Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

Noni’s House’un kurucusu Selin Solmazer, yıllar içinde geliştirdiği tariflerden Cunda Adası’nda geçirdiği çocukluğuna, New York’ta bir fine dining restoranda edindiği deneyimden yaşamına birçok konuyu ‘Arka Bahçemin Renkleri’ isimli kitapta toplamış. Kitabın geliri ise öğrencilere burs olacak.

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri


SELİN Solmazer, yıllar önce sigortacılık sektöründe çalıştığı sırada babasının rahatsızlığıyla birlikte ailesine daha fazla vakit ayırmak adına kendi işini kurmaya karar vermiş bir girişimci. Bu kararla birlikte yaptığı araştırmalar Solmazer’in karşısına bağcılığı çıkarmış. Doğayla da iç içe olması nedeniyle 2005’te Çeşme Ovacık’ta şaraplık üzüm üretimi içi harekete geçmiş. Süreç içinde buna butik konseptte zeytin ve zeytinyağı da ekleyen Selin Solmazer, üretim halkasına en son Noni’s House markasıyla da restoranı dahil etmiş.

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

BU BAHÇEDE ÇOK ŞEY VAR
Mücadeleci bir kişilik olan ve mevcut unvanının yanına şefliği de ekleyen Solmazer, dünyanın birçok yerinde yaşayarak ve çalışarak edindiği mutfak-hayat deneyimlerini şimdi de bir kitapta toplamış. ‘Arka Bahçemin Renkleri’ isimli kitap, Selin Solmazer’in yıllar içinde geliştirdiği lezzetli tarifleri, Cunda Adası’nda geçirdiği çocukluğundan başlayıp New York’ta bir fine dining restoranda edindiği deneyimlere yayarak paylaştığı, okurken insanı alıp götüren çok keyifli bir eser olmuş. “İstiyorum ki elinizde tuttuğunuz bu kitap öyle bir kitap olsun ki her sayfada hem bildiğiniz, sevdiğiniz, uzun saatler oturmaktan keyif aldığınız rengarenk bahçem Noni’s House’u bulun; hem de lezzetli yemeklerimi ve kahvaltılıklarımı yaratırken neler yaşadığımı, bir tek bana saklı olan anılarımı benimle paylaşın” diyor.

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

 

* Selin Solmazer, “Yeni yeni tomurcuklanan çiçeklerle dolu bahçemde, çiy yağmış yaprakların serinliğinde elime kalemi aldığım ilk an gönlümden, zihnimden geçen şuydu: Benim kitabım sıradan bir yemek tarifi kitabı olmasın! Hayat gibi, içinde güzel çiçeklerle beraber yabani otların da büyüdüğü ve tam da bu yüzden muhteşem görünen bahçem gibi bütüne baktığımız zaman tüm lezzetlere sahip, gerçek bir yaşam hikayesinden ortaya çıkan farklı bir yemek kitabı olsun” diyor.

ENGELLERLE DE KARŞILAŞTIM
Noni’s House’un gerçek bir hikayesi olduğunu söyleyen Solmazer, “Noni’s House öyle sadece ben istedim oldu, yaptım ve tuttu bir yer değil. Büyük küçük herkesin gülümseyerek geldiği, şehir dışından gelenlerin bir gününü mutlaka bahçemdeki rahat koltuklara uzanarak geçirmeye ayırdığı Noni’s House’un her detayıyla herkese hitap eden bir yer haline gelmesi yıllarımı aldı. Bu kitabı yazdım, çünkü bu güzel bahçeye giderken çok dikenli yollardan geçtim. Zaman zaman ayaklarım kanadı, hiç beklemediğim engellerle karşılaştım ama hiç yılmadım. Bunun anlatılmaya değer bir yaşam öyküsü olduğuna inancım tam. Tek başına, hem de bir kadın olarak yepyeni bir dünya kurma cesaretini nasıl gösterdiğimi anlatarak benim gibi mücadeleci kadınlarla ve erkeklerle bir olma inancım tam. İstiyorum ki herkes kendine inanmanın sonuçlarının ne kadar mutluluk verebileceğini görsün. Ve yine biliyorum ki içinde yaşadığımız bu kaos ortamında benim gibi kendine ait, küçük ve huzurlu bir dünya yaratmak isteyen pek çok insan var” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

* Noni’s House’un arka bahçesinin tüm renkleri, yaşanmışlıkları, tarifleri bu kitabın sayfalara serpilmiş halde yer alıyor.



O ÇİÇEKLERİ GÖRMEK ÖNEMLİ
‘Arka Bahçemin Renkleri’ kitabının insanlara biraz da olsun ilham olmasını umduğunu paylaşan Selin Solmazer, ışık tutacak bir şeyler bulmalarının kendisini mutlu edeceğini kaydediyor. “Bununla beraber eli biraz bıçak tutan herkesin kendini masterchef ilan ettiği günümüzde, evde eşe dosta arada bir hazırlanan masayla her şeyin her zaman güllük gülistanlık gitmediği bu bahçede her gün yüzlerce insana hizmet vermek için yapılan hazırlıkların ve o hizmeti sunmanın arasındaki fark ve zorluklarını anlatmak da gerekli diye düşünüyorum. Burası her ne kadar kendime göre yarattığım küçük bir dünya olsa da dışarıdan misafirlerin gelmesiyle her an dış dünyayla da iletişim halinde olan bir yer. Canı sıkılmış, huzursuz, mutsuz, huysuz insanların da geldiği ve acısını bizden çıkartmaya çalıştığı, iş disiplini olmayan çalışanların sınırlarımı zorladığı, tedarikçilerin beni yarı yolda bırakabildiği bir yer. Bu nedenle hayattaki amacımız kendi dünyamıza kapanmak olsa da bu mümkün değil” diyen Solmazer, asıl amacın da ayrık otlarının arasındaki çiçekleri görmek, elimizdekiyle elimizden gelenin en iyisini yapmak ve mücadele etmekten asla vazgeçmemek olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri
Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

 
KENDİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YURTDIŞINDA DA ÇALIŞTI
KARŞILAŞILAN bu zorlukların ve hizmet deneyiminin sadece Noni’s House ile sınırlı olmadığını da anlatan Selin Solmazer, mutfak konusunda bilgi ve becerisini geliştirmek adına New York ve Paris’te çeşitli restoranlarda çalışmış. Dünyanın neresine giderseniz gidin, yiyecek-içecek sektöründe çalışan insanların kişilik ve bilgi sorunun hala devam ettiğini savunan Solmazer, ekliyor: “Çalışma saatlerinin uzun ve yoğun olması, herkesin tatil yaptığı günlerin bizlerin en çok çalıştığımız günler olması gibi başlıca sebeplerden ötürü ister restoran sahibi, ister çalışan olarak bu sektörde yer almayı isteyen her insanın gerçek bir kararlılık ve azim göstermesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

 
TIPKI HAYATIN KENDİSİ GİBİ
NONI’s House’un Arka Bahçesinde aile yadigarı tariflerle başka hiçbir yerde bulamayacağınız Selin Solmazer’in kendi tarifleri kadar, samimi bir şekilde yaşadığı her şeyi anlattığı pek çok anı da tıpkı güzel bir yemeği yaparken içine lezzet katması için koyduğumuz malzemeler gibi yer almış. Yıllar içinde zihninde yer eden acı, tatlı, bazen içi çürümüş diyebileceğimiz hayal kırıklıkları da var. “Bu kitapta soğan doğrarken tutamadığımız gözyaşlarımız gibi akan gözyaşlarım var. Dikkatsizliğimden üzerime sıçratıp kendimi yaktığım yağ gibi yaptığım hatalar var. En sevdiğimiz insanın elinden çıkmış o tanıdık, bildik yemekten ilk ısırığı aldığımızda hissettiğimiz lezzet patlaması ve huzur var. Tıpkı hayatın kendisi gibi. Tüm bunlar bizi gülümseten, içimizi ısıtan bir yemeğin ortaya çıkarken geçirdiği aşamalar” diyor.

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla ‘arka bahçemin renkleri

 
ÇOK ÇALIŞKANLILIK GİRİTLİLİKTEN
BU kitabın kapağının ardında sevgi, emek, alın teri ve özen var. Tek tek her birini yaparken, malzemesinden lezzetine kadar titizlikle seçimlerini sergilediği bir menünün altına attığı imza da yine bu kitabın sayfalarında. Selin Solmazer, “Dolayısıyla gurur da benim, biri eleştiri yaparsa hüsran ve üzüntü de benim. Bu kadar önemsiyorum yaptığım işi. Bu kadar kendimi adadığım bir isim Noni’s House. Çok çalışkanım. Giritli olmamdan kaynaklanıyor bence bu yanım” diye konuşuyor.

 
KİMSE TAM OLARAK BİLEMEZ
BU işe başladığı yıllar boyunca bol bol hizmet sektörüne yeni elemanlar yetiştiren Selin Solmazer, “Hatta o kadar çok eğittim ki bir ara yeni eleman görüp tekrar tekrar aynı şeyleri anlatmaktan, ne yapması gerektiğini izah etmekten yoruldum. İnsanlar işimi çok sevdiğim için burada gerçekten çok iyi vakit geçirdiğimi, eğlendiğimi filan sanıyor olabilir ama bazı gerçekler de var ki bu kısmı sadece bu işi yapan sektörden kişiler anlayabilir bence. Zaman zaman sezon içinde işe alınan çalışanların yarattığı sıkıntılar, durduk yere yarı yolda bırakılmalar, kendinizden üç tane daha klonlayamama çaresizliği, kuyruğu dik tutup sadece kendinize güvenerek, olan bitenlerin yarattığı, içinizde biriken stres hormonları, mide ağrıları, çene kasılmaları, adrenalin patlamaları arasında geçen günler ve gecelerin hesabını, ücretini, sağlığınıza yaptığı etkilerini bu sektörden olmayan hiç kimse tam olarak bilemez” diyerek, yaşadıklarını paylaşıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları