Damak yarıklarında cerrahi tek çözüm

Kedilerde damak yarığı doğuştan olabildiği gibi sonradan travmaya bağlı olarak şekillenebilmektedir.

Haberin Devamı

Damak yarığı çok basit bir sağlık sorunu gibi görülmekle birlikte özellikle doğuştan gelen yarıklar yavrunun beslenememesine ve hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.
Damak yarığı ağız ile burun boşluğu arasında geçiş durumu oluşturduğundan besinlerin bir kısmı burun boşluğuna oradan da akciğerlere kadar gidebilir. Damak yarığı bulunan kediler yeme ve içme sırasında ciddi sıkıntı yaşarlar, beslenme sırasında burun akıntısı, aksırma. solunum sıkıntısı gözlemlenir. Beslenme yetersizlikleri gelişim geriliğine, kilo kaybına neden olur. Doğuştan gelen yarık durumlarında meme ememeyen yavrunun hayatını kaybetmesi riskler arasındadır.

*
Damak yarıklarına cerrahi müdahale ile çözüm bulunur. Yarığın pozisyonuna büyüklüğüne göre birden fazla operasyon gerektiren durumlar olabilir.
Küçük yarıklarda yarık kenarlarının karşılıklı olarak dikilmesi yöntem olarak tercih edilebilir. Ağızdan alınan bir parça ile yarık bölgenin cerrahi olarak onarımı uygulayabildiğimiz bir operasyondur.
Damak yarıklarının kendiliğinden zamanla kapanması, ilaçlarla iyileşmesi mümkün olmadığından hekiminizin cerrahi müdahale önerisini ciddiye alın. Yarığın kapatılmadığı her gün evcil dostunuzun hayati tehlike altında olduğunu unutmayın.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları