Hedefi Türkiye’nin Deming’i olmak

Ticareti öğrenme içgüdüsüyle ortaokul yıllarında çekirdek satar. Üniversite yıllarında ise dil eğitim seti ile tencere-tava satışıyla deneyim kazanır. Sinan Gültekin, mezun olduktan sonra da önce profesyonel iş hayatında kariyerine yön verir.

Haberin Devamı

2001’de ise üç ortaklı bir yapıyla çevre sağlığı şirketi kurar. Sinan Gültekin, 2005 bu yapıdan ayrılarak çalışanlarına da hisse verdiği EGAM’a hayat verir. Çevre sağlığıyla başlayan yapılanma, süreç içinde yönetim danışmanlığına ve grup şirketine evrilir. Sinan Gültekin, işletme doktorları misyonuyla Corpitall İşletme Hastanesi’ni kurar. Şu an 300’ün üzerinde işletme doktoruyla KOBİ’lere hizmet veren Sinan Gültekin, bu sayıyı 50 bine çıkararak global bir oyuncu olmayı hedefliyor.

Hedefi Türkiye’nin Deming’i olmak

 

SİNAN Gültekin... Önce kendisine ve ardından da çevresine faydalı olma misyonuyla hareket eden ve Türkiye’nin William Edwards Deming’i olma hedefiyle çalışan bir girişimci. Tüm girişimlerine dijitali de ekleyen ve kendini ‘egonomist’ olarak tanımlayan bir iş insanı. EGAM Group Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Gültekin ile hem girişimcilik serüveni hem start-up çalışmalarını hem de gelecekle ilgili hedeflerini konuştuk. İşçi emeklisi bir babanın üç çocuğundan biri olarak 1974’te Erzurum’da dünyaya gelen Sinan Gültekin, ticari hayatla tanışmasının ortaokul yıllarına denk geldiğini paylaşarak, o süreci şöyle aktardı:
SATIŞ YOK AMA DENEYİM VAR
“Ekonomik olarak sıkıntılı bir ortamda büyümedim ama ticareti öğrenme içgüdüsüyle Erzurum’da çekirdek sattım. Kardeşim ise simitle bana eşlik etti. Harçlıklarımızı sermaye yaptığımız bu yolculuğun sonunda ben para kazanamadım. Çünkü, hem kazandığımı hem de çekirdekleri çevreme dağıtıyordum. Daha sonraki süreçte üniversite okumak için 1995’te İzmir’e geldim. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nde okurken de ticari girişimlerim devam etti. Esasında çekingen, çok dışa dönük biri değildim. Bunu aşmak adına dil eğitim seti ve tencere-tava satışı yaptım. Bunu da gizli yapıyordum. Günün sonunda bir satış yapamasam da hem kendimi aşmak adına hem de tecrübe kazanmak, iletişim kurmak adına önemli deneyimlerde elde ettim.”
İLK GİRİŞİM ÜÇ ORTAKLI
‘Düştüğün yerden bir avuç toprakla kalk’ felsefesiyle hareket eden Sinan Gültekin, üniversitenin ardından hemen vatani görevinin yapmak için askere gider. Askere ‘Yönetim Sanat’ı isimli bir kitapla gittiğini söyleyen Sinan Gültekin, hayatta hep bir hedef ve vizyonla hareket ettiğini paylaşarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Askerde ‘işletmeler genel sorumlusu’ olmayı hedefledim ve bunu da gerçekleştirdim. Okuduğum kitaptan da hareketle orada ‘yönetim sanatını’ icra ettim. Askerlik sonrası Erzurum’a döndüm ve babamdan izin alarak İzmir’e hayatıma yön vermek için geri döndüm. İlaçlama, nakliye, emlak ve gayrimenkul danışmanlığını da içine alan bir şirketin genel müdür yardımcısı oldum. Daha sonra başka bir gıda firmada satış ve pazarlama departmanında kariyer yolculuğuma devam ettim. 2001’de ise üç ortaklı bir yapıyla çevre sağlığı şirketi kurduk.”
ÇALIŞANLARINA HİSSE VERDİ
‘En iyi sermaye bilgi’dir misyonuyla hareket eden Sinan Gültekin, bu alanda kendini geliştirir. Sinan Gültekin, “Çevre sağlığı dediğimiz esasında haşereyle mücadele. Burada işin özü öldürmek olmadığını, bu canlının bir vektör-taşıyıcı olduğunu, dolayısıyla vektör kaynaklı riskleri yönetmem gerektiğini gördüm. Bu mantıkla bir ilaçlama şirketinden çok vektör kaynaklı risklerin yönetim şirketi olmak adına çalıştık. Sahayı da mühendislerle donattık. Yabancıların ağırlıkta olduğu bir yapı da bu bizi sektörde farklı bir yere getirdi. Bu süreçte de Dokuz Eylül Üniversitesi’nden ‘işletme yönetim uzmanı’ programını tamamladım. 2005’te ise ortaklığı sonlandırıp EGAM Çevre Sağlığı Hizmetleri’ni kurdum. Çalışanlarıma da hisse vererek ortak yaptım. Vektör kaynaklı risk yönetimi şirketi olarak EGAM, günümüzde 12 bölge müdürlüğü olan bir yapıya dönüştü. Sürecin izlenebilirliği kapsamında sürece yazılımı kattık. Yönetim danışmanlığı alanında da uzmanlaştık ve 2018’de Acon doğdu. BAM Çevre Danışmanlığı eklendi ve bir grup şirketi olarak EGAM bugünlere geldi. Buna en son Corpitall’i ekledik. Farklı start-up ile girişimcilik serüvenimiz devam ediyor.”

 

Haberin Devamı


İŞLETME DOKTORU
SİNAN Gültekin, Corpitall’de 300’ün üzerinde işletme doktorlarıyla KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar her ölçekte firmanın ihtiyaç duyacağı analiz, stratejik bilgi, yönlendirme hizmetlerini online veya offline (yüz yüze) olarak verebilen bir platform olduğunu paylaştı. İzQ Girişimcilik Merkezi’nde bir start-up olarak faaliyete geçen Corpitall’in sürdürülebilir başarıyı yakalamak isteyen işletmelerin, değişimi doğru okuyabilmek ve çevik bir organizasyona dönüşebilmesi için çalıştığını aktaran Gültekin, “Bu işletmelerin mevcut durumlarını doğru teşhis edip, vizyonlarını gerçekleştirmesi için mutlaka bir işletme doktoruyla birlikte çalışması gerekliliğine inanıyoruz. Corpitall, işletme hastanesi, uzmanlarımız da işletme doktoru olarak düşünülebilir” diyor.

Haberin Devamı


HEDEFTE GLOBAL OYUNCU
YÖNETİM danışmanlığının bir endüstri haline geldiğini, ancak hala tam anlamıyla anlaşılamadığını aktaran Sinan Gültekin, kurdukları sistemle sadece firmalara değil, yönetim danışmanlığının bir meslek olabilmesi noktasında stratejilerini belirlemek, geliştirmek, mesleki ve etik eğitimlerini hazırlamak, mesleki kurallarını da ortaya koymak istediklerini de paylaştı. Gültekin, şu bilgileri aktardı:
“Bugün yönetim danışmanlığı yapmak, işletme doktoru olmak isteyen bir uzman için 150 saatlik bir eğitim programı tasarladık. Bu 150 saatlik program sonrası sınava girecek olan işletme doktoru adaylarının daha sonra kıdemli bir yönetim danışmanı ile 30 saatlik bir mentörlük alacak. İşletme doktoru adayı 30 saatlik mentörlük desteği sonrası üçlü onay sürecine giriyor. Bu süreçten sonra yönetim güvenlik sistemine işletme doktoru olarak kayıt olurlar. Bizim hedefimiz ilk etapta 30 bin işletme doktoruna ulaşmak. Orta vadede ise bu sayıyı 50 bine çıkarmak istiyoruz. 2023’te Türkiye’de Corpitall olarak yapılanmamızı tamamladıktan sonra dünyaya açılacağız. Bu alanda global bir oyuncu olmak istiyoruz. Benim hedefim ise Türkiye’nin William Edwards Deming’i olarak ülkemde bir iz bırakmak.”

KISA KISA

Haberin Devamı

* EGAM Group bünyesinde Corpitall’in dışında başka start-uplarında bulunduğu bilgisini veren Sinan Gültekin, “Kişi ile işi analiz edip potansiyellerini ölçen ‘Egonomist’ yazılımını devreye geliştirdik. Ego ile ekonomi arasındaki ilişki üzerine çalıştık. ‘Param nerede?’ de bir başka yazılımımız. Bu yazılımla da otonom raporlama yaparak şirket yönetiminde alınan kararların finansal sonuçlarının etkinliği açısından izleyebiliyoruz” diyor.

* Tedavi sürecinin her işletme için özel ve özgün olduğunu söyleyen Sinan Gültekin, “Tıptaki temel kuram gibi ‘Hastalık yoktur hasta vardır.’ İşte biz de bu meslekte bu standardı sağlamak ve bir metodoloji geliştirmek için CorpStore dediğimiz Corpitall içinde alt yapıda bir laboratuvar kurduk” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları