Masumiyet Müzesi Avrupa turuna çıkıyor

NOBEL Edebiyat Ödülü sahibi yazarımız Orhan Pamuk, ‘Masumiyet Müzesi’ ile Avrupa turuna çıkıyor.

Haberin Devamı

Pamuk’un ‘Eşyaların Tesellisi’ adıyla hazırladığı sergisi Almanya Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları (SKD) iş birliğiyle, Alte Meister Galerisi Semper Salonu’nda perşembe günü yapılacak bir basın toplantısıyla ziyarete açılacak.

Sergide, ‘Masumiyet Müzesi’nde yer alan 78 vitrinden 41’inin edisyonunu yer alacak. Bu koleksiyonun yanı sıra Orhan Pamuk’un Alte Meister koleksiyonundan ilhamla oluşturduğu 19 yeni enstelasyon da ilk defa izleyici karşısına çıkacak. Nesneler, resimler ve metinlerden oluşan kolajlar, Pamuk’un İstanbul’da müzede yer alan bölümlerden bu yana gerçekleştirmiş olduğu bu türden ilk çalışması. Altemeister Galeri koleksiyonundan ilhamla yola çıkan bu yeni enstelasyonlar Pamuk’un diğer romanlarının çağrışımlarıyla örülen hikayeler anlatıyor. Eşyaların bizi nasıl teselli ettiğine kafa yoran Orhan Pamuk müzelerin modern dünyadaki rolü üzerine araştırmalar yapıyor.

Haberin Devamı

Masumiyet Müzesi Avrupa turuna çıkıyor

MÜNİH VE PRAG’A GİDECEK

Sergi, Dresden’den sonra Mayıs - Ekim 2024 aylarında Münih Lenbachhaus’ta ve Kasım 2024’ten 2025 ilkbaharına kadar da Prag’da DOX Çağdaş Sanat Merkezi’nde açılacak.

Romandan esinlenerek yapılan ve romanla birlikte tasarlanan ilk müze olma özelliğini taşıyan Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ kapılarını roman basıldıktan dört sene sonra, 2012 yılında açtı. Müzede kitabın her bölümü bir eserle anlatılıyor; üç katlı müzede yer alan vitrinlerde romanın ana karakterleri Kemal ile Füsun’un gündelik hayatına dair objeler sergilenirken 1970’lı yıllardan 2000’lere İstanbul hayatından kesitler sunuluyor.

‘Masumiyet Müzesi’, 2014 senesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından yılın müzesi seçilmişti.

Masumiyet Müzesi Avrupa turuna çıkıyor

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ BAHİSLERİNDE KİM ÖNDE

ORHAN Pamuk’un sergisi için gittiği Almanya’da perşembe günü katılacağı basın toplantısından bir iki saat sonra İsveç Akademisi bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ismi açıklayacak. Türkiye saati ile 13.00’da belli olacak sonuca göre ödülü kazanan yazar 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon ABD doları) para ödülünün de sahibi olmak.

Haberin Devamı

Ödülü kimin kazanacağı büyük bir merak konusu. Bahis siteleri de bu merak üzerinden tahminleri paraya çevirmenin peşinde.   

Bunlardan biri olan NicerOdds’a göre en favori isim Can Xue. Site, Çinli yazarı 1’e 4 oranıyla ilk sıraya koymuş. Onu 1’e 5 ile John Fosse takip ediyor. İşte kazanma oranlarıyla Nobel Edebiyat Ödülü’nde favori gösterilen ilk 15 yazar:

YAZARLAR VE İDDİA ORANLARI

- Can Xue – 4/1

Masumiyet Müzesi Avrupa turuna çıkıyor

- Jon Fosse – 5/1

Masumiyet Müzesi Avrupa turuna çıkıyor

- Gerald Murnane – 7/1

- Anne Carson – 9/1

- Ludmila Ulitskaja – 11/1

- Mircea Cărtărescu – 11/1

- Ngũgĩ wa Thiong’o – 11/1

- Thomas Pynchon – 11/1

- César Aira – 14/1

- Haruki Murakami – 14/1

- Michel Houellebecq – 14/1

- Pierre Michon – 14/1

- Raul Zurita – 14/1

- Salman Rushdie – 14/1

- Jamaica Kincaid – 17/1

Haberin Devamı

FOTOĞRAFIN BÜYÜK USTASINA VEDA

FOTOĞRAF’ın büyük ustalarından Ersin Alok dün ebediyete uğurlandı. Üç gün önce hayatını kaybeden Alok için önce Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Sevenlerinin katıldığı bu törenin andından Şişli Camisi’nde cenaze namazı kılınarak Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu yapan 1937 doğumlu Ersin Alok, sanat uğraşısına resimle başlamış, ilk sergisini 1953 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin salonlarında açmıştı.

Doğa tutkusuyla biliniyordu Alok, dağcıydı ve dalış merakı vardı. Bu merakı fotoğrafçılığının da ana hatlarını oluşturuyordu.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk Kızıldeniz dalışını gerçekleştirenlerdendi. Güney Amerika’da Amazonlarda yaptığı araştırma gezisi, doğal hayatın bütünlüğü ve kaybolan doğal yaşamdaki hayvan türlerinin üzerine fotoğraf çalışmaları yaptı.

Yurt içinde ve dışında pek çok ödülün sahibi olan Ersin Alok, 268 kişisel sergi açtı, 45 kitabı yayımlandı.

Pek çok önemli belgesele de imza atan Alok, 7.5 milyon görsellik bir Dia Bank kurmuştu. Doğanın, arkeolojinin ve mimarinin görsel hafızasını bıraktı insanlığa miras olarak.

Masumiyet Müzesi Avrupa turuna çıkıyorErsin Alok

ÇOCUKLARA GÖRE CUMHURİYET

ÇOCUKLARIN zihinsel gelişiminde önemli bir rolü olan resim sanatını sevdirmek ve geleceğin sanatçılarını teşvik etmek amacıyla tam 42 yıldır düzenleniyor Pınar Çocuk Resim Yarışması.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olması dolayısıyla bu yıl ‘Benim için Cumhuriyet’ temasıyla düzenlen 42. Pınar Çocuk Resim Yarışması’na Türkiye’nin 7 bölgesinden 6 – 14 yaş arasındaki binlerce çocuk katıldı.

Bu yıla özel Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki 20’ye yakın çadır kent ve konteyner kentte düzenlenen Pınar Çocuk Resim Atölyesi’ndeki faaliyetlere katılan çocukların resimlerine de özel bir kategori oluşturuldu.

Yarışmayı kazanan öğrencilere çeşitli ödüller, eğitim bursu ve resim malzemeleri hediye edildi.

Yarışmanın en ilginç yanı çocukların Cumhuriyet’i nasıl algıladıklarını göstermesiydi. Deprem bölgesinde umut öne çıkarken, ulu bir ağaca benzetilen cumhuriyetin vazgeçilmezi ise sandıkla ifade edilen demokrasi anlayışıydı.  

Masumiyet Müzesi Avrupa turuna çıkıyorKaradeniz Bölgesi Sena Karademir

Yazarın Tüm Yazıları