Bir simge ismi yaşatma zamanı

 ALAÇATI’da turizmle herhangi bir şekilde ilgilenen, geçinenlerin çoğu bir ismi biliyordur ya da duymuştur. Hatta Alaçatı’da evi, yazlığı olan, yılın bir bölümünü ya da tamamını burada geçirenlerin, tatile gelenlerin de bu isimden haberi vardır, onu anmadan edemiyorlardır. Bu isim Alaçatı’yla özdeşleşmiştir: Leyla Figen... Alaçatı’nın adının duyulmasını, yaşam bulmasını sağlayan Leyla Figen. Meslek edindiği çiçeklerden aldığı zarafeti ile her zaman ışık saçan bir hanımefendi...

Haberin Devamı


İLK RESTORAN VE OTEL
Duymayan, bilmeyen, öğrenmeyen, haberi olmayan yoktur... Ama yine mini bir özet vermekte yarar var. Leyla Figen 1995’te geldiği Alaçatı’ya adeta sevdalanır. Eşi Şevki Figen’i de ortak eder bu sevdaya. Bir ev alırlar, taş ustalarıyla yeniletirler. Leyla Figen daha sonra bu evin karşısına Alaçatı’nın ilk turistik restoranı Agrilia’yı açar. Yakın arkadaşı Zeynep Öziçer’i de cesaretlendirir, Alaçatı’nın ilk oteli açılır.
19 YIL ÖNCE VEDA ETTİ
Leyla Figen’in ön ayak olması ve ilkleri yaşama geçirmesiyle Alaçatı, turizmin gözbebeklerinden olur. 1983’te evlendiği eşiyle Alaçatı’yı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’ni de kuran Leyla Figen, 17 Ekim 2002’de 53 yaşındayken amansız hastalığa yenik düştü.
BEKLENTİ SÜRÜYOR
Bugün Leyla Figen’i neden anma gereği duydum? İzmir ve ülke iş dünyasının ağabeylerinden, yılların ilgili meslek örgütlerinde kurucu, yönetici olarak görev almış Şevki Figen’le kısa sohbet olanağı buldum. 19 yıl önce yitirdiği eşine aşkı hiç eskimeyen duayen iş insanı, her zamanki inceliği ve nezaketiyle, önemli bir beklentisini dile getirdi: Leyla Figen isminin Alaçatı’da yaşatılması, örneğin bir parka verilmesi.
HEP GÜNDEME GELİR AMA
Şöyle bir düşündüm. 19 yıldır bu konu sürekli gündeme gelir, ama bir türlü yaşama geçmez. Nitekim geçmiş yerel yönetim döneminde de ismin bir kültür merkezinde yaşatılacağı söylenmiş. Şimdiki yöneticiler de ismi yaşatma sözü vermiş. Arada dostların düzenlediği mini anma törenleri yaşanmış.
YENİDEN İLETİYORUM
Şevki Figen bugün 97 yaşında, “Öteki tarafa gitmeden Leyla’nın adının ona yakışır şekilde yaşatıldığını görmek istiyorum” diyor. İnanın, bu konuyu yazmamı konuşmadık bile. Ben yıllardır meslektaşlarımın dile getirdiği konuyu yinelemek istedim. Etkililere, yetkililere sesleniyorum. Bir koca çınarın, çok da haklı ve duygusal dileğini yine, yeniden iletiyorum: “Leyla Figen’in ismi, anısı, ona yakışır şekilde ve yerde yaşatılamaz mı?”
----------------

BİR DUYURU

Soğukta sokakta
kalanlara barınak

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü’ne bağlı Örnekköy’deki Müyesser Turfan Geçici Konuk Evi, çeşitli ihbarları da değerlendirerek sokakta yaşayan evsizleri alıp barınma olanağı sağlıyor. Gündüz saatlerinde (0232) 361 71 51, mesai saatleri dışında (0232) 361 00 82 ya da Hemşeri İletişim Merkezi’nin (HİM) 444 40 35 numaralı telefonundan erişilebilir.
--------------------

Haberin Devamı

BİR ETKİNLİK

Ödemiş’te renkli
‘Patates Festivali’

ÖDEMİŞ Belediyesi, İzmir Büyükşehir’in desteğiyle, bugün saat 12.00’de eski otogarda, “Patates Festivali” düzenliyor. Halk oyunları gösterileri, konserlerin gerçekleşeceği festivalde patates yemekleriyle Ödemiş’in yöresel ürünleri sergilenecek. Festivalde ödüllü patates yemekleri yarışması da düzenlenecek.

Yazarın Tüm Yazıları