Katma değer coğrafi işaretten geçiyor

GASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.

Haberin Devamı


ÖDEMİŞ VE NOHUT MAYALI EKMEK
Geçtiğimiz günlerde Ödemiş Ticaret Odası’nın (ÖTO) düzenlediği başarılı bir toplantıyla, Ödemiş nohut mayalı ekmeğinin coğrafi işaret ile tescillenmesinin kamuoyuna duyurusu yapıldı. Toplantıda, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’ndan sonra Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı ve Hürriyet Ege yazarı olarak ben de coğrafi işaretler hakkında bilgilendirme konuşması yaptım. ÖTO’nun genç ve girişimci Genel Sekreteri Adnan Bengi’nin açış konuşmasının ardından söz alan ÖTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sürav, “Ödemiş nohut maya ekmeğinin ayırt edici özellikleri ile coğrafi işaretini aldık. Çavuşdağı kuru fasulyesi, Çekişte zeytinyağı, Ödemiş köftesi, Ödemiş ipeği, Bozdağ kestane şekeri ürünlerinden sonra odamız girişimleriyle ‘Ödemiş nohut maya ekmeği’ coğrafi işaret belgesiyle altıncı ürünümüzün de desteğini almış olduk” diyor.

Haberin Devamı

GIDA İHRACATI VE COĞRAFİ İŞARET
İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy ise Ödemiş’in gerçekten çok yüksek tarım ve gıda potansiyelinin tanıtımı hususunda çok kararlı gözüküyor. Şahsen buna sevindim. Türkiye’nin en fazla süt ve peynir üretiminin yapıldığı bölge olarak Ödemiş’in, tanıtım ve kendini anlatmaya çok ihtiyacı var. Aksoy, coğrafi işaret tescillerinin öneminin yanı sıra markalaşmaya da özellikle dikkat çekiyor. Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da coğrafi işaretin bir ülkenin kalkınmasının da işareti olduğunu belirtirken, “Gıda ihracatının artırılması için coğrafi işareti ciddiye almamız, yönetişim ve denetim unsurlarını çözmemiz şart” diye konuşuyor. Prof. Dr. Tekelioğlu, ilgi ile dinlenen konuşmasını bitirirken, şu uyarıyı da yapıyor: “Ödemiş nohut mayalı ekmeği, yöresel lezzet ve damak tadı olarak bu bölgenin önemli bir kültürel mirası. Almış olduğumuz coğrafi işaretle bu kültürel miras korunacak, gelecek nesillere aktarılacak ve ilçenin de sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacak. Ancak bu süreç burada kesilmemeli. Çünkü mademki çok değerli bir üründen söz ediyoruz, o takdirde söz konusu katma değerin sürdürülebilirliği ve izlenmesi de ayrıca önem taşıyor.”

***

Haberin Devamı

BEYDAĞ SİMİT DÜRÜMÜNE DE TESCİL
İzmir Beydağ’da yapılan ‘simit dürümü’, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaretle tescillendi. Bu da güzel bir haber değil mi? Aslında, daha önce de yazmıştım, Beydağ kendisi küçük ama projeleri büyük olan bir ilçe. Aynı yine Ödemiş’in Bademli beldesi gibi çok güzel bir küçük şehir. Hem yeşil hem de huzurlu... Şimdi Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar’ı dinleyelim: “Beydağ, simit dürümün adresidir. Boyoz gibi tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, yüzyılı aşkın bir süredir fırınlarda yapılıyor. İlçemiz ile özdeşleşmiş olan bu lezzet sadece ilçemiz fırınlarında her sabah yapılır ve gün bitmeden tükenir. Genellikle kahvaltılarda tercih edilmesinin sebebi yine yöreye ait tulum peyniriyle birlikte tüketiminin yaygın olmasıdır. İsmi, tüketiminin üzerine ayçiçek yağı sürülmüş yumuşak simitin yine yağlı lavaşa sarılmış dürüm halinde gerçekleşmesinden dolayı.”

Haberin Devamı

ÜRÜNÜMÜZ MARKALAŞACAK
Başkan Yılmazlar, şöyle devam ediyor: “Coğrafi işaret çalışmalarımız uzun soluklu bir çabanın ürünü. Ürünlerimizi tescil ettirdikten sonra üretimin yaygınlaştırılması ve ekonomimize en verimli biçimde entegre edilmesi hususu önem kazanıyor. Biz de konunun bütün taraflarıyla bir araya gelerek çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştıracağız. Amacımız ilçemizin biraz daha tanınması ürünlerini herkesin bilmesi. Böyle ürünleri güvenilir olarak piyasaya lanse etmenin ancak böyle bir tescilden geçiyor. Geleneksel yöntemlerle elde edilen bu ürünler, kalite standartlarını yakalayan ‘coğrafi işaret’ ile mümkün olabiliyor. Bu sayede bu ürünümüz markalaşacak ve rakiplerinden ayrılacak. Dolayısıyla Beydağ’ın bu ürünleri markalaştırmasıyla, kent bir marka şehir olacak. Beydağ simit dürümü coğrafi işaret tescilinin tüm üreticilere ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu arada, tüm konukları ve doğaseverleri de kadim lezzetimizi tatmaya davet ediyorum.”

***

Haberin Devamı

SÜS BİTKİLERİ VE FİDANCILIK SERGİSİ
Efendim, bugün Ödemiş bölgesinden bir önemli etkinliği daha paylaşıyorum. Bilindiği gibi, bölge süs bitkileri sektöründe de çok ön plana çıktı. Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜS-BİR), her yıl düzenli olarak bir etkinlik düzenleyerek, bölgenin bu alandaki proje ve çalışmalarını tanıtıyor. Bu çerçevede, SÜS-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak, şu bilgileri veriyor: “Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği olarak 18’incisini düzenleyeceğimiz Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergimiz bu yıl 2-5 Kasım tarihlerinde Ödemiş Belediyesi Açık Fuar alanında gerçekleşecek. Sergimize süs bitkisi, meyve fidanı üretimi yapan tüm üreticiler, üretim ve uygulama malzemelerinin satış ve pazarlamasını yapan firmalar, peyzaj tasarımı, proje ve uygulama hizmeti veren bütün kurum, kuruluşlar katılıyor. Yaklaşık 100 firmanın katıldığı sergimiz sektörümüzün şölenine dönüşüyor. İlgi duyan herkesi sergimize bekliyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları