Tarihin ilk kedi fotoğrafı

İNSANLARIN en çok paylaştıkları fotoğrafların başında sanırım evcil hayvanları gelir.

Haberin Devamı

Cep telefonlarına fotoğraf çekme özelliğinin eklenmesi ve sosyal medyada paylaşımının yaygınlaşmasıyla günümüzde bir salgın haline gelse de tarihi eskilere dayanıyor aslında.

İngiltere’de açılan ‘Evcil Hayvanlarla Fotoğrafçılık Tarihi’ sergisi bu alışkanlığın 1830’lara kadar uzandığını gösteriyor.

artdogistanbul.com’da yer alan habere göre Bradford kentindeki National Science and Media Museum’daki sergi, fotoğrafçılık tarihi boyunca farklı dönemlerde kullanılmış işlemler ve tekniklere örnek gösterilebilecek çeşitli evcil hayvan fotoğraflarını bir araya getiriyor.

KURŞUN KALEMLE ÇİZİLMİŞ GİBİ

Sanatçı J.M. Burbank tarafından çekilen serginin ilk görseli ‘Head of Cat’, William Henry Fox Talbot’un 1834’teki buluşu gümüş bazlı fotoğrafçılıktaki negatif/pozitif sürecini kullanılarak çekildi. Bu işlem eserde yumuşak gölgeli bir görüntü yaratıyor. Bu da eserin yüksek kontrastlı bir fotoğraftan ziyade bir kurşun kalemle çizilmiş gibi görünmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Tarihin ilk kedi fotoğrafıHead of Cat

Dönemin ünlü şairi, romancısı ve oyun yazarı Mary Mitford da 1847’de köpeğinin fotoğrafının çekilmesini istedi. Köpeğin, o dönemki pozlama için dört dakika boyunca hareketsiz kalması gerekiyordu. Mitford’un şansı yaver gitti. Dört dakika kıpırdamadan durmayı başaran köpeğinin portresi ‘Miss Mary Mitford’s dog’ adıyla şu anda sergilenenler arasında.

PAYLAŞIMLIK FOTOĞRAF

1860’lardan sonra çekilmiş ‘The Old Batchelor’ isimli fotoğrafta ise bir kedi yanında bir bardak ve tıpalı şarap şişesiyle bir şarap fıçısının üstünde görünüyor. Bu fotoğraf, aile ve arkadaşlarla paylaşılmak üzere tasarlanan, döneminin popüler fotoğraf tarzı örneği kabul ediliyor.

Tarihin ilk kedi fotoğrafıThe Old Batchelor

PAULO COELHO OSMANBEY METROSUNU PAYLAŞTI

GEÇEN yıl elinde ‘Simyacı’ romanıyla Bursalı çoban Necati Değirmenci’nin fotoğrafını paylaşmıştı sosyal medya hesabı Instragram’da dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho.

Haberin Devamı

Bu paylaşım büyük ilgi görmüş ve Değirmenci haberlere konu olmuştu. Hatta kendisiyle yapılan röportajlarda ünlü yazarla tanışmak istediğini söylemişti.

Bursa, Mustafakemalpaşa’lı çobana kitabı hediye edip fotoğrafını çeken ve sosyal medya hesabından paylaşan kişi rehber Selçuk Tanaydın’dı.

Coelho, Türkiye merkezli paylaşımlarına devam ediyor.

Tarihin ilk kedi fotoğrafıPaulo Coelho

Bu kez Can Yayınları’nın kitaplarıyla ilgili hazırladığı reklam panosunu paylaştı X’teki sosyal medya hesabından.

Fotoğraf Osmanbey metro istasyonunda çekilmiş.

“Bazen içindeki hazineyi keşfeden Simyacı, bazen özgürlük peşinde dünyayı dolaşan bir hippi ya da alışılmış kalıpların dışına çıktığı için önyargılara maruz kalan Veronika ve nicesi...” yazan afişte Coelho’nun Türkçeye çevrilmiş kitapları için hazırlanmış afiş görünüyor.

Haberin Devamı

Türkiye’deki okurlarıyla en sıkı ilişkiyi kuran yabancı yazarların başında sanırım Paulo Coelho geliyor. Sürekli irtibat halinde.

Yazarın Tüm Yazıları