Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Minikler için kocaman hayaller

Çocuğunuzun odasını daha eğlenceli, daha fonksiyonel ve daha yaratıcı bir mekâna dönüştürmek için köşe bucak gezmeye gerek yok.

Haberin Devamı

Hayal gücüne biraz zaman ayırmak ve o hayalleri kovalamak yeterli



1. Üçü bir yerde

Tek bir mekânda iki kişilik yaşam düzeni kurmak hem yaratıcı hem eğlenceli olabilir. Yatak, çalışma masası ve raf ünitesini birarada çözen böyle bir tasarım odada yer tasarrufu sağlarken, aynı zamanda paylaşmayı motive ederek ortak bir enerji kazandırır. Duvar, zemin ve mobilyalarda tek renkli seçimler, karışık bir görüntüyü engelleyecektir.


2. Atmayın, değiştirin

Çocukların kullandıkları eşyaları hızla eskittikleri bir gerçek. Sık sık değiştirmek hem ekonomik hem de ekolojik olarak hata olacağı için renkli çözümlerle onlara yeniden hayat verebilirsiniz. Tıpkı yıpranan ayaklara çorap giydirip renkli yün ipliği sarmak gibi.


3. Yeni eski de olabilir!

Çocuk odasına hevesli olduğunuzu biliyoruz ama illa ki her şey yepyeni ve gıcır gıcır olmak zorunda değil. Hem belki de o da gelecekte bir ‘vintage’ tutkunu olacak. Sizinle gezdiği ikinci el mağazalarında gördüklerine bayılıyor olabilir. Onu kendi çocukluk yatağınıza yatırıp yanına da anneannenizden kalan komodinini yerleştirmek ikiniz için de çok mutluluk verici olabilir.

Haberin Devamı


4. Aidiyet duygusu önemli

Gençler odalarında çalışmayı, odalarında uyumayı ve yine bu mekânda dinlenmeyi, arkadaşlarıyla bir araya gelmeyi tercih ederler. Onlara evin en küçük odasını vermek yerine ranzalı yatak ve çift işlevli ünitelerle ihtiyaç duydukları alanı sağlarsanız, hem odalarına aidiyet duymalarını sağlar hem de sizin kendi ihtiyaçlarınız için ayırdığınız alanları dönüştürmeye kalkmalarını engellemiş olursunuz.


5. Aynı ama farklı

İki kız kardeş için tasarlanan bir yatak odasında, aynı yatak, aynı düzenleme üniteleri ve dekoratif öğelerle bile çocukların farklı kişiliklerini yansıtmak mümkün. Duvar kağıdı ve yatak tekstillerinde aynı desenin farklı renklerini seçmek özel ama bütünlüğü bozmayan bir çözüm olacaktır.


6. Bir doz kişisellik şart

Çocuklar ve gençler odalarını kişiselleştirmeyi, duvarlara astıkları poster veya sanat çalışmalarıyla kendilerini temsil eden öğeleri mekâna katmayı severler. Tıpkı bu odadaki büyük poster ve tavana asılı ışıklı hız göstergesi şeklinde aydınlatma gibi. Tüm odayı olmasa bile bazı köşeleri ele geçirmesine izin vermelisiniz.

Haberin Devamı


7. Figüratif tekrarlar

Kız çocukları çiçeklerin, peri kızlarının ve kelebeklerin romantik yanından, saf ve dingin dokusundan hoşlanırlar genellikle. Bu figürlerin başrole çıkacağı bir odada, desen kullanımının göz yormaması için tümünü aynı renk tonlarında seçmelisiniz. Gerekirse bütün oda çiçeklilerle dolsun, yeter ki aralarındaki renk geçişleri sert olmasın.


8. Onlar hayvanlara bayılır!

Hem de en vahşilerine bile. Bugüne kadar ona hep sevimli şeylerden bahsetmiş olabilirsiniz ama o belgeselleri, vahşi doğayı ve kaplanları küçük sevimli ayıcıklara tercih ediyor olabilir. Tatilde renkli kaydıraklardan kaymaktansa safariye gitmeyi istiyor olabilir. Artık oynamadığı peluş orman hayvanlarını küçük bir dikiş işleminden geçirerek duvarına asabilirsiniz.

Haberin Devamı


9. Yaz tahtaya

Karatahta, ufaklığın duvarları boyamasını engellemek için yaptırdığınız bir çözüm olsa da yaşı biraz büyüdüğünde çalışma alanında da çok işine yarayacak. Çalışma masasının etrafındaki renkli şeyler dikkatini dağıtacağı için karatahta hem modern bir çözüm hem de not alarak hafızasını geliştireceği harika bir tasarım olabilir.


10. Kapalı dolaplar ardında

Bir çocuk odasında ne kadar çok kapaklı dolap olursa o oda o kadar toplu olur, bu çok net. Yalnız bu dolapları sıra sıra dizilmiş askerler gibi yaptırırsanız bu görüntü sizden önce onun canını sıkacaktır. Bu yüzden yatay, dikey, farklı konumlandırılmış değişik boylarda dolap ve raflar kullanmalısınız. Bütünlük yakalamak için aynı rengi tercih etmenizde fayda var. İşte şimdi her şey yerli yerinde.

Yazarın Tüm Yazıları