Anne mayasıyla köklenen girişim

Öğretmenlikten çiftçiliğe geçen ve kendi markasını yaratan Özge Akıllı, bugün organik sertifikalı aile çiftliğinde yetişen ürünleri tüketiciyle buluşturuyor. Zeytin, zeytinyağı ve nar ekşisi üreten Özge Akıllı’nın hedefinde ise ihracat var. Bir hedef de Akıllı’nın köylü kadınları da ekonominin içerisine katmak.

Haberin Devamı

Anne mayasıyla köklenen girişim

TARİH boyunca hep barışın sembolü kabul edilen, kutsal sayılan, birçok efsaneye konu olan ölümsüz ağaç zeytinin ve onun ölümsüzlük suyu zeytinyağının popülaritesi her geçen gün artıyor. Yarattığı ekonomiyle dikkat çeken sektörde bu coğrafyanın değerine değer katma hedefiyle yola çıkan butik üretici sayısı da günden güne çoğalıyor. Özge Akıllı da bunlardan biri. Öğretmenlik kariyerini bırakarak yönünü toprağa dönüp çiftçi olmuş. Sevgisiyle mayaladığı her şeyi çoğaltan annesine verdiği sözü tutmuş ve kendi hikayesini yazmak için yola çıkmış. Akıllı Çiftlik’te ürettiği zeytin ve zeytinyağlarını kendi ismiyle markalaştırıp tüketiciyle buluşturan Akıllı ile girişimcilik hikayesini ve yarınlara dair hedeflerini konuştuk.

Haberin Devamı

Anne mayasıyla köklenen girişim

ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞMIŞ
Emniyet müdürü bir babanın kızı olarak 1982’de Ankara’da doğmuş Özge Akıllı... Babasının görevi nedeniyle de birçok kentte bulunmuş. Sokaklarda, ağaç tepelerinde, kaykay yaparak ya da kızağa binerek büyümüş. Ortaokul ve lise hayatını Ankara’da tamamladıktan sonra Özge Akıllı, üniversite eğitimi için Antakya’nın yolunu tutmuş. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilişim Teknolojileri ve Programlama’yı kazanmış. Üniversitenin ardından da sırasıyla Ankara, İstanbul ve İzmir’de öğretmenlik yapmış. Bilişim teknolojileri ve satranç üzerine öğretmenlik yapan Özge Akıllı, özel eğitim sektöründe yüksek tempoyla çalışmış.

Anne mayasıyla köklenen girişim

HAYATIN PLANI FARKLI
Tüm bu koşuşturmaca içerisinde babası ve annesi de İzmir Dikili’de bir çiftlik kurmuş. Özge Akıllı da bu süreçte yarı öğretmen yarı çiftçi olarak kariyerine okul ile zeytin ve nar ağaçlarının arasında yön vermiş. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok şeyi değiştiren pandemiyle birlikte, öğretmenlikten çiftçiliğe geçme kararı almış. Akıllı, o süreci şöyle anlatıyor:
“Bir bahar zamanı, doğa tüm görkemiyle yeniden doğmaya hazırlanırken, aslında olmak istediğim yerin doğa olduğuna karar verdim. Ama hayatın farklı planları varmış. Bu süreçte annemi koronavirüs nedeniyle kaybettim. Benim için oldukça zor bir süreç ortaya çıktı. Bir süre kendimle başbaşa kaldıktan sonra bir arkadaşımın teklifiyle yine yarı zamanlı öğretmenlik yapmaya başladım. Özel bir okulda ekoloji öğretmeni olarak annemden öğrendiğim turşudan sirkeye birçok şeyi çocuklara aktardım. Çocuklar bana çok iyi geldi.”

Haberin Devamı

Anne mayasıyla köklenen girişim

O SÖZÜNÜ DE TUTTU
“Toprağa tohumlarını hayallerinle atarsın” diyen annesine Özge Akıllı’nın bir sözü varmış. Annesi çiftlik ürünlerini kullanarak Özge’nin kendi markasını yapmasını çok istiyormuş. Özge Akıllı da hem zeytinlerle küçük yaşta başlayan yolculuğuna yeni bir boyut kazandırmak hem de ‘Bu topraklara kök sal, kendi markanı kur” diyen annesine olan sözünü tutmak için harekete geçmiş. Markalaşma serüveniyle ilgili ise şu notları paylaşıyor Özge Akıllı: “Annem her şeyi sevgisiyle mayalıyordu. Bunu da herkesle paylaşırdı. Onun el vermesiyle de ben de o mayayı büyütmek için yola çıktım. Organik sertifikalı çiftliğimizden elde ettiğimiz zeytinlerle yeni bir hikaye yazmaya başladım. Özge Akıllı Akıllı Çiftlik markasıyla zeytin ve zeytinyağı üretmeye başladım. Kendi topraklarımda kök salmaya başladım. Bu logomuza da ilham oldu.”

Haberin Devamı


BUTİK ÜRETİCİ
ÖZGE Akıllı Akıllı Çiftlik... Butik bir üretici. Ağırlıklı olarak kendi çiftliğinin zeytinini kullandığını söylüyor Özge Akıllı ve ekliyor: “2022’de maceramız başladı. Ana ürünümüz zeytin ve zeytinyağı. Kendi çiftliğimizin zeytinlerinden. Ama bizim standartlarda çalışan komşu bahçelerimizden de ürün alıyorum. Nar ekşimiz de var. Tüketiciyle de ağırlıklı online kanalla buluşuyoruz. Birkaç mağaza rafında da ürünlerimiz var. 4 çeşit ambalajla tüketiciyle buluşuyoruz.”


HEM ALTERNATİF ÜRÜNLER
HEM DE İHRACAT GÜNDEMDE
ÖZGE Akıllı’nın gelecekle ilgili de çeşitli planları bulunuyor. Bunlardan biri de özel bir ürün. Akıllı, “Bu özel ürünleri de niş noktalara vermek gibi hedeflerim var. Bir hedef de ihracat. Şu an çalışmalarımız sürüyor. Japonya hedef pazarlardan biri. İlerleyen yıllarda bunu da hayata geçireceğiz. Butik bir üreticiyiz ama daha fazla kişiye dokunmak istiyorum. Zeytin, zeytinyağı ve nar ekşisinin yanı sıra alternatif ürünler üzerine de çalışıyorum. Burada da köylü kadınları da sürecin içine katmayı planlıyorum. Tarhana, salça, domates kurusu gibi ürünler olabilir” diyor.

KISA KISA

Haberin Devamı

Zeytin gibi kadim bir ağaçtan güç aldığını söylüyor Özge Akıllı, “Her seferinde yeniden daha iyi ve güzel üretimi hedefleyerek, zeytinin şifasına ve bereketine kucak açmak, zeytinin zümrüt yeşilini tüm insanlara taşımak en büyük mutluluğum” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları