun edecektir.” (Yüksel BALCI)

Yazarın Tüm Yazıları