Başlıksızİzmir’in şimdilik su sorunu yok yanlış kaynak sorunu var

SICAKLAR basınca, susuz kalmamaya duacı olurum, “Suyun tasarruflu kullanımı şart” diye düşünürüm. Bu kez de, “Bir bilene sormak gerek” dedim. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Doğan Yaşar’da söz:

Haberin Devamı

60 YILIN EN KURAK DÖNEMİ
“Geçtiğimiz ekim ile nisan ayları süreci, dünyada ve Batı Anadolu’da, son 60 yılın en kurak dönemlerinden biri olarak tarihe geçti. İzmir’in ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’nın aktif doluluk oranı kasım ayında yüzde 39’lara düşmüş ve sonrasında günümüze kadar hep bu oranlarda kalmıştır. Halbuki 4 Temmuz 2021’de bu oran yüzde 65 ve Temmuz 2022’de yüzde 55 civarında idi

TAHTALI BİR YIL YETER
Geçmiş yıllara kıyasla günümüzde oldukça düşük doluluğuna karşın, İzmir hala daha ciddi sayılabilecek bir su rezervine sahiptir. Örneğin bugün itibarıyla 111 milyon metreküp aktif su hacmine sahip olan Tahtalı Barajı’ndan günde ortalama 300 bin metreküp su çekilse dahi neredeyse bir yıllık su mevcuttur. Özetle şimdilik İzmir’de kullanma suyu sorunu yoktur. Ama su kullanımı sorunu çok büyüktür.

Haberin Devamı

BARAJLAR DİKKATE ALINMALI
Çünkü, her nedense son aylarda Tahtalı Barajı’ndan su çekimi 140 bin metreküplere kadar düşürülerek yeraltından daha çok su çekilmeye başlanmıştır. Bu, kesinlikle gelecekte çok büyük sorunlara neden olacaktır. Yani şu an konuşulması gereken gerçek sorun, barajlarda su olmasına karşın yeraltından aşırı su kullanılmasıdır.

YERALTINA AŞIRI YÜKLENME VAR
Örneğin bu hafta İzmir’in kullanma suyunun yüzde 60 gibi büyük oranı yeraltından sağlanmıştır. İzmir’in ve Manisa’nın yeraltı kaynaklarından sağlanan bu suyun miktarı günde ortalama 375 bin metreküp gibi çok büyük miktarlarda olup geleceğimiz açısından bizleri çok kötü yılların beklediğinin göstergeleridir.
Bu kaynaklar sonsuz değildir. Ayrıca henüz ciddi kuraklık yaşamadık. Dünyada zaman zaman 5-6 yıl hiç yağış olmayan dönemler vardır. Bu nedenle İZSU’nun mümkün olduğunca barajlara yönelmesi, yeraltı kaynaklarını rezerv olarak tutması şarttır. Ve özellikle baraj, gölet, yeraltı barajları yaparak yağmur sularını da buralara yönlendirmesi kaçınılmazdır.

ÜLKE AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ
Çünkü daha önceleri 40 metrelerden çekilen sular artık 400 metrelerden çekilmeye başlanmış ve Gölmarmara başta olmak üzere birçok sulak alan kurumaya başlamıştır. Şunu unutmayalım. Su varsa devlet vardır, suyun bittiği gün devlet de biter. Dünyada tüm medeniyetlerin yok olmasının temelinde hep susuzluk ana faktör olmuştur. İşte bu nedenle zorunlu olmadıkça yeraltı sularını rezerv olarak saklanması ülkemizin geleceği açısından çok önemlidir.”

-------------

Haberin Devamı

GEREKİRSE BAZI
ÖNLEM ÖNERİLERİ
Prof. Doğan Yaşar’ın geçmişteki bazı önerileri:
* Yağmur suları barajlara, göletlere, yeraltı barajlarına yönlendirilmeli.
* Arıtma suları tarıma kazandırılmalı.
* Çamlı Barajı başta olmak üzere baraj, göletler yapılmalı.
* Bahçe sulama, araç yıkama, özel yüzme havuzlarını doldurma yasaklanabilir.
* Anaokullarından başlayarak su kullanma eğitimi verilmeli.

KURAKLIK YAŞAMAYACAĞIMIZ GÜNLER DİLİYORUM. SUYU DİKKATLİ KULLANMAK GEREKTİĞİNE İNANIYORUM. KOLAY GELSİN!

Yazarın Tüm Yazıları