Yanmadan D vitamini almanın püf noktaları

Soru: Bir yandan “Güneşten korunun” deniyor, diğer yandan “D vitamini için güneşe çıkın”. Hem zararlı etkilerinden korunup hem de D vitamini nasıl alabiliriz?

Haberin Devamı

Güneşin zararlı etkilerinden elbette ki korunmak gerekiyor. Bu konuda herhangi bir fikir ayrılığı yok. Ancak en ekonomik ve önemli D vitamini kaynağı da güneş. Maalesef günümüz koşulları ve kapalı ortamlarda geçirilen uzun saatler bizi güneş ve beraberinde D vitamininden yoksun bırakıyor.
Uzmanlar güneşli bir ortamda, güneşten koruyucular sürmeden, 15-20 dakika bulunmanın D vitamini için yeterli olduğunu belirtiyor.
Dolasıyla, “D vitamini alıyorum” diyerek güneşten korunmayı ihmal etmeyin. Güneş ciltte kalıcı lekelere, alerjilere yol açabiliyor. Uzun vadede cilt kanserlerine zemin hazırlayabiliyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için gölgede kalmak yeterli değil. Çünkü yansıyan güneş ışınları sizi gölgede de bulabilir. Ayrıca:

 

Haberin Devamı

Saat 11.00-16.00 arasında güneşte kalmayın.

 

Uygun giysiler, şemsiye, güneş gözlüğü ve şapkadan da korunmak için yararlanın.

 

Hem UVA hem de UVB’den koruyan, suya dayanıklı güneşten koruyucu ürünleri tercih edin.

 

Çocuklarınızı güneşin altında uyutmayın. Baş ve gözlerini korumak için mutlaka şapka takın, fanila giydirin. 6 aydan küçük bebekleri direkt güneşe çıkarmayın, gölgede tutun.

 

Bulutlu havalarda gevşemeyin. Korunmayı bırakmayın. Güneş ışınlarının yüzde 70’i bulutları geçiyor.

 

Gözlerinizi de güneşten korumayı ihmal etmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları