Makinelerin değerine değer katıyor mühendislikte ilklere imza atıyor

Aklında hep kendi işini yapmak vardır. Öyle ki ‘babamın bakkal dükkanı olsa da bana devretse’ diye düşünür. Ticarete olan bu yatkınlıkla lisede arkadaşlarına sınavlarda çıkabilecek sorulardan hazırladığı tekstleri satar.

Haberin Devamı

Makine mühendisliği okuduğu süreçte de organizasyonlar düzenleyerek harçlığını çıkarır. İlker Mehmet Ergüllü, üniversiteden sonra profesyonel iş hayatına adım atar. 8 yıllık deneyimin ardından da kendi hikayesinin yazmak adına 4 ortaklı bir yapıyla ENDO A.Ş.’yi kurar. İşe makine üreticilerine malzeme satışıyla başlayan ve zaman içinde de yoluna yalnız devam eden Ergüllü, bugün proje desteğinden lineer eksen üretimine kadar geniş bir yapıda faaliyet gösteriyor. Yeni yatırımıyla makine sektöründe özel tasarım bir ürünün üretimi için emek veren İlker Mehmet Ergüllü’nün gündeminde ayrıca halka arz da var.

Makinelerin değerine değer katıyor mühendislikte ilklere imza atıyor
 

Haberin Devamı

İLKER Mehmet Ergüllü... Ticarete olan ilgisini makine mühendisliğiyle birleştirerek farkındalıklara imza atan bir iş insanı. Katma değerli ürünler üreten bir girişimci. ENDO Endüstriyel Donanım ve Otomasyon Sistemleri’nin kurucusu İlker Mehmet Ergüllü ile profesyonel iş hayatından kendi işinin patronu olma sürecine ve geleceğe dair hedeflerine kadar birçok konuyu konuştuk. 1974 Mersin doğumlu olan İlker Mehmet Ergüllü, İzmir’de büyüdüğünü paylaşarak, hikayesinin devamını şöyle aktardı:

Makinelerin değerine değer katıyor mühendislikte ilklere imza atıyor
 

 

BABA MESLEĞİ ETKİLİ OLDU
“Uşaklı olan yüksek elektrik mühendisi babam, büyük bir holdingde çalışıyordu. Ve görevi gereğince önce Kütahya, ardından da Mersin’de bulundu. Ben de Mersin doğumluyum. Ama 6 aylıkken İzmir’e gelmişiz, çünkü bakım müdürlüğü, yatırımlar müdürlüğü, genel müdür yardımcılığı gibi görevlerde bulunan babam Mersin’den sonra Manisa’da profesyonel iş kariyerine devam etti. Ortaokulu İzmir Türk Koleji’nin Almanca bölümünde, liseyi ise İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamladım. Babamın mesleği nedeniyle de teknik biri olarak eğitimler aldım. Mühendislik sevgisi ve yaklaşımı sonucunda da Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazandım.”

Haberin Devamı

TİCARETE KARŞI BÜYÜK MERAK
1997’de üniversiteden mezun olur olmaz İzmir Gıda Çarşısı’nda bir firmadan profesyonel iş hayatına adım atan İlker Mehmet Ergüllü, kısa bir deneyimin ardından da babasının referansıyla Bosch Rexroth ürün grubunun Ege bayisinde mekatronik ve pnömatik projeler sorumlusu olarak kariyer yolculuğuna ilk adımı atar. Bu süreçte de çok önemli projelerde yer alan Ergüllü, “Profesyonel iş hayatı sürecinde hep farklı yerlerden teklifler alıyordum. ‘Kendi yerini aç seni destekleyim’ diye yaklaşımla geliyordu. Aslında çocukluğumdan beri hep kendi işimi kurma ve büyütme isteğim vardı. Öyle ki ‘keşke babamın bir bakkal dükkanı olsa da bana devretse, ben de onu büyütsem’ diye düşüncelerim vardı. Lise yıllarında sınavlarda çıkabileceğini düşündüğüm sorulardan bir porfolyö hazırlayıp, sınıf arkadaşlarıma satmışlığım da oldu. Yine üniversite yıllarında 7-8 arkadaş bir araya gelerek bir organizasyon şirketi kurmuştuk. Üniversite hayatım boyunca; partiler, çaylar ve geziler gibi birçok organizasyon yaptık. Öyle ki buradan kazandığım parayla ailemden destek almadan üniversite eğitimimi tamamladım” diyerek, içinde hep ticarete, girişimciliğe karşı bir ilgi olduğunu paylaştı.

Haberin Devamı

Makinelerin değerine değer katıyor mühendislikte ilklere imza atıyor
Makinelerin değerine değer katıyor mühendislikte ilklere imza atıyor

 

ÇOK GEZEN KURT AÇ KALMAZ
Bir yandan gelen teklifler, öte taraftan ise kendi işini kurma fikrinden hareketle İlker Mehmet Ergüllü, 2006’da ortaklı bir yapıyla ENDO A.Ş.’yi kurar. Ergüllü, o süreci şöyle aktardı:
“Yeterli finansal gücüm olmadığı için 4 ortaklı bir yapıyla yeni bir serüven başladı. İzmir Gıda Çarşısı’nda ilk etapta 3-4 markayla Ege Bölgesi’nde hizmet vermeye başladık. Makine imalatı yapan firmalara yüklü malzemeler satıyorduk. Ege bir süre sonra bize yetmedi ve Bursa, İstanbul ve Ankara gibi sanayi kentlerine yayıldık. İlk günden itibaren hedefimiz mekatronik ürünler üzerineydi. Gezen kurt aç kalmaz misali, ben de çok gezdim. Kapısında makine ibaresi olan her işletmeye girip-çıktım. 2010’da da ortaklarımla ayrılıp yola tek başıma devam etme kararı aldım. Sattığımız ürünler üzerinde bazı değişiklikler yapmamız gerekiyordu. Bu nedenle 2015’te İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 bin metrekarelik bir tesis kurduk. Otomasyon ve AR-GE birimini oluşturduk. İthal ettiğimiz ürünlerden lineer modüller yapmaya başladık. Böylece müşterimize çok daha hızlı çözüm sunduk. Daha sonra bu lineer eksenleri ihraç etmeye de başladık. Zaman için de işlerimiz daha da büyüdü ve 2020’de İAOSB daha büyük yere geçtik. Makine parkurumuzu genişlettik. Bugün geldiğimiz noktada ürün satışının yanı sıra, müşterimize proje desteği veriyoruz, lineer eksen üretiyoruz ve özel tip mekatronik çözüm içeren makine imalatı yapıyoruz. Endüstriyel donanım ve otomasyon sistemleri üzerinde sektörde önemli bir yer edindik.”

 

Haberin Devamı

ALİAĞA’YA YENİ
TESİS YATIRIMI
KARTEZYEN robot imalatı alanında 2015-2021 yılları arasında 4. Bölge Sanayi Teşvik Belgesi’ne sahip olduklarını anlatan İlker Mehmet Ergüllü, 2018-2021 yılları arasında da elektrikli silindirlerin imalatı alanında da 3 yıl süreli Tasarım Teşvik Belgesi’ne hak kazandıklarını paylaştı. Ergüllü, “Bu belgelerin süreleri dolsa da şirketimiz ‘Tasarım Merkezi’ olma yolundaki çalışmalarına hızla devam ederken, bir yandan da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı Yeterlilik Belgesi (EYDEP) alarak ‘Ana Ürün Tedarikçisi’ olma yolunda son adımlarını atıyor. Bu kapsamda da bir yatırımız olacak. Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekarelik fabrika inşaatına başladık. 8 ayda tamamlanacak. Söz konusu yatırımın tamamlanmasıyla, kısa sürede EYDEP alarak bu zamana kadar yürüttüğü ürün tedarikçiliği misyonunun yanında özel tasarım ve imalat yetkisi de ekleyerek büyümemizi sürdürmek hedefindeyiz. Türkiye’de henüz üretimi olmadığı için ithalat yaparak makina imalat sektörüne destek olduğumuz mekatronik ürünlerin bazılarını ya yabancı ortakla ya da kendi öz sermayemizle lokal olarak üreterek hem iç piyasa hem ihracat için önemli bir adım atmak istiyoruz. 125 milyonluk bir yatırım olacak Aliağa tesisi ile 40-50 kişilik de ilave istihdama katkımız gündemde” diyerek, gelecek yatırım planlarını aktardı.

 

Haberin Devamı

HALI DOKUMA ROBOTU DA VAR
DENİZALTI ÜRETİM MAKİNASI DA
ENDO bünyesinde AR-GE ve otomasyon ekibiyle hem proje çizim hem elektrik pano imalatı ve yazılımlar yapabildiklerini anlatan İlker Mehmet Ergüllü, bu alanda yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Dakikada bin 600 ilmik atma kapasitesiyle şu an dünyadaki en hızlı otomatik halı dokuma robotunu üreterek Amerika’ya gönderdik. Kurulduğumuz günden beri savunma sanayine sağladığımız proje ve ürün desteği ile birçok başarılı projeye imza atmaya devam ediyoruz. Türkiye denizaltı üretim makinası, Aselsan tarafından binlerce üretilen sarp savunma sistemi, vagon işleme makinası gibi ciddi projelere sağladığımız ürün ve proje tedariğiyle de ülkemiz için önemli işler yaptığımızı düşünüyorum.”

 

GONG ENDO İÇİN ÇALACAK
ALİAĞA yatırımının yanı sıra gündemde olan bir diğer konunun ise halka arz konusu olduğunu paylaşan İlker Mehmet Ergüllü, şöyle devam etti:
“Yüzde 20 gibi bir oranla halka arz olmaya hazırlanıyoruz. Eylül gibi bizim için borsa gongu çalacak. Hedefimiz ise buradan gelecek kaynakla şu an ithalatını yaptığımız bir ürünün Türkiye’de üretilmesi. Bunun için de yeni bir yatırım gündeme gelebilir. Yaklaşık 3 milyar dolarlık dünya pazarının olduğu bir üründen söz ediyoruz. Şu an bu ürün Uzak Doğu’ya kayıyor. Avrupa’da 3 büyük üretici kaldı. Biz bunu üretirsek pazarı hazır.”

KISA KISA

* Doğru zamanda doğru kararı vererek şansını değerlendirerek 32 yaşında yola çıkan İlker Mehmet Ergüllü, “Tüm genç girişimci arkadaşlarıma sevdikleri işi yapmalarını öneriyorum. Hiçbir şekilde yılmadan hedef ve hayallerinden vazgeçmemelerini, kolay pes etmemelerini tavsiye ediyorum. Bunları yaptıklarında başarının kendiliğinden onları yükselteceğine inansınlar” diyor.

* Aslında ENDO makine sektörünün büyümesinde önemli bir aktör. Bir mühendislik firması. 50 kişilik ENDO ekibinin de yüzde 65 mühendislerden oluştuğunu aktaran İlker Mehmet Ergüllü, “Yaş ortalamamız da çok düşük. Oldukça genç bir şirketiz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları