Çölde gün batımı

Khor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.

Haberin Devamı

Turizm Bakanlıklarının davetiyle ilk kez gittiğim Katar’ı en çok bu muhteşem ve bir o kadar da heyecanlı deneyimle hatırlayacağım sanırım. İkinci etkilendiğim yanı ise çöl kumu rengindeki geleneksel mimariyi koruyan ve yaşatan anlayışları oldu.
Başkent Doha’da çok başarılı bir kent planlama uygulanmış. Eski kentte inşa edilen yeni yapılar bile geleneksel mimariye uyumlu, tarihlerine saygılı. West Bay ve Pearl denilen modern bölümü ise tam bir gökdelenler kenti ama buraya da mimari bir dil birliği ve estetik hâkim.

Çölde gün batımı

Doha aynı zamanda dünyaca ünlü sanatçıların heykelleriyle bir açık hava sanat müzesi. Katara Kültürel Köyü’ndeki Subodh Gupta’nın Gandhi’nin Üç Maymunu, Katar Milli Kongre Merkezi’ndeki Louise Bourgeois’nın “Maman” adlı devasa örümceği, César Baldaccini’nin Souq Waqif’taki “Başparmak” heykeli akıllardan kolay çıkmayacak yapıtlardan.
Son yıllarda turizm atağı yapmak isteyen pek çok ülkenin yaptığı gibi bizim ve bizimle birlikte ülkeyi gezen İtalya ve Almanya’dan davet edilen konuklar için gastronomi ağırlıklı bir program hazırlamıştı. Ve gastronomi kültür-sanatla desteklenmişti.

Çölde gün batımı

Ama Katar’ı dolaşırken keşke bu destek biraz daha fazla olsaydı, daha çok müze dolaşsaydık demeden edemedim. Mesela yemek workshop’ları yerine Fransız mimar Jean Nouvel’in tasarladığı Katar Ulusal Müzesi’nde daha uzun dolaşmak, Modern Sanatlar ve İslam Sanatları Müzeleri’ni de görmek isterdim.
Nouvel’in ‘çöl gülü’ olarak adlandırılan doğal kristal oluşumlardan ilham alarak tasarladığı Katar Ulusal Müzesi başlı başına bir sanat eseri. Binanın tamamı, iç dekorasyonu, duvarları çöl kumu renginde.

Haberin Devamı

Çölde gün batımı

Ünlü mimar, kadınların taktığı geleneksel ‘Battoulah’ denilen yüz maskesinden çok etkilenmiş ve ortaya muhteşem bir de heykel çıkmış.
Katar pek çok açıdan görülmeye, gezilmeye değer bir ülke. Fakat giderseniz ekim sonrasını tercih etmenizi öneririm. Sıcaklık nemsiz olsa da konforunuzu etkiliyor...

Çölde gün batımı

KATAR MUTFAĞI

Katar Mutfağı Orta Doğu, İran ve Hint mutfaklarından ve Bedevi kültüründen izler taşıyor. Tavuk ve basmati pirinci çoğu yemekte başrolde. Taze ve kurutulmuş baharat karışımlarını bir arada ve yoğun kullanıyorlar.
Kendileri özellikle yukarıda söz ettiğim üç farklı kültürün mutfağı dillendiriyor ama İmparatorluk dönemi Osmanlı Mutfağıyla özellikle de tencere yemeklerinde benzerlikler, etkileşimler var.

Çölde gün batımı

Tur boyunca farklı restoranları deneyimleme şansımız oldu. Kahvaltılarıyla ünlü Shay Al Shomous, öğle yemeğinde gittiğimiz Bayt Sharq geleneksel mutfakları tanımak isteyenler için ilginç birer deneyimdi.
Katar Ulusal Müzesi’nin içinde yer alan, geleneksel mutfağa özgü çeşitleri modern sunum ve zarif dokunuşlarla en iyi biçimde anlatan Jiwan da cins keşkek olan Madrubah’la unutulmazlarım arasına girdi.

Çölde gün batımı

‘Tarladan sofraya’ ve ‘sağlıklı yemek’ konseptli Heenat Salma Farm’ın Rus şef Ivan Dubkov yönetimindeki mutfakta yediğimiz yemekler ise müstesna lezzetteydi. Tahin ve salatalıklı çorba, domatesli humusun tadı hâlâ damağımda. Ancak dört günlük turun en unutulmaz yemeği gün batımının ardından çölün kıyısında pişirilen kuzu tandırdı.
Konakladığımız W Hotel’in içinde yeni açılan, şimdiden çok popüler olduğu söylenen lüks Peru Nikkei restoranı Coya ve Dani Garcia’s imzalı BiBo ise bende pek fazla iz bırakmadı diyebilirim...

Haberin Devamı

Festivaller ayı

Yaz başından bu yana neredeyse Türkiye’nin dört bir yanında festivaller düzenleniyor. Bunların büyük bir bölümü de gastronomi ağırlıklı. Önümüzdeki iki hafta sonu da üst üste artık kendini kanıtlamış iki festival Adana Lezzet Festivali ve İzmir GastroFest yapılıyor.

Çölde gün batımı

İlki bu yıl beşincisi düzenlenecek olan ‘Adana Lezzet Festivali’. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle 7-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin teması ‘Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak’ olarak belirlenmiş.
Bu yıl da İçerik Koordinatörlüğünü Ebru Koralı’nın üstlendiği festivalde Adana gastronomisini çok yönlü ele alacak güçlü bir program hazırlanmış. Festivalin HiltonSA Oteli’ndeki ilk gününde konferans ve söyleşiler yapılıyor. İkinci günden itibaren de Merkez Park’ta yerli ve yabancı konuk şeflerimiz, gastronomi dünyasından önde gelen isimleri sahne alıyor.

Çölde gün batımı

Adana bu yıl Türkiye’de bir ilk olan İncili Gastronomi Rehberi’ne de dahil oluyor. Ben de ilk gün beşinci yılına giren rehberin yola koyuluş öyküsünü ve sistemin nasıl çalıştığını Adanalılarla paylaşacağım.

Haberin Devamı

İzmir GastroFest

İzmirli ve İzmir sever birkaç idealistin hayali olarak hayata geçen, özel sektör ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği, Hande Arslanalp’in koordinasyonunu üstlendiği kentin ilk gastronomi festivali İzmir GastroFest ise bu yıl 16 Ekim’de beşinci kez düzenleniyor.
‘Geleceğe Miras II: H2O Tatlı ve Tuzlu Sular’ temalı festivalde çevresel sürdürülebilirlikten küresel sıcaklık artışlarına, mevcut su kaynaklarından içilebilir suya ulaşıma kadar birçok konu masaya yatırılacak.
Londra’nın ünlü Darjeeling Express restoranının sahibi ve şefi, yeme-içme dünyasının en etkileyici kişileri arasında yer alan Asma Khan, Fransa Ocean Lab kurucusu Nicholas Jouannesu, WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafız Karadere, görsel sanatçı ve kuratör Barbara Anna Husar, yemek kültürü araştırmacısı Gamze İneceli, Bağımsız Belgeselci Priya Thuvassery ve TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu festivalin ana konuşmacıları arasında.
Şef Osman Sezener, Mey – Diegeo Kurumsal İletişim Müdürü Hazan Aydın Yeşilova ve Metro Türkiye Gıda Kategori Grup Müdürü Mesut Doğukan, Good4Trust.org kurucusu Uygar Özesmi ve SlowFood hareketinin öncülerinden Defne Koryürek de benim moderatörlüğünü üstleneceğim “Su ve Yaşam: Yeniden Bakış “başlıklı panelin konukları. Claudio Chinali, Melih Demirel, Can Aras, Serkan Anavatan, Pelin Çakar Bingül workshop yapacak isimler arasında...

Yazarın Tüm Yazıları