İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı

Sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yapan Aslı Albayrak, hem bu alandaki çalışmalarını, hem de vegan beslenme anlayışını harmanlayarak kendi hikayesini yazmış. Yakın zamanda arkadaşıyla birlikte Vegata Cafe’yi açan Albayrak, bu alanda doğaya ve dünyaya zarar vermeden büyümeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı


HEMEN hemen herkesin bir hayali ve hedefi vardır. Kimi Ege’de bir kasabada yaşamak ister, kimi güzel bir mesleği olsun ister, kimi de küçük bir kafesi... Bu hayalleri gerçekleştirmek için ise adım atmak en önemlisi. Hayal kurup, sonra da bunun için emek verip hayata geçirmek de girişimciliğin doğasında var olan bir şey. Aslı Albayarak da her ne kadar yıllar önce kendi işini kurma hayali için adım atıp ardından vazgeçse de seneler sonra hayat tekrar ona bu kapıyı açmış ve Alaçatı’da Vegata Cafe’yi hayata geçirmiş. Albayrak’la hayalden gerçeğe uzanan girişimcilik serüvenini konuştuk.

İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı

Haberin Devamı

YILLARCA KURUMSALDA KARİYER
Doğma büyüme İzmirli olan Aslı Albayrak, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu ve aynı alanda da yüksek lisans yapmış. Üniversitenin ardından da profesyonel iş hayatına atılmış. Kurumsal iletişim alanında İzmir’deki büyük holdinglerde çalışan Albayrak’ın yolu yıllar sonra Çeşme’ye çıkmış. Çeşme Belediyesi’nde bu kez kurumsal iletişim üzerine kariyerine yön veren Aslı Albayrak, burada da başta Alaçatı Ot Festivali ve Çeşme Festivali olmak üzere yıl boyunca yapılan 9 etkinliğin organizasyonu ile sinema, tiyatro, konser, bisiklet yarışı, satranç turnuvası gibi etkinlikleri yönetmiş.

İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı* Vegata ismi aslında vegan tatlardan geliyor. Aslı Albayrak, “Vegan besleniyoruz dediğimizde sanki tatsız tuzsuz şeyler tüketiyormuşuz gibi bir algı var. Biz bu algıyı da yıkmak istiyoruz” diyor.

 

ATIKSIZ ÇEŞME’YE KATKI
Hem özel sektörde, hem de belediyede uzun yıllar kurumsal iletişim üzerine çalışan Albayrak, 2022’de kurumsal hayattan ayrılma ve yoluna da danışman olarak devam etme kararı almış. WWF-Türkiye’ye Plastik Atık Çeşme Projesi için danışmanlık vermeye başlamış. “Çeşme Belediyesi’nde çalıştığım süreçte sürdürülebilirlik benim özel ilgi alanım ve çalışma konum oldu. Belediyeden ayrılınca da bu alanda danışmanlık vermeye başladım. Plastik Atıksız Çeşme Projesi, özellikle tek kullanımlık plastiklerin gönüllü azaltımı ve geri dönüşümün iyileştirilmesinde belediye ve WWF-Türkiye’yle birlikte sonuca ulaştırmayı hedefliyordu. Bir süre sonra proje tamamlandı. Tabii farklı danışmanlıklarım da oldu” diyor.

Haberin Devamı

İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı

KAPORAYI YAKMAK ZORUNDA KALDI
Bir yandan danışmanlık yapan Aslı Albayrak, öte taraftan da farklı bir iş deneyimi yaşamış. Alaçatı’da bir kafenin işletme müdürü olmuş. Aslında bu işin arkasında geçmişten gelen kafe açma hayali varmış. “Hep bir kafe açma hayalim vardı. Küçük bir yer olsun. 3-5 de masa olsun, arkadaşlarım gelsin. Sohbet ve muhabbetin olduğu, ticari kaygılardan uzak bir mekanım olsun istiyordum. Yani kurumsal hayatın o yoğun ve yorucu temposundan uzaklaşıp rahat ve keyifli bir süreç yaşamaktı aslında amacım” diyen Albayrak, kurumsal hayatta çalıştığı süreçte de bu hayali için sürekli kafecilerle konuşuyormuş. O yıllarda kafe açmak adına fiyat dahi almışlığı olan Aslı Albayrak, “Nerede açsam, hangi ekipmanı alsam?” sorularına da cevap aramış. Öyle ki bu düşüncelerle birlikte karşısına bir dükkan da çıktığını anlatan Albayrak, “Neredeyse 10 yıl önce o dükkana kapora verdim, anahtarını aldım. Hedefim işi bırakıp bu işi yapmaktı. Anahtarı alıp, evde hesap kitap yaptım ama nedense o yıllarda buna cesaret edemedim ve geri dönüp dükkanın anahtarını verdim ve kaporayı da yaktım” diyerek, hayallerini rafa kaldırıp kurumsal hayatta çalışmaya devam etmiş.

Haberin Devamı

İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı

KAFE AÇMA HAYALİ GERÇEK OLDU
Yarım kalan kafe hayalinin ardından Aslı Albayrak, yıllar sonra Alaçatı’da bir kafenin işletme müdürü olmasıyla sektörle tekrar yolları kesişmiş. Burada da yaklaşık 40 gün çalıştığını söyleyen Albayrak, hikayenin devamını şöyle anlatıyor: “Bir gün bir arkadaşım geldi ve ‘Kafe açıyoruz’ dedi. Bir anda ortaklık teklifi geldi ve benim yıllar önce kafe açma hayalim bir anda somutlaştı. 3 aylık bir süreç başladı. Yoğun bir çalışma sürecinin ardından da yakın zamanda Vegata Cafe doğdu.”

İlkinde olmadı ama ikincisinde hedefine ulaştı

  
BU KAFENİN BİR RUHU VAR
ASLI Albayrak sürdürülebilirlik kavramına önem veren bir isim. Öyle ki Vegata Cafe’nin içinde yer alan malzemelerin yeniden kullanıldığını paylaşan Albayrak, “Fazla tüketmeye karşıyız. Yeniden kullanmaya ve değerlendirmeye önem veriyoruz. Kullandığımız eşyaların kimini dönüştürdük, kimini yeniledik, kimini de değiştirdik. Yerdeki taşlarımızdan oturma grubuna kadar tümünde bu felsefeyle oldu. Peyzajda kullandığımız bitkilerimiz de çevremizden geldi. Bu yapısıyla da Vegata’nın farklı bir ruhu var” diyor.

 
VEGAN İÇLİ KÖFTE DE VAR
VEGAN beslenen Aslı Albayrak’ın arkadaşıyla birlikte hayata geçirdiği Vegata Cafe de bu felsefeyle oluşmuş. Albayrak, “Alaçatı’da böyle bir ihtiyaç da vardı. Bu açığı gidermek adına böyle bir girişimi hayata geçirmiş olduk. Sırf vegan bir kafeyiz. Geleceğin sürdürülebilirliği için de bu çok önemli. Tabii bize vegan beslenmeyenler de geliyor. Tepkiler çok hoşumuza gidiyor. Bizim damağımız alışık. Dolayısıyla başka bir gözün bunu beğenmesi önemli. Vegan tostumuz var. Konuğumuz, ‘Vegan olduğunu söylemeseydiniz bunu fark edemezdim’ diyor. Vegan brownie bulunuyor. Bunların yanı sıra menümüzde just ve smoothiler, granolalar, ekmek üstü lezzetler, falafel, mercimek köfte, vegan içli köfte yer alıyor. Patateslerimizi air frey’da pişiriyoruz. Yağ kullanmıyoruz. Tahıl salatası, kahvelerimiz ve çaylarımız var. Tatlılarımız glutensiz ve şekersiz. Kullandığımız ürünleri de genelde karbon ayak izimizi artırmamak adına yerel aktörlerden almaya çalışıyoruz. Fıstık ve fındık ezmelerimiz de geliyor. Sağlıklı beslenmeyi amaçlayan kitleyi hedefliyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

 
DOĞAYA ZARAR VERMEDEN YOLA DEVAM
VEGAN beslenme dünyası büyüyor. Aslı Albayrak ve arkadaşı da bu büyüyen dünyada sürdürülebilirliği önemsiyor. Aslı’nın çalışma alanı da olan plastik atık konusu da hassasiyet noktaları. “İşletmemizde ıslak mendil, pipet, karton bardak da yok. Cam şişe ve kavanozlar kullanıyoruz. Menüdeki tüm ürünleri de ikimiz hazırlıyoruz. Kafede operasyonu iki kişinin döndürebileceği şekilde kurgulandık. Burada amacımız sağlıklı gıdanın daha fazla kişiye ulaşması. Belki gelecekte ikinci bir şube olur mu yaşayıp göreceğiz. Çok iddialı hedeflerimiz yok. Dünyaya ve doğaya zarar vermeden yol almak istiyoruz” diye konuşuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları