Bir tezgahla başlayan macera bugün ülke sınırlarını aştı

Özlem Yörük’ün Dikili’de bir tezgahta başlayan, ardından Alaçatı’da mağazaya dönüşen takı serüveni bugün farklı bir noktaya ulaştı. 2’si Alaçatı’da, 3’ü yurtdışında olan satış yerleriyle önemli bir başarı hikayesi yazan Yörük, 12 ülkeye de ihracat yapıyor. Sanat çalıştayları da yapan Özlem Yörük’ün hedefinde ise global bir oyuncu olmak var.

Haberin Devamı

 

İNSANOĞLU hep bir arayış ve kendini bulma gayreti içinde... Özlem Yörük de küçük yaşta resim kursuna gitmek adına evin kapısını çekip çıkarak bu arayışta ilk adımı atmış. Resme olan ilgisi ise o kursla sınırlı kalmamış. Üniversite eğitimini de aldığı yıllarda bu yeteneğinin yanına takı tasarımını da ekleyen Yörük, hobisini süreç içinde mesleği haline getirmiş. Tasarladığı takıları 5 yıl boyunca bir tezgahta sattıktan sonra Alaçatı’da kendi mağazasını açan Özlem Yörük’ün ünü bugün ülke sınırlarını aşmış durumda. Alaçatı’nın yanı sıra 3 ülkede daha mağazası bulunan ve ihracat yapan Atölye Özlem Yörük’ün kurucusu Yörük’le girişimcilik hikayesini, yarınlara dair planlarını konuştuk.

Bir tezgahla başlayan macera bugün ülke sınırlarını aştı

Haberin Devamı

EVİN KAPISINI ÇEKİP ÇIKAR
1978 İzmir doğumlu Özlem Yörük’ün resme olan merakı aslında ilkokuldan itibaren başlamış. Öyle ki liseyi bitirene kadar tüm okul defterlerinin bir köşesinde kimi zaman karakalem, kimi zaman portre bazen de çizimler yer almış. Tabii Yörük, süreç içinde bu yeteneğini daha da geliştirmek istemiş. Bunun için bir kursa gitme kararı almış. Ama o zamanın koşullarında bu talebi aile içinde çok da karşılık bulmamış. “Ben de kurs için evin kapısı çekip gittim. Bu kurs yeteneğimi daha da geliştirmem adına benim hayatımda önemli bir dönüm noktası oldu. Hocalarımın yönlendirmesiyle yeteneğim tescillendi ve güzel sanatlar okumam gerektiğini söylemeye başladılar” diyen ve o süreçte açıköğretimde işletme okuyan Özlem Yörük, hocalarının sözlerinden sonra üniversite tercihini değiştirme kararı almış.

Bir tezgahla başlayan macera bugün ülke sınırlarını aştı

* Atölye Özlem Yörük 12 ay açık bir mekan. Özlem Yörük kış aylarında ise koleksiyonları için farklı malzeme bulmak adına yurtdışına seyahatler yapıyor. İlginç taşlar bulan Yörük, “Orijinal taşlar ve özel kemiklerden koleksiyonlar hazırlıyorum” bilgisini paylaşıyor.

Haberin Devamı

RESMİN YANINA TAKIYI EKLEDİ
Zorlu ve yoğun bir maratonun ardından Denizli Pamukkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim-İş Bölümü’nü kazanan Yörük, bu yıllarda resmin yanına ufuk ufak takı tasarlamayı da eklemiş. “Takıda hiçbir eğitim almadan bu alanda da bir şeyler yapmaya başladım. Güzeli arayışta resmin yanına takıyı da ekledim. Tabii 2002’de üniversiteyi bitirdikten sonra öğretmenlik için memurluk sınavlarına girdim ama az farkla buradan sonuç alamadım. Ben de İzmir’de halk eğitimde öğretmenlik maceram başladı. Resim, seramik, ahşap boyama gibi çeşitli derler verdim” diyen Özlem Yörük’ün bu koşuşturmaca içinde kariyer yolculuğundaki arayışı da bir yandan devam etmiş. Hobi olarak yaptığı takıların beğeni toplamasıyla birlikte Yörük, yavaş yavaş odağını buraya kaydırmış. Özlem Yörük, hikayesinin devamını söyle anlatıyor:

Haberin Devamı

Bir tezgahla başlayan macera bugün ülke sınırlarını aştı

ÇALIŞTIĞI MAĞAZAYI DEVRALDI
“Çeşitli yerlere yaptığım takılarımı vermiyordum. Daha sonra, ‘Bu işi ben yapabilirim’ demeye başladım. Dikili’de bir tezgah açtım ve tasarımları burada insanların beğenisine sundum. Bu tezgah 5 yıl devam etti. Bu sürede Alaçatı’da bir arkadaşımın mağazasında da takı tasarımı yapıyordum. Bir süre sonra o arkadaşım mağazayı devretme kararı aldı ve bana teklif etti. Bu teklifi kabul etmemle beraber 2014’te benim için yeni bir macera başlamış oldu. Dikili’de başlayan girişimcilik serüvenine Alaçatı’da Atölye Özlem Yörük’ü ekledim. Süreç içinde Alaçatı’da mağaza sayımız 2’ye çıktı. Bugün tasarımlarımızla önemli bir marka olarak yolculuğumuza devam ediyoruz. Bu süreçte de eşim İlhan’ın büyük desteğini görüyorum.”

 
ÜNÜ SINIRLARI AŞTI
ATÖLYE Özlem Yörük’ün ünü bugün Alaçatı’yla sınırlı değil... Turizm bölgesinde olmanın avantajıyla tasarladığı birçok takısı bugün dünyanın dört bir yanında. Ama ürünlerini sadece tatil için Alaçatı’ya gelenler almıyor. Türkiye’nin yanı sıra Meksika, Amerika, İsviçre, Kuveyt, Katar, Dubai, Hollanda, İngiltere, Yunanistan, Azerbaycan, Almanya ve Rusya’ya gibi ülkelere de ihracat yapan Yörük, “12 ülkeye 1hracatın yanında 3 tane de franchise sistemiyle şubemiz var. Azerbaycan, İsviçre ve Kuveyt’te de ‘Atölye Özlem Yörük’ var. Corner olarak yer alıyoruz. Şimdi hedefimiz bu şube modeliyle sayımızı artırmak. Amerika ve Dubai bu kapsamda rotamızda. Bizle aynı ruhu taşıyanla yol yürümek gibi bir stratejimiz var” diyor.

Haberin Devamı

 
KAZANDIĞINI SANATA YATIRIYOR
BİR yandan markasını uluslararası boyuta taşınmak adına yoğun mesai harcayan Özlem Yörük, bir taraftan da tüm organizasyonu kendisine ait olan Alaçatı Sanat Çalıştayı düzenliyor. Bu çalıştayın 5’incisini bu yıl depremden etkilenen sanatçılarla yapan Yörük, sanat atmosferine katkı sağlamak adına buna devam etmek istiyor. “Atölyeden kazandığımı sanata yatırıyorum” diyen Özlem Yörük’ün bir hedefi de sergi. Bu yıl takıda 25’inci yılı olan Yörük, heykelleştirilmiş bir takı hazırlığında. Bu da birkaç yıl içinde hayata geçecek bir hedef onun için...

 
KISA KISA
* Hem takı tasarımı, hem de resim aslında Özlem Yörük’ün içsel yolculuğu... Günde en az 16 saat çalışan Yörük, “Tüm tasarımlar bana ait, benim elimden çıkıyor. Başta annem olmak üzere ekip arkadaşlarım altyapı noktasında destek oluyor ama son dokunuşlar benden. Eserlerimi kendisine güvenen, renkleri seven, ‘Ben buradayım’ diyen stil sahibi başarılı kadınlar tercih ediyor” diye konuşuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları