İthalatı durdurdu ihracatçı oldu

O, baba mesleği yerine kendi hayallerinin peşinden gidenlerden...

Haberin Devamı

İthalatı durdurdu ihracatçı oldu

 

70’li yıllarda rafineride kullanılan ve ithal edilen makineleri üretme hedefiyle kolları sıvar. Kıdem tazminatını sermaye yapıp GİMAS’ı kuran Şamil Girgin, bu hedefini kısa zamanda gerçekleştirir. Çimento ve toprak sanayiden madene, kuvvet santrallerinden petrokimyaya makine ve ekipman üreten Girgin, bugün yurtdışına döviz çıkışını önlediği gibi üretiminin yüzde 80’nini de ihraç ediyor... Girgin, şimdi de hidroelektrik ile nükleer enerji santralleri alanında atılım yapmaya hazırlanıyor.

İthalatı durdurdu ihracatçı oldu

 

Haberin Devamı

SANAYİCİ bir babanın oğlu olsa da makine yüksek mühendisi Şamil Girgin, mücadele dolu bir yaşamadan geçmiş. Ve tüm bunları da babasından destek almadan yapmış. İş hayatına 10’unda gazoz satarak adım atan GİMAS A.Ş.’nin onursal başkanı Şamil Girgin ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecek planlarını konuştuk. Babasının 1. Dünya Savaşı gazisi olduğunu ve 1955’te gazoz üretimiyle sanayiciliğe ilk adımını attığını söyleyen Şamil Girgin, şöyle devam etti:

 

BUZ GİBİ GAZOZLA BAŞLADI

 

“Bozdağ Gazozları ismiyle üretime başladı. Buradan kazandığı parayla da pirina yağ tesisi kurdu. Ben de çırak olarak babamın yanında çalıştım. Kaynakçılıktan şoförlüğe, yerleri süpürmekten kasa defteri tutmaya kadar birçok iş yaptım. Ama asıl kırılmayı 10 yaşında gazoz satarak yaşadım. Babamın ürettiği gazozları çarşıda satmaya çıktım, ama ilk yarım saat sesim çıkmadı. Daha sonra ‘buz gibi gazoz’ diye bir bağırdım ve arkası geldi. 1966’da İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nden mezun oldum. Babamın beklentisi okulu bitirip yanında çalışmamam yönündeydi. Ama benim hayallerim başkaydı. Asker dönüşü Tüpraş İzmir Rafinerisi’nde işe girdim. Önemli bir okul oldu burası bana.”

Haberin Devamı

İthalatı durdurdu ihracatçı oldu

 

5 KİŞİ 500 OLDU

 

Başmühendisliğe kadar yükseldiği Tüpraş’ta kullanılan tüm makine ve ekipmanların ithal edilmesine içerleyen Şamil Girgin, bu ürünleri üretmek ister. Şamil Girgin, “Genel müdürlük bırakmıyordu. 1976’da rafineriden ayrılarak kendi işimi kurup, bu makineleri üretmeye karar verdim. Sermaye olarak da 38 bin liralık kıdem tazminatımı kullandım. Ve Ödemiş’te 144 metrekare bir atölyede 5 kişiyle işe başladık. Tabii, kiraladığım yer de babama aitti. O da ‘Oğlum kira için acele etme. Aralıkta toplu ödersin’ diye yaklaşım sergiledi. Aslında mücadele etmemiz için böyle bir yaklaşımda bulundu. GİMAS’ın gerçekleştirdiği ilk büyük iş ise İzmir Rafinerisi Türbojeneratör Binası Çelik Konstrüksiyonu İmal ve Montajı oldu. Zamanla işleri büyüttük. Ödemiş’ten Menemen’e, 1992’de de İzmir Atatürk OSB’ye taşındık. 20 bin metrekare kapalı ve toplam alanı 52 bin metrekarede üretim yapıyoruz. 500 kişi istihdam ediyoruz” diyerek geldikleri son durumu paylaştı.

Haberin Devamı

 İthalatı durdurdu ihracatçı oldu

YÜZDE 80’İ YURTDIŞINA

 

Şamil Girgin, ilk kurulduğu yıllarda yurtdışına döviz çıkışını önleme hedeflerini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Tabii, bir süre sonra büyüdük. Neden ihracat yapmıyoruz demeye başladık. Oğlumla birlikte elimizde çantayla Avrupa’da kapıları çalmaya başladık. Ve 90’lı yıllarda Almanya’dan bir iş aldık. Yaptığımız makineler Tayvan’a gitti. Türkiye’deki gazbeton tesislerinin tamamını bir kurduk. Yurtdışına da iş yaptık. Bugün birçok sektöre ürün veriyoruz. Ve üretimin de yüzde 80’i ihraç ediliyor. Amerika, Avrupa ve Asya’da birçok ülkede ürünlerimiz var” diyor.

 

DEVASA MAKİNELER GELİYOR

 

Şamil Girgin, sürekli yenilik ve büyüme odaklı yol aldıklarını belirtiyor. Bunun en son örneği ise hidroelektrik santralleri için gerekli olan makine ve ekipmanlar. Girgin, şöyle devam etti:

 

Haberin Devamı

“Biz HES’in ihtiyacı olan makinelerin yüzde 60’nı üretebiliyoruz. En son İtalyanlara bu alanda büyük bir iş kaptırdık. Şimdi 10 milyon dolarlık yatırımla daha büyük ölçekli makineler yapabileceğiz. HES’in yüzde 100 ihtiyacını karşılayabileceğiz. Bu yatırım bizim ürün hacmimizi üç kat artıracak. Düne kadar tek seferde 60 ton kaldırabiliyorduk, bu yatırımla bu 250 tona çıkacak. Tabii, HES’te yerli malı kullanıldığında devlet, elektriği daha pahalı alma garantisi veriyor. Onun için bizim ürünlere talep var. Bunun yanında nükleer santrallere yönelik de çalışmalarımız var. Küçük üretimlerimiz var, ama artacak.”

 

EN BÜYÜK DEĞİRMENDE İMZASI VAR

 

GİMAS kurulduğu günden beri birçok ilke imza attı. Bu alanda en son ilk, dünyanın en büyük değirmeni. Şamil Girgin, şöyle konuştu:
“Dünyanın en büyük değirmenini yaptık ve Brezilya’da çimento öğütüyor. Bu çimentolar da bu yıl Brezilya’da düzenlenecek olimpiyatlar için yapılan inşaatlarda kullanıldı. Bu değirmen 300 ton ağırlığına sahipti. Ve 2 yıl önce yaptık.”

Haberin Devamı

İthalatı durdurdu ihracatçı oldu

 

AİLEYİ PROFESYONELLEŞTİRDİK

 

GİMAS bir aile şirketi. Şu an ikinci kuşak işin başında. Şamil Girgin, bu yıl 40’ıncı yılını kutladıkları GİMAS’ın 100’üncü yılını kutlama hedefiyle yol aldıklarını belirterek, “Burada da bizden sonraki kuşaklara önemli görev düşüyor. Ben ve oğlum Bekir Girgin, 1995’te aile anayasasını oluşturmak için harekete geçtik. Şirketi profesyonelleştirmenin yanı sıra aile bireylerini de profesyonelleştirme stratejisini izledik. Yani firma içerisinde profesyonellerle kurumsallaşmak ve ailenin kurumsallaşmasını sağladık. Bazı kurallar koyduk. Şimdi 3’üncü kuşak ufak ufak işe dahil oluyor. Torunlarımdan biri deneyim kazanmak adına kaynak yapmayı öğreniyor, yerleri süpürüyor, çalışanlarla yemek kuyruğuna giriyor” diyerek, bu ve bunun gibi bazı temel ilkelerle 100 yıllık şirket olmayı hedefledikleri paylaştı.

 

KISA KISA

 

* Ailenin bir geleneği de 10 yaşında çalışmaya başlamak. Şamil Girgin’in 10 yaşında yaptığı gazoz satışını, o yaşlarda oğlu Bekir Girgin de gerçekleştirmiş.

 

* GİMAS, yılda 10 bin ton imalat yapıyor. Siparişlerinin ağırlığı ise 100-300 tonu bulabiliyor.

 

* Yaptıkları işte kaynağın ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Şamil Girgin, “Kaynak okulumuz var. Uluslararası sertifikalarımız var. Basınçlı kaplarda kullanılan ve Amerika Makine Mühendisleri Odası’nın verdiği mühür bulunuyor. Bu mühürden Türkiye’de 7 firmada var” ifadesini kullandı.

 

* 40 ülkeye 30 milyon dolarlık ihracat yapan GİMAS, bu yıl Ege’de makine sektöründe en fazla ihracat yapan ikinci şirket oldu.

 

İthalatı durdurdu ihracatçı oldu

 

Yeni yatırım yaptıkları binaya granitten bir köşe taşı koyduğunu belirten Şamil Girgin, “Bu taşı 40’ıncı yılımızda koyduk. Hedef olarak ise 2116’yı gösterdik” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları