Konut yatırımında yeni dönem

Haberin Devamı

İZMİR özelinde inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan hareketlilik, herkes için gözle görülür bir gerçek. Bu yıl ise ekstra yoğunluk var. Projeler ardı ardına açıklanıyor... Tabii İzmir’de konut açığı ortada. Bu anlamda gidecek daha çok yol var. Bunun yanında özellikle yatırımcılar için yeni bir uygulama dikkat çekiyor. ‘Kira garantili’ satış... Nedir peki bu? Şöyle ki satın aldığınız mülkünüz, öğrenci yurdu ya da otel mantığıyla kiraya veriliyor. Bu sistemin öncülerinden biri de hiç kuşkusuz Myvia markasının yaratılarından Gözde Grubu... Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ile hem kira garantili modeli, hem yeni yatırımlarını, hem de sektörün son durumunu konuştuk.

KİRA GARANTİLİ 2 PROJE

Kira garantili satış modeline önce öğrenci yurtlarıyla başladıklarını anlatan Kenan Kalı, şimdi bunu otel sistemiyle devam ettireceklerini söylüyor. Bunun içinde biri İzmir Bornova’da biri de Çeşme’de iki projelerinin bulunduğunu paylaşan Kenan Kalı, Bornova’da büyük bir otel eksikliği olduğunu gördüklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bornova sahip olduğu hastaneler nedeniyle bir sağlık merkezi konumunda. Ama otel eksikliği var. Biz de bu eksikliği gidermek adına MyVia Fest projemizi yaptık. Yatırımcıyı sevindirecek bir proje. Kira garantili satış olacak. Yatırımcı konutunu alacak, biz onu otel olarak işleteceğiz. 150 odalı bir otel olacak. Bunun dışında Çeşme’de de benzer bir yapı kuruyoruz. 100 bağımsız birimden oluşan bir proje. 1+1 stüdyo daireden, 3+1 kadar konut tipleri olacak. İnsanlar yazlık alıyor, ama 3 ay kalıyor. 9 ay boşta kalıyor. Hem bakımı, hem de güvenliği zor bir durum. İşte bu proje o 9 ayı değerlendirecek bir yapıda. Termal olduğu için de sağlık turizmine hizmet edecek.”

Haberin Devamı

Konut yatırımında yeni dönem

40 YIL BU HIZDA

İzmir’deki inşaat sektörünün durumunu da değerlendiren Kenan Kalı, İzmir’i Türkiye’den ayrı tutmak gerektiğini söylüyor. İzmir’de hala inşaat alanında eksiklerin varlığına dikkat çeken Kenan Kalı, şöyle devam etti: “İstanbul dönüşümünü hızlı tamamladı. Ama İzmir’de hem yaşlı, hem riskli bir konut varlığı var. 100 konuttan 80’inin yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Her yıl 20 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Tüm bunlar gösteriyor ki 40 yıl İzmir’de bir hareketlilik olacak. Tek sıkıntı bu kentte arsa üretilmemesi. Ve kentsel dönüşümde de geç kalınması.”

Haberin Devamı

500 MİLYON TL YATIRIM
Geçtiğimiz yıl grup olarak 4 hastane açtıklarını, 4 tane de proje geliştirdiklerini söyleyen Kenan Kalı, 2015’te ise İzmir’de somutlaşan 8 projelerinin bulunduğunu, bin 500 konut ve 500 milyon liralık yatırım yapacaklarını anlattı. Kenan Kalı, 2015 programıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Serin projeler olarak nitelendirdiğim Bornova Evka-3’te MyVia Terrace, Buca’da MyVia Yıldız Buca ve Gaziemir’de MyVia Country isimli üç projemiz var. Bunların özelliği ormana yakın olmaları ve kent merkezinden 5 derece serin olmaları. MyVia Beset dediğimiz gençlere yönelik projemiz bulunuyor. Alsancak’ta Gürel Recidance’nin yanındaki binayı aldık. Orasını yıkıp bir proje geliştiriyoruz. Katip Çelebi Üniversitesi’nin yakınlarında AVM, rezidans karışımlı öğrencilere yönelik bir projemiz var. Bayraklı’da 4 projemiz var. Aslında 8’in üzerinde proje var. İzmir’de yatırıma hız verdik.” ·

SAĞLIK AVM'Sİ

Haberin Devamı

2016 hedeflerinde Bayraklı’da rezidans, ofis ve hastaneden oluşan özel bir projelerinin bulunduğunu belirtene Kenan Kalı, şu bilgileri aktardı: “Bayraklı’da Rodkar’ın bulunduğu alanı satın aldık. 38, 27 ve 7 katlı 3 bloktan oluşacak bir proje hazırlıyoruz. 38 katlı blok ofis, 27 konut. 7 katlı blok ise hastane olacak. 200 milyon doların üzerinde bir yatırım. Şimdi Bayraklı’da yapılan projelerin genelinin altı AVM yapılıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Çünkü bu kadar AVM’nin iş yapması konusunda tereddütlerim var. Biz de farklılık yapalım istedik. Hastane olarak düşündüğümüz bloğun yarısını tematik sağlık AVM’si yapacağız. Eczaneler, optik mağazalar, görüntüleme merkezleri, medical hizmet veren kuruluşlar yer alacak. Güzellik merkezleri de bu AVM’de olacak. Restoran ve medikal üretim yapan yerlerde olabilir. Biz burayı 2 etapta yapacağız. İlk etapta 18 ayda hastaneyi yapmak istiyoruz. Toplam projeyi bitirme süremiz ise 30 ay.”

Haberin Devamı

İZMİRLİ NE İSTER

“İzmir’in klasik müteahhitleri bir birini tekrar eden yanlış projeler üretiyor” diyen Kenan Kalı, İzmirli’nin beklentisini şu sözlerle aktarı: “İzmirli güven bekliyor. Yapan guruba güvenmek istiyor. Zemine güvenmek istiyor, statik kaliteye güvenmek istiyor, yaptığı yatırımın kendine geri dönüşümüne güvenmek istiyor. Yaptığı yatırımda güven içinde yaşamak istiyor. Biz bazı projelerde segmentasyon yapıyoruz. Öğrencilerle 2 çocuklu aileyi aynı sitede yaşatmıyoruz. Çünkü ikisinin de uyku saatleri farklı. Bize gelen insanları kendi beklentilerine uygun olan projelerimize yönlendiriyoruz. İnşaat yapmak önemli değil planlama yapmak daha önemli. İzmir’i çok önemsiyorum. İzmir’de yapacak çok şey var.

Yazarın Tüm Yazıları