Muğla tarım ve gıdada marka olmak istiyor

MUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, veteriner hekim ve heyecanını hiç kaybetmeden sürekli proje peşinde koşan bir bürokrat... Aslen Milaslı olan Saylak, haliyle bölgenin coğrafi yapısı ve doğal dokusunu iyi tanıyor. Sürekli, “Sorunlar var ama çözümler de var” diye konuşan Saylak ile uzun bir görüşme yaptım. Çünkü dünya çapında bir turizm merkezi olarak öne çıkan Muğla’nın büyük tarım, gıda ve ormancılık potansiyeli kamuoyunda fazlaca bilinmiyor. Bu yönüyle Hürriyet Ege, Muğla’nın söz konusu özelliğinin tanıtımı bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor diyebiliriz.

Haberin Devamı

Barış Saylak, halen devam etmekte olan projeleri şöyle anlatıyor:
1. Zeytinlerde Verimsizlik Sebeplerinin Tespiti ve Sorunların Giderilmesi Projesi: 3 milyon 450 bin TL bütçeli projemizle verim alınamayan zeytinliklerdeki sorunların tespiti için çalışıyoruz. 2021’de başlayan projeyle 3 yıl boyunca Milas, Yatağan, Menteşe ve Bodrum ilçelerinde zeytin için çalışacağız. 54 üreticimizle 455 dekar alanda sezon boyu zeytinlerin takibini yaparak, sorunlara çözüm önerileri geliştiriyoruz. Böylece 54 örnek bahçe oluşturmayı ve diğer üreticilere rehber olmayı hedefliyoruz. Devam eden proje kapsamında Milas ve Yatağan’da da 2 adet erken uyarı sistemi kurduk.
2. Muğla Çileği Projesi: Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından desteklenen proje, 7 etap boyunca devam etti. Son etapta 3 milyon 60 bin TL destekle 49 üretici daha üretime katıldı. Proje kapsamında yaklaşık 600 dekar üretim alanı kazandırılarak ilimizde üretim alanı iki katına çıkarak bin 10 dekar alana ulaştı ve 3 bin 507 ton çilek üretimi yapıldı.
3. 1963’ten Günümüze Ata Tohumları Toprakla Buluştu: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen ata tohumlarından 1,5 milyon fideyi kırsalda, 50 bin adet fideyi de kentlerde özellikle okullarda bahçe ve balkonlarda toprakla buluşturduk.
4. Hastalıktan Ari İşletme Projesi: Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 423 bin TL’yle desteklenen projeyle 13 ilçedeki hayvancılık işletmelerini hedef aldık. Büyükbaş hayvancılıkta 9 adet ari işletmeye sahip ilimiz 2021’de 87’ye, 2022’de ise 154 işletmeye ulaşarak Türkiye sıralamasında birinciliğe yükseldi.
5. Buzağı Kalkanı Projesi: “Anneleri Aşılayalım Buzağıları Yaşatalım” sloganıyla yürüttüğümüz proje, 2022’de Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından sağlanan 2 Milyon 350 bin TL destekle başladık. İlimiz genelinde 87 ücretsiz aşılama programıyla doğum sonrası buzağı ishallerinin önüne geçmeyi ve sağlıklı hayvan yetiştirmeyi hedefliyoruz.
6. Kadın Dayanışması İle Koyun Yetiştiriciliği Projesi: Kadın dayanışmasını önemsiyor kadınların gücüyle kırsal kalkınmayı hedefliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 18 milyon 742 bin 500 TL destekleri ve yetiştiricinin 3 milyon 307 bin 500 TL katkısıyla örnek projeye başladık. Beş yılda tamamlanması hedeflenen projenin ilk iki etabında toplam 400 kadın yetiştiricimize 4 bin dişi ve 162 erkek hayvanın dağıtımını gerçekleştirdik.
7. Muğla’nın Çevreci ve Geleceğe Umut Projesi: Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı Projesi çerçevesinde 13 ilçe 456 lokasyonda toplama merkezleri oluşturulan programla yılda 50 ton atık toplanmasını hedefliyoruz.
8. Muğla Balıkçı Barınakları Kıyı ve Dip Temizliği: Muğla Valiliği himayelerinde başlayan projemiz doğrultusunda Muğla Su Ürünleri Kooperatifler Birliği ve kamu kurum kuruluşları işbirliğiyle 2 yıl boyunca mavi vatanı temizlemeye devam edeceğiz. 13 balıkçı barınağında eş zamanlı kıyı ve deniz dibi temizliğine başladık.
9 - Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Araştırma Projesi: Yaklaşık 40 bin büyükbaş hayvan kapasiteli ahırların parsellerinin yerleşeceği bu önemli projede 2500 istihdam sağlanmasını bekliyoruz.
10. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi
11. Çayır Mera Islah ve Amenajman Projesi: Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen projeyle meralar hayat buldu.
12. Yeni Doğan Buzağı Bakımı Ve Kolostrum Kalitesi Ölçülmesi Projesi: Projenin bütçesi 204 bin TL olup Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından finanse edilerek ilk defa Menteşe’de başladı. Hedefimiz buzağı ölümlerini yüzde 6’dan yüzde 3’e düşürmek.
13. Balıklandırma Çalışmaları: Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında Bodrum, Datça, Ula’da ve Köyceğiz’de balık salımları yapıldı. 2022’de yaklaşık 350 bin balık salımına ulaşılarak rekor kırıldı.
14. Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi: İştirakçisi olduğumuz projenin bütçesi 9 milyon 850 bin lira olup, bu rakamın 7 milyon TL’si Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından karşılanıyor.
15. Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi: Bu proje kapsamında yapılan “Zeytinyağı kalite Ödül Töreni” 3 yıldır başarıyla sürdürüyoruz. Eğitim çalışmalarının yanı sıra lisanslı depoculuk, polifenolü yüksek, butik üretim ve markaların artırılması çalışmalarının çıktısı olarak zeytinyağı kalite yarışmalarına katılım her yıl artarak devam ediyor.
16: Markalaşma ve Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi: Zeytinde markalaşma sürecinde yapılan çalışmaların bir diğeri de Zeytin Hasat Şenlikleri... Yanı sıra Bodrum Mandalini Şenliği’nde de koordinasyon görevi alarak coğrafi işaretli ürünlerimize sahip çıkıyoruz. Söz konusu çalışmaları bu yıl Dalaman’da ilki düzenlenen ve yaklaşık 5 bin katılımcı ile yapılan Dalaman İnciri Gürleyik Şenliği’nde de etkin rol alarak ilçelerimizde özellikle coğrafi işaret alan ürünlerde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.
HEDEF BELLİ
Barış Saylak, özetleyerek anlattığı projelerle nereye varmak istiyor? Bu önemli soruyu kendisine neden sordum? Çünkü bütün bunlar sıradan projeler değil. Belli ki burada iyi hazırlanmış bir yol haritası ve belirlenmiş bir hedef var. Zaten Saylak da bu çerçevede konuşuyor ve ‘Ne yapacağımızı biliyoruz’ diyor ve ekliyor: “Muğla’yı tarım, gıda ve orman ürünlerinde marka yapacağız. Bu alanda öylesine büyük bir potansiyele sahibiz ki bunu en akılcı ve en etkin biçimde değerlendirmeye zorunluyuz. Bu hedef doğrultusunda sektör paydaşları ama özellikle çiftçilerimiz ile sürekli iletişim halindeyiz. Bu hedefe hep birlikte yürüyeceğiz ve hep birlikte başaracağız.”

Yazarın Tüm Yazıları