O evleri mobilyaya dönüştürüyorlar

“Biz sadece bir mobilya şirketi olmanın yanı sıra endüstrimizdeki israfın ve doğayla olan savaşın farkında olan bir şirketiz markayız” diyerek hareket eden Yeniden Mobilya’nın kurucuları Ahmet Sayar, Cem Bulunmaz ve Turgut Çıkış, yakacak olarak kullanılan ahşabı katma değerli bir ürün haline getiriyor. Yeniden’in gündeminde ise iç piyasanın yanı sıra ihracat da var.

Haberin Devamı

O evleri mobilyaya dönüştürüyorlar

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK son dönemde sıkça duyduğumuz bir kavram. Malum, kaynaklarımız da sınırsız değil. Dolayısıyla yarınlara daha iyi bir gezegen bırakmanın yolu ise sürdürülebilirlik ve geri dönüşümden geçiyor. Ahmet Sayar, Cem Bulunmaz ve Turgut Çıkış da kaynakların sınırlı olduğu bu dünyada ileri dönüşüm adına önemli bir girişimde güçbirliğine gitmiş. Yakacak olarak kullanılan Karadeniz’in eski ahşap evlerin malzemesini yeniden ekonomiye katarak mobilyaya dönüştürmüşler. Yeniden Mobilya’nın ortakları Ahmet Sayar, Cem Bulunmaz ve Turgut Çıkış ile hem doğuş serüvenini hem de geleceğe dair hedeflerini konuştuk.

Haberin Devamı

O evleri mobilyaya dönüştürüyorlar

DENEYİM PAYDAŞLIĞI
Mimar olan Ahmet Sayar ve Turgut Çıkış, 1990’larda Ayyapı Mimari’yi kurmuş. Ve bugüne kadar da birçok önemli projede imzaları olmuş. Cem Bulunmaz da ailesinin 1960’larda başlattığı mobilya sektöründe kariyerine yön vermiş. Antre Tasarım şemsiyesi altında Cem Bulunmaz, ahşap mobilya ve kapı alanında uzmanlaşmış. Bu iki kurumun yolları ise Çeşme’deki bir projede kesişmiş. Burada Ahmet Sayar ve Turgut Çıkış mimari, Cem Bulunmaz ise ahşap mobilya alanındaki deneyimlerini projeye aktarmış. Çeşme’de başlayan bu çözüm ortaklığı süreci, uzun yıllar devam etmiş.

O evleri mobilyaya dönüştürüyorlar

YAKACAK OLUYORDU
Birbirinin dilinden çok iyi anlayan üçlü, yaklaşık 1,5 yıl önce eskitme mobilya sektöründeki hareketliliği fark etmiş. Cem Bulunmaz, o süreci şöyle anlatıyor:
“Burada da daha çok endüstri ağaç kullanılarak bunlar yapılıyordu. Biz de o süreçte mobilyaların hem güzel hem de sürdürülebilir olabileceğini söylemeye başladık. Karadeniz Bölgesi’ne özgü ağaç evler var. Ama son dönemde bu ağaç evlerin yerini farklı yapılar almaya başladı. Bu ahşap evlerin malzemesini de yakacak olarak kullanıyorlardı. Bu evlerde kullanılan ağaç ise dayanıklığıyla bilinen, yıllarca sapasağlam ayak durabilen kestaneydi.”

Haberin Devamı

O evleri mobilyaya dönüştürüyorlar

YENİDEN HAYAT BULDU
Cem Bulunmaz, Ahmet Sayar ve Turgut Çıkış, hem eskitme mobilya alanında bir değer yaratmak, hem de bu atıl durumda kalan ve sadece yakacak olarak kullanılan ahşapları kullanabilir miyiz sorusuna yanıt aramaya başlamış. Yapılan araştırmaların sonucunda bu evlerdeki ahşapların mobilya yapımında kullanabileceğine karar veren üçlü, terk edilmiş veya yakılmayı bekleyen materyalleri mobilyaya dönüştürmek adına ortaklık kararı almış. Yaptıkları işin ruhunu yansıtmak adına da kurdukları şirketin ismini Yeniden Mobilya olarak belirlemişler. Karadeniz’in eski ahşap evleri, İzmir’de dönüşmeye başlamış.

O evleri mobilyaya dönüştürüyorlar

YENİ BİR HİKAYE YAZILIYOR
TURGUT Çıkış, Türkiye’de yeniden kullanabilecek bir ağaç varlığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Gönül isterdi ki Karadeniz’in simgesi olan bu ağaç evler varlıklarına devam etsin ve insan yaşamına tanıklık etsin. Ama maalesef bakımı da zor olduğu için artık ahşap evler tercih edilmiyor. Biz de yakacak olarak kullanılan bu ahşapları, mobilyaya dönüştürmek için yola çıktık. Bu ağaçlarda da yılların deneyimi ve derinliği var. Bu çok kıymetli bir şey. Biz o ağacın kimliğini koruyarak yeni bir hikaye yazıyoruz. İlk etapta da dış mekan mobilyası olarak üretim süreci başladı. Daha yolun başındayız. Daha kıymetli ve değerli bir dönüşüme imza atıyoruz. Oturma grupları, yemek masası ve sandalyeler, yatak başlıkları şu an ürettiğimiz ürünler. Üst segment ürün yapıyoruz. Eski ahşapla mobilyadaki oymayı birleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

ANADOLU’NUN YAŞAM SANATI
“BİZ sadece bir mobilya şirketi olmanın yanı sıra endüstrimizdeki israfın ve doğa ile olan savaşın farkında olan bir markayız” diyen Ahmet Sayar, “Atıkları azaltırken ve kaynakları korurken daha bilinçli ve yaratıcı yaşamanız için tüketiciye de ilham vermek istiyoruz. Her seferde bir parça mobilya ile dünyayı ileri dönüştürme görevindeyiz. Yeniden; güzelce işlenmiş, yaratıcı tasarımlara hayat vermek için Anadolu’nun yaşam sanatından ilham alıyor. Gelecekte de ağırlıklı iç piyasada da olsak da gündemde de ihracat yapmak istiyoruz. İngiltere hedef pazarlarımızdan biri. Koleksiyonlarımızı oluşturuyoruz. Kendi kimliği olan mobilyalar üretiyoruz. Geleneği önemsiyoruz. Butik üretici olarak yolculuğumuz devam edecek” diyor.

Haberin Devamı

KISA KISA
* Cem Bulunmaz, ‘Yeniden’ markası altında yer alan ürünlerde kullanılan ahşapların yıllardır üzerinde taşıdığı dokuyu da kullanıcısıyla buluşturduğunu söylüyor.

* Yeniden Mobilya’da iş bölümü var. Tasarımlarda Turgut Çıkış ve Ahmet Sayar imzası bulunuyor. Üretim ise Cem Bulunmaz’a emanet. Karadeniz’den gelen ahşapların, İzmir Kaynaklar’da bulunan atölyede dönüşüm yolculuğu başlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları