İzmir'de navigasyon yardımıyla beyin ameliyatı 

Yeni bir yöntemle beyindeki tümörü çıkarılan hasta felç olmaktan kurtuldu…

Haberin Devamı

Niğde BİLSEM Okulu, İstanbul’daki yarışmada İnovasyon şampiyonu oldu… Her taraf kar altında Datçalılar dağ çileği topluyor.

İzmir'de navigasyon yardımıyla yapılan  ameliyatla beyin tümörü çıkarıldı

İzmirde navigasyon yardımıyla beyin ameliyatı

Sağlık alanında yapılan her iyi şey hastalar için umut oluyor. 
İzmir’den gelen haberdeki yöntem de böyle olacak.

AA muhabiri Meriç Ürer’in geçtiği haber şöyle: “İzmir'de özel bir hastanede yapılan operasyonda beyin içindeki tümör, navigasyon yardımıyla yeri tespit edilerek çıkarıldı. Hasta felç olmaktan kurtuldu.” 

Bekir Burhan (27) isimli hasta, çocukluğunda yakalandığı lenf kanserini yenmiş. 
6 yıl önce de konuşma merkezinde çıkan beyin tümörü sonrası operasyonla sağlığına kavuşan Burhan'ın rahatsızlığı kısa süre sonra nüksetmiş.

Haberin Devamı

Burhan, Ege Bölgesi'nin ilk "görüntülü ve kılavuzlu beyin cerrahisi ameliyathane sistemini" kuran hastanede uyanık cerrahi yöntemi ve navigasyon yardımıyla Prof. Dr. Sertaç İşlekel başkanlığındaki ekip tarafından ameliyat edilmiş.     Tümörün tamamen temizlendiği operasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr. İşlekel, navigasyon yönteminin arabalarda kullanılan sisteme benzediğini, cerrahın üçüncü gözü olarak tanımlanan bu yöntem sayesinde risklerin en aza indiğini söylemiş.

Prof. İşlekel, şöyle devam etmiş:

"Navigasyon cihazı bize hastanın ameliyat öncesi çekilen görüntülerini ameliyat esnasında kullanmamızı sağlıyor. 

Yani ameliyat öncesinde çektiğimiz MR görüntülerini navigasyon bilgisayarına yüklüyoruz, bize hastayı riske atmadan tümörün yerini gösteriyor. 
Diğer yöntemlere göre çok daha küçük kesiler ile kafa kemiğinden küçük bir kapak kaldırılarak beyine ulaşılıyor. Tümörün sınırları net olarak belirlenip tümörün tam olarak çıkarılması sağlanıyor. 

Navigasyon bize sıfır hatayla ameliyat yapma olanağını, tümörün en az riskle ve tamamen çıkarılması imkânını veriyor.      

Hastayı uyutmadan, onunla ameliyat sırasında konuşarak ameliyat yapılması da hastanın fizyolojik merkezlerinin zarar görmesine karşı önlem sağlıyor.
Navigasyon yöntemiyle uyanık olarak yapılan beyin tümörü ameliyatının Türkiye için ilk olduğunu tahmin ediyorum.”

***

Haberin Devamı

Sayın hocamızı ve ekibini kutluyorum.
Sağlıklı günler dileklerimi iletmek istediğim hastalar için büyük umut.

İstanbul’daki yarışmada inovasyon şampiyonu Niğde, BİLSEM oldu

İzmirde navigasyon yardımıyla beyin ameliyatı

 Niğde’den gelen başarı haberi mutlu edici. 

Ekonomi Bakanlığı’nın da desteklediği, Arçelik A.Ş., Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik ortaklığında,  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Başakşehir Belediyesi, Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi ( Başakşehir Living Lab) ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) tarafından düzenlenen ve Hollanda’nın ortak ülke olduğu Türkiye İnovasyon Haftası, adeta geleceğin insanlarını 4-6 Aralık’ta İstanbul’da buluşturmuş.

İstanbul’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışmaya, 4 ayrı kategoride toplam 250 proje katılmış.

Türkiye İnovasyon liderlerinin belirlendiği proje yarışmasında, ortaokul kategorisinde birincilik, ikincilik, mansiyon ödülünü ve öğretmen kategorisinde de birincilik ödülünü Niğde, Bilsem (Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi) almış.

Haberin Devamı

Kaçak akaryakıtın kullanımını ve satışını engellemek amacıyla hazırlanan, Danışmanlığını Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Ertuğrul Özar’ın yaptığı  “Güvenli motor” projesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda görücüye çıkmış. 

Proje, ortaöğretim kategorisinde Türkiye birinciliğini alırken, başarılı öğrenci Abdullah Oğul da ödülünü İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen muhteşem törende almış. Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi’nin birinci olduğu yarışmada, ikinciliği İstanbul Ulus Özel Musevi Lisesi, üçüncülüğü İstanbul Özel Coşkun Koleji, dördüncülüğü ise Trabzon Mesleki ve Teknik Lisesi almış.  

Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi, Türkiye Ulusal İnovasyon yarışmasında çok önemli bir başarıya imza atmış.
Ortaokul kategorisinde aynı okuldan 'Aşı dolabı' isimli projesiyle Hüseyin Ömer Demirci ikinciliği elde etti. 'Cezalı Işıklı Yaya Geçidi' isimli projesiyle Kerem Karamürsel mansiyon ödülüne layık görülürken ‘Öğretmen’ kategorisinde ise Teknoloji Tasarım öğretmeni Ertuğrul Özar "Robosandalye" isimli projesi ile birinci olmuş.

DHA muhabiri Uğur Mart’ın haberine göre BİLSEM Müdürü İsa Aliç bu büyük başarıdan çok memnun olduğunu söylemiş ve şöyle devam etmiş:
"Çalışmalarından ve desteklerinden dolayı başta öğretmenimiz Ertuğrul Özar'a, öğrencilerimize ve velilerimize teşekkür ederim. Gençlerimizin üretilen bilgileri okuyan bireyler değil, bilgi ve teknoloji üreten bireyler olmalarını istiyoruz. 

Ayrıca öğrencileri ne kadar üretmeye ve düşünmeye sevk edebilirsek başkasının ürettikleri yerine kendi ürettiklerimizi kullanabiliriz. BİLSEM ailesi olarak kaldığımız yerden üretmeye devam." 

***

Haberin Devamı

Bu başarıda imzası olanları kayda geçirdim. Ben de kutluyorum.

Türkiye’nin büyük bölümü kar altında Datçalılar dağlarda çilek topluyor

İzmirde navigasyon yardımıyla beyin ameliyatı

“Türkiye'nin pek çok bölgesinde ağır kış koşulları hüküm sürerken, aralık ayının son günlerinde güneşli havayı fırsat bilen Datçalılar, dağlara çıkıp mis kokulu dağ çileklerinden topladı.” 

Haberi DHA muhabiri Mehmet Çil göndermiş. Fotoğrafı olmasa “Bu mevsimde ne çileği” diye sormak geliyor insanın aklına.

Yılın her mevsiminde farklı meyvelerin yetiştiği Datça'da, yenidünya, domates, badem, zeytin, karadut, hünnap, keçiboynuzu, incir, hurma, böğürtlen, portakal ve mandalina derken; doğa bu kez yılın son meyvesi olan dağ çilekleri ile renklenmiş. 

Haberin Devamı

Dağlarda ve yüksek vadilerde doğal ortamlarda yetişen ve her yıl aralık ayı ile birlikte meyve veren dağ çileği ağaçları bu yıl yağışların az olmasına rağmen yine de meyvesiz kalmamış.

İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Reşadiye ve Kızlan mevkiindeki vadilerde tamamen doğal ortamda kendi kendine yetişen dağ çileği, vitamin deposu olarak biliniyormuş.

Datça'da ilk kez bir kış mevsimi geçirdiğini söyleyen Suzan Bayraktar, "Dağ çilekleri beni şaşırttı. Adını duyardım ama bugüne kadar ilk kez tadına baktım. Dalından koparıp yemek gerçekten insana mutluluk veriyor" diyor.

***

Kıskanmamak, imrenmemek mümkün değil.

***

Bugünlük iyi haberlerimiz bu kadar. 

***

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları