Şiirin kendine ait olmadığına inandıramadı

Twitter’da kendi imzasıyla paylaşılan bir şiire “Benim böyle bir sözüm yok” diye not düşen ünlü şair Ataol Behramoğlu’na başka bir kullanıcı ilginç bir cevap yazdı: “Hayır var, araştırmanızı öneririm.” Yaşayan bir şair bile sosyal medyada paylaşılan bir şiirin kendine ait olmadığına insanları ikna edemiyorsa, varın diğerlerini düşünün.

Haberin Devamı

SOSYAL medyadaki bilgi kirliliğinden nasibini alanların başında edebiyatçılar geliyor. Pek çok yazı, şiir, altına onların imzaları atılarak binlerce kişi tarafından paylaşılıyor. Kes-yapıştır yöntemiyle yapılan bu paylaşımların önüne geçmek neredeyse imkânsız. Eğer yazar ya da şair yaşıyorsa “Bu söz, bu şiir benim değil” diye itiraz edebiliyor. Hayatta olmayanların ise dijital ortamda yazdıklarına yakın bir külliyat kendilerine mal edilmiş durumda. Ancak yapılmış binlerce paylaşımın hangi birini düzelteceksiniz? “Bu metin bana ait değil” demeniz bile inandırıcı bulunmuyor. Tıpkı ünlü şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun başına gelen gibi.

Şiirin kendine ait olmadığına inandıramadı

İTİRAZ ETMEK DE YETMİYOR

Haberin Devamı

Bunun son örneği Twitter’da yaşandı. Bir kullanıcı “(...)Öğrendim ki/Bazen başkalarını affetmek yetmiyor/Bazen insanın kendisini affedebilmesi gerekir...” şeklindeki bir metni Ataol Behramoğlu imzasıyla paylaştı. Ünlü şair bu paylaşımın altına “Benim böyle bir sözüm yok” diye yazarak bu yanlışlığı düzeltti.
Bir başka kullanıcı Behramoğlu’nun paylaşımına şu cevabı verdi: “Hayır var, araştırmanızı öneririm.” Paylaşımı yapan yazdığından emin, bir diğeri ise şairin düzeltmesini bile düzeltme cüretini gösterebiliyor.
Ataol Behramoğlu “Bu tür paylaşımları o kadar çok düzeltiyorum ki, ‘bu söz’ diye yazdığımda artık arama motoru ‘bana ait değil’ diye tamamlıyor cümlemi” diyor.
Bunun insanların zevk ve kültür düşüklüğünü gösterdiğini, şairleri, yazarları kendi zevkine indirgeme gayreti olduğunu söylüyor Behramoğlu.
Hayatta olan bir edebiyatçı, sosyal medyada paylaşılan metnin kendisine ait olmadığını belirtmesine rağmen bu bilgiyi düzeltemiyorsa, varın yaşamayanları siz düşünün.

Şiirin kendine ait olmadığına inandıramadı
EN ÇOK PAYLAŞILAN İSİMLER

Kendilerine ait olmayan şiirlerin, sözlerin altına imzası atılan isimlerin başında Can Yücel, Cemal Süreya, Mevlânâ, Necip Fazıl, Ümit Yaşar Oğuzcan geliyor. Araştırmacılar ve sevenleri sosyal medyada paylaşılan ve onlara ait olmayan şiirlerden, sözlerden oluşan seçkiler bile hazırladılar. Örneğin akademisyen, şair ve yazar Semih Çelenk, Can Yücel’e ait olmayan ama onun imzasıyla paylaşılan elliye yakın şiir tespit etmiş.

Haberin Devamı

SABAHATTİN ALİ DEĞİL SEBAHATTİN ABİ

Yanlış isimle şiir paylaşımına ait en ilginç örneklerden biri ‘Adın Kavuşmak Olsun’ şiiri. Şiirin Sabahattin Ali imzasıyla paylaşılması bir nebze anlaşılabilir. Çünkü gerçek yazarının adı Sebahattin Abi.
‘Malumatfuruş’ adlı internet sitesinin haberine göre şiir, 1971 doğumlu şair Sebahattin Abi’ye ait. Söz konusu şiir 2005 senesinde antoloji.com’da paylaşılmış ve şairin kendi Youtube kanalında şiiri seslendirdiğini görmek mümkün.
Şiirin kendine ait olmadığına inandıramadı
Sen mutluluğun sahte resmini yapabilir misin Abidin

SADECE şiirler ve sözler değil, resimler de paylaşılıyor yanlış imzalarla. Bunlardan en yaygın olanı ise Abidin Dino imzasıyla paylaşılan ‘Mutluluk’ tablosu.

Nâzım Hikmet’in ‘Saman Sarısı’ şiirindeki “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin” dizesinden yola çıkarak Dianne Dengel’a ait bir tablo uzun yıllar bu şekilde paylaşıldı. Hatta bırakın sosyal medyayı, Konservatuvar Eğitim ve Öğretimi Koruma ve Destekleme Derneği’nin çıkarttığı Dergimiz isimli güzel sanatlar dergisinin Aralık 2007 tarihli 13. sayısı Abidin Dino sergisi için görsel olarak bu tabloyu kullanmıştı. Bunun üzerine yazdığım bir yazıyı o tarihte “Sen mutluluğun sahte resmini yapabilir misin Abidin?” diye bitirmiştim.

Yazarın Tüm Yazıları