Ürünleri kuruttu değerini katladı

Lise yıllarında okuldaki girişimcilik kulübünde aktif rol alır.

Haberin Devamı

Kulüp bünyesinde kurulan şirketle Amerika’ya ihracat bile yapar. ‘Sistem Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra 1,5 yıl aile şirketinde çalışır. Türkmen Türkmenoğlu, 2012’de ise lise arkadaşıyla teknoloji şirketi kurar. Cep telefonların elektromanyetik dalgalarını kesen kılıftan ürünü soğutan aparata kadar çeşitli icatlara imza atar. Türkmen Türkmenoğlu, bir yandan da aile işine katma değer yaratmak için çalışır. Türkmenoğlu, bu yolda kendi şirketini kurarak yaş meyveleri kurutma yoluna gider. Türkmen Türkmenoğlu, bugün Mateks ile 4 yılda Amerika’dan Japonya’ya kadar 12 ülkeye ihracat yapar hale geldi. Gündemde ise markalı ihracat ile yeni pazarlar var.

 

TÜRKMEN Türkmenoğlu... Aile şirketinin bugün kilosunu 70 cente ihraç ettiği yaş meyveye inovasyon katarak kurutan ve ürünün fiyatını 8,5 dolara çıkaran genç bir iş insanı. Kuşaklar arası uyumla kendi hikayesini yazmayı başaran bir isim. Mateks Tarım Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu ile hem girişimcilik hikayesini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1988 İzmir doğumlu Türkmen Türkmenoğlu, ailesinin yıllardır taze meyve-sebze yetiştirdiğini ve ihraç ettiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı


ALTI YAŞINDA BAŞLADI
“Ben ailenin dördüncü kuşak temsilcisiyim. Merhum dedem Türk narenciye sektörünün duayen isimlerinden Mehmet Ali Türkmenoğlu, 1962’de Türkmenoğlu Dış Ticaret’i kurar ve yaş meyve ihracatına başlar. Zamanla da sürece babam Mustafa Türkmenoğlu dahil olur. Babam Mustafa Türkmenoğlu, dedem gibi işine aşık ve sektörü nedeniyle de çok yoğun çalışan biriydi. Hâlâ da öyle. Ben hem onu hem de çalışma ortamını görmek adına 6 yaşından itibaren annemin yardımıyla hafta sonları işe gitmeye başladım. Genlerde girişimcilik olsa da bu anlamda önemli atılımı lise yıllarında yaptım.”


İLK İHRACAT LİSEDE
İzmir Amerikan Koleji’nde okuduğu dönemde kurulan ‘girişimcilik kulübünde’ aktif rol aldığını söyleyen Türkmenoğlu, burada girişimcilik anlamında önemli kazanımlar elde ettiğini aktardı. Türkmenoğlu, “Şirket kurduk, bir ürün tasarlayıp ürettik ve satış yaparak hissedarlara pay dağıttık. Hatta geliştirip ticari bir ürüne dönüştürdüğümüz defter, kitap ve kalem taşıma aparatını ihraç bile ettik. Amerika’da bulunan kardeş okulumuza bu ürünü gönderdik. Sayılara olan merakımla da üniversite tercihimi mühendislikten yana kullandım. Yeditepe Üniversitesi Sistem Mühendisliği’nde okudum. Bu süreçte finanstan marka ve pazarlamaya kadar farklı alanlarda stajlar yaptım. The London School of Economics and Political Science’de önemli isimlerden eğitim aldım. Üniversitenin ardından da İzmir’deki aile şirketinde marka ve pazarlama alanında çalışmaya başladım” diyerek kariyer yolculuğunu paylaştı.

Haberin Devamı


KENDİ YOLUNU ÇİZDİ
Aile şirketinde 1,5 yıl çalışan Türkmen Türkmenoğlu’nun aklında hep farkındalık yaratan işlere imza atmak vardır. “Bu kapsamda 2012’de lise arkadaşım Civan Sözkesen ile Denizli’de T&C İnovasyon Teknolojisi’ni kurduk” diyen Türkmenoğlu, o süreci şöyle aktardı:
“TÜBİTAK desteğiyle elektromanyetik dalgaları kesen kumaş geliştirip, cep telefonu kılıfına dönüştürdük. Bu ürünü ihracat noktasına getirdik. Daha sonra ise kutu içindeki içeceği kısa sürede soğutan bir ürün geliştirdik. Ama bunun satışından istediğimiz sonucu alamayınca yeni arayışlara girdik. Satış deneyimi kazanmak adına enerji alanında ekonomik elektrik faturalarının önüne açan sistemi satmaya başladık. Ama orada da pazarlama ayağında yetersiz kaldık. Yaptıklarımız bizim için önemli kazanım oldu. Tabii, tüm bunlar için koşuştururken öte tarafta ise karşıma Avrupa’da 300 yıllık aile şirketleri çıktı. Her kuşak bir öncekinden aldığı bayrağı daha da yukarı taşımış. Bizim aile şirketimiz narenciye sektörünün önemli bir aktörü. Bu alanda inovatif atılımlar yapmak gerektiğini düşündüm. 2012’de bu konuda araştırma yapmaya başladım. Dedemin daha önceden kurduğu ve 2000’den sonra aktif olmayan Mateks şirketini devraldım. Odağıma ise çocukluğumdan beri bildim yaş meyveyi aldım. 2013’te yatırım kararı alıp, 2014’te ise Mateks olarak elmadan çileğe birçok meyveyi kurutarak sektöre iddialı giriş yaptım.”

Haberin Devamı


TERZİ USULÜ ÜRETİM

TÜRKMEN Türkmenoğlu, Mateks A.Ş. olarak bugün İzmir Kemalpaşa’daki tesislerinde çilekten elmaya, mandalinadan kiviye 20’nin üzerinde meyveyi kurutarak katma değerli ürün haline getirdiklerini paylaştı. Kurulduğu 2014’ten bu yana Amerika’dan Japonya’ya kadar 12 ülkeye ihracat yapma başarısını gösterdiklerini dile getiren Türkmen Türkmenoğlu, “Yaklaşık 3 bin reçeteyle terzi usulü hazırladığımız kuru meyvelerimizi hem endüstriyel kullanım hem de sağlıklı atıştırmalık olarak tüketiciyle buluşturuyoruz. Yıllık 5 bin tonluk bir üretim kapasitemiz bulunuyor” bilgisini paylaştı.


KİLOSU 8,5 DOLAR

YILLARDIR ihracatçıların dile getirdiği gelecek ‘katma değerli üründe’ sözünden hareketle Mateks A.Ş. olarak önemli bir atılıma imza attıklarını söyleyen Türkmen Türkmenoğlu, şu bilgiyi paylaştı: “Bugün Ege’nin geleneksel tarım ürünlerinden kuru üzümün ihracatta kilosu 1,5 dolar. İncir ise 4,5 dolar seviyelerinde. Ata mesleği yaş meyvede ise ortalama kilo fiyatı 70 cent. Bizim ortalama kilogram fiyatımız ise şu an 8,5 dolar civarında. Hedef ise bunu 10 dolara çıkarmak. Burada ciddi bir AR-GE ve inovasyon var. Dünyada sağlıklı atıştırmalık ve şeker ilavesiz ürünlere karşı artan bir talep var. Bu talebe cevap veriyoruz.”

Haberin Devamı

HASAN DA YİYEBİLSİN DİYE

ÜRETİMİN yüzde 90’nı yurtdışına ihraç ettiklerini dile getiren Türkmen Türkmenoğlu, “Tabii, bizim topraklarda yetişen bu değeri Hans yiyor, ama Hasan uzaktan bakıyor. ‘Urünün en iyisi ihracata gidiyor, kötüsü de bize kalıyor’ diye de bir algı var. Bunu tersine çevirmek için iç piyasaya yönelik Fruit Made markasını geliştirdik. Şu an online satışımız var. Hedefimiz 2019’da markamızı ulusalar market zincirlerinin raflarına da taşımak. Bir diğer hedefimiz ise yurtdışı. Şu ana kadar çok zor pazarlara ihracat yapmayı başardık. Şimdi rotamızda Uzakdoğu var. Çin önemli bir pazar. Ayrıca, kendi markamızla da ihracat gibi planlarımız var” diyor.

Haberin Devamı


KISA KISA
* “Her türlü sertifikaya sahip bir fabrikayız” diyen Türkmen Türkmenoğlu, “Fabrika terimini kullanmaktansa büyük bir mutfağa sahibim. Çünkü, fabrika yemeği güzel olmuyor genelde. Biz ise usta aşçılarla leziz ürünler üretip ihraç ediyoruz” diyor.

* Avrupalı rakiplerine göre hızlı hizmet sunduklarını söyleyen Türkmen Türkmenoğlu, “Rakiplerde termin süresi 6 ay, bizde ise 1,5” diyerek çalışanlarının yüzde 80’nin kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.

Yazarın Tüm Yazıları